Téma: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Od: Anonym: josef---.home.nbox.cz )
Kdy: 18. 09. 2005 18:06
Předmět: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Navigace: link | přehled | fórum
Zdravím diskutující,
jsem rád, že se konečně z církevních vedení ozval i trošku jiný názor na téma homosexuality, než jak se povětšinou děje. Já sám jsem gay a žiju už něco přes 4 roky se svým partnerem. Vždycky mě udivuje, když potkám nějakého "horkého" křesťana, který mi začne povídat, že žiju v hříchu, že jsem v podstatě nešťastný člověk a potřebuju vysvobození a obrácení k Bohu. Věřím, že dobrý strom poznáme po dobrém ovoci - náš partnerský ztah plodí vzájemnou podporu, obohacování, společné hledání ap. - to je dobré ovoce (a věřím, že i Boží vůle). Nechci, to idealizovat - samozřejmě bez hádek se to taky někdy neobejde, ale to patří k živoucímu vztahu snad všude. Nevím, proč má být můj vztah s partnerem porovnáván se lží, vraždou, pomlouváním a podobnými věcmi a jsem šťastný, že v našich sborech ČCE jsem se s takovými náhledy na náš vztah moc nesetkal. Naopak se spíše setkávám s podporou, která je pro fungování každého vztahu důležitá. (pokud někdo neustále předhazuje, že homosexuální vztahy moc nevydrží, tak 1. to není pravda - znám i více jak 10-ti letá partnerství a 2. bodejď by mnohé vztahy vydržely, když jim okolí háže klacky pod nohy). Stanovisko ČCE mi připadá vyvážené - není tendenční ani na jednu stranu. Má podle mě zásadní pravdu v tom, že bible nemluví o homosexualitě z hlediska trvalé citové orientace, na jejímž základě lze vytvářet plnohodnotné partnerské vztahy. Beru bibli vážně, a proto se nemohu jen tak spokojit s doslovnými výklady, které se často míjí skutečným smyslem.
Od: Anonym: Milda Fanta---.tartarnet.cz )
Kdy: 19. 09. 2005 11:30
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Josefe, doufám, že jsi potkal i jiné křesťany než horké, kteří ti byli schopni vysvětlit, že i vztah může být hřích. Jestliže je vztah nenormální (a zásadní normu života dává pro Boží lidi Písmo), je tento vztah hříchem. Dokument ČCE o homosexualitě tě možná uklidnil, abys se svým životním stylem nic nedělal. Je to škoda. Protože homosexuální jednání "požírá" své děti. Uvádíš, že homosexuální vztahy vydrží (nejspíš podle tebe jsou v tomto ohledu srovnatelné s heterosexuálními). I v tomto se mýlíš. Myslím, že nejpřesněji to vyjádřil MUDr. Štěpán Rucki, CSc.: "Představy o homosexuálním řivotním stylu jako normální a přirozené variantě lidského chování v oblasti sexuality jsou neudržitelným mýtem." (www.homosexualita.cz, sekce literatura). Výstižně a jasně dokazuje ve svém článku, jak velmi se liší heterosexuální a homosexuální životní styl. Ať se rozhodneš k léčbě (Teen Challenge, Exodus) anebo k "radostnému přijetí homosexuality jako Božího daru" (Logos), přeju ti dobrý život.
Od: Anonym: josef---.home.nbox.cz )
Kdy: 19. 09. 2005 21:33
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

díky za osvětu. myslím, že vím líp, jestli jsem ve vztahu šťastný, jestli nese dobré plody, nebo ne. Nepovažuju za dílo ducha svatého rozbíjení fungujícího vztahu mezi dvěma muži nebo ženami. Svou orientaci jsem si nevybral a věř mi, že celou pubertu jsem se ji snažil přeonačit - nejde to, popřel bych sám sebe, zablokoval si vztah k Bohu a to by byl hřích (tak jsem o tom přesvědčen zase já). Je to moje osobní zkušenost a dnes už vím, že opravdu lze žít jako homosexuál naprosto vyrovnaný a šťastný život (když ti z něj nedělá okolí peklo). Svého partnera mám rád a nechtěl bych ho opustit, ani se přestat s ním sdílet. Proto opravdu nemám důvod vyhledávat jakoukoli léčbu. Tvrdíš, že se mýlím ohledně trvalosti homosexuálních vztahů - ty máš své údaje z literatury, já ze života (čemu mám věřit spíš?). Nepopírám, že řada vztahů se rozpadá (jako by se to u hetero párů nedělo), ale často se rozpadají proto, že gayové jsou natolik frustrovaní svým okolím, které démonizuje jejich orientaci, že prostě pak nejsou schopni vytvořit trvalý funkční vztah.
Od: Anonym: Milda Fanta---.tartarnet.cz )
Kdy: 21. 09. 2005 10:22
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Milý Josefe, používáš stejné argumenty jako homosexuální aktivisté. Například: 1. homosexuální vztahy se rozpadají, ale heterosexuální také; 2. ve svém okolí nevidím promiskuitu a tomu veřím více než poznatkům z vyzkumů; 3. homovztahy se rozpadají kvůli tlaku ze strany okolí. Tyto argumenty jsou slabé. Proč? 1. Podle řady výzkumů je průměrný počet partnerů homosexuálních mužů kolem 50. Průměrný počet partnerek heterosexuálních mužů je 4. Poměr je tedy 12:1. To je veliký rozdíl. 2. To, že nemáš sexuální zkušenost s více muži, je samozřejmě možné. Není ale možné ignorovat pravdu o životě celé homosexuální komunity. Typickým životním stylem homosexuálů je sériová promiskuita (nějaký čas s jedním a potom jdeme dál). Kdy ty půjdeš dál? 3. Životní styl homosexuálů se nevyhýbá promiskuitě ani v "tolerantních" oblastech (městské oblasti Nizozemí a USA). Naopak se zde patologické jevy šíří (homosexuální prostituce, bizarní techniky homosexuálního styku v klubech,…). Můžeš žít, jak chceš. Ale nechtěj od křesťanů slyšet, že homosexuální životní styl je Boží vůle pro tebe.
Od: Anonym: josef---.home.nbox.cz )
Kdy: 21. 09. 2005 21:56
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Na to muzu rict akorat, ze nemas paru o cem mluvis… ja mam svou zkusenost, ty svou literaturu (ja mluvim o tom, v cem ziju, ty o tom, co sis nekde vycetl a na co mas hotovy nazor. Informace v tebou uvedenych 3-ech bodech mi pripadaji dost mimo - statistikou se neda moc ohanet, kdyz clovek nevi, jak byly konkretni studie provedeny). Zda se mi trochu nevkusny podsouvat mi dotazy typu: kdy pujdes dal ty? - na to lze jen rict, ze dal jit nehodlam (mimochodem ze me delas promiskuita aniz bych jim byl). a pokud jde o argumenty - opakuji, ze rikam ty, kterym verim a ktere jsou opreny o mou zivotni zkusenost. Mozna tedy jsem "homosexualni aktivista" a nestydim se za to. Taky bych podotkl, ze je zajimavy, jak na jednu stranu neuznavas vysledky vyzkumu prokazujici nemennost homosexualni orientace, ale ohledne trvalosti vztahu se dovolavas vysledku vyzkumu na ukor me osobni zkusenosti (ze bys z vyzkumu bral jen to, co se ti hodi do kramu?). Musim opet zopakovat dotaz z prvniho prispevku - ovoce: ja poznavam, ze ovoce je dobre (poznavani, sdileni, vzajemna podpora). Tys mi neukazal zatim na jedine spatne ovoce meho konkretniho vztahu. Tedy mi pripada - dalsi "horky" krestan, ktery vlastne nema paru o cem mluvi. Nemuzu neokomentovat i to, jak se snazis vystupovat jmenem krestanstva (nemam chtit od krestanu slyset… atd.) - ja jsem krestan, at se ti to libi nebo ne (ty o tom nerozhodujes - nastesti) a vetsina mych krestanskych pratel (aktivnich katoliku i evngeliku) nas s partnerem bere tak jak jsme (nebo chces tvrdit, ze ty jsi jediny pravy krestan a oni ne?). To, ze moje orientace je Bozi vule, je skutecnost, ktere verim a podobny nazor neni v cirkvich po svete (katolicke i protestantskych) ojedinely.
Od: Anonym: Marek---.ostrava.tiscali.cz )
Kdy: 21. 09. 2005 23:45
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Do háje, to nemáme podstatnější témata než zrovna homosexualita.Mě to už vyloženě štve.Chápu, že to některé lidi dráždí, chápu, že homosexuálové mají dost problémů. Ale pokud se církev bude nimrat pořád v tomhle, tak bude k smíchu a lidi si budou oprávněně klást otázku, proč do takového spolku vůbec lézt. Co takhle začít řešit sociální nespravedlnost, týrané děti, konzumní životní styl, drogy, rozpad rodiny, rasismus ať taky získáme trochu jinou perspektivu ze které bychom se mohli podívat na svět. Ono se o tomhle dobře diskutuje, dobře se nad tím moralizuje a většinu těch lidí, co o tom tak horlivě diskutují to příliš nepálí.Ono se totiž od těch opravdu závažných problémů raději utíká.
Od: Anonym: Ondrej Kusnierik <> ( ---.vuosas.cz )
Kdy: 23. 09. 2005 12:24
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Marku, nejsem přesvědčen, že bychom museli přerušit diskusi. Z množství přízpěvků a data jejich vzniku lze usoudit, že homosexualita v cirkevním prostředí je vážným problémem. Nelze nad ním mávnout rukou. Představuje pro církevní instituce vážný ekumenický problém (viz. stanovisko Pravoslávné církve či diskusi mezi jednotlivými anglikánkskými církvemi). Dále je to vážný etický problém ani ne tak pro homosexuály, jako pro ostatní populaci. Homosexuálové a lesbičky až militantně bojují o svá práva a touží v době instituční krize po institučním uznání. Dle mého mínění toto uznání je možné skutečně jen v podmínkách instituční krize celé společensti a je jejím projevem. Je zde legrační paradox, dnes, kdy množství lidí nestojí o papírové manželství a žijí, po staru řečeno, v konkubinátě, homosexuálové až chorobně touží po tomto papírovém uznání. Všeobecně lze říct, že v Czechlandu se těší značné toleranci, jen několik křesťanů si dovolí poznamenat, že se jim to nezdá, neboť takovýto životní styl považují za rozpor s teologií stvoření odvozené z Bible, kterou ještě stále považují za regulu fidei et vitae.
Od: Anonym: Marek---.ostrava.tiscali.cz )
Kdy: 23. 09. 2005 18:16
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Diskutujte klidně dál. Já si jenommyslím, že bychom se mohli dohodnout, že se nedohodneme a navzdory ruzným nazorům na homosexualitu se věnovat jiným, dle mého názoru důležitějším věcem.
Od: Anonym: josef---.home.nbox.cz )
Kdy: 23. 09. 2005 16:26
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

souhlasím - nic ti ale na druhou stranu nebrání založit diskusi na témata, kterás zmínil.
Od: Anonym: Milda Fanta---.tartarnet.cz )
Kdy: 26. 09. 2005 14:18
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Milý Josefe, reaguji na tvou rekci. Pro větší přehlednost to dám do bodů a začnu odshora: 1. To, že jsi homosexuál (máš zkušenost) a já ne, není v dobrání se pravdy ohledně homosexuality žádná výhoda. Nemusím být homosexuál, abych pochopil homosexualitu a homosexuály (stejně jhako u terapie narkomanů). 2. Jsem přesvědčen a mohu to doložit konkrétními čísly a zdroji, že homostyl života ničí své děti. Statistiky je nutné zkoumat, zda byly provedeny správně. Reprezentativní berme vážně. 3. Nechtěl jsem se tě dotknout otázkou, kdy půjdeš dál. Chtěl jsem být otevřený a přímý. 4. Problém homosexuálů je, že si vybírají, čemu budou veřit a co před čím raději zavřou oči. A opět bychom mohli argumentovat statistikami o promiskuitě, H.V.nakažených, průměrným věkem dožití,… Ty máš aktuální zkušenost s pevností homosexuálního vztahu. Homosexuální aktivista pan Hromada uvádí, že dlouhodobě žije s jedním partnerem. Kolik jich měl před ním? 5. Na to, abych dokázal zhodnotit konkrétní ovoce tvého života, bych tě musel osobně a blíže znát. Já mohu hodnotit homosexualitu obecně a například její předpoklady být šťastným a zdravým životním stylem. A ty jsou na bodu mrazu. 6. Za poslední větou si stojím. Neříkám, že jako homosexuál půjdeš do zatracení, že nejsi křesťan. To ví Bůh. Nepovažuji souhlasný postoj k homosexuálnímu životnímu stylu za křesťanský názor na věc, ale za rádoby humanistický, zvrácený. Proto říkám: Nechtěj od křesťanů slyšet: Je to cesta.
Od: Anonym: josef---.home.nbox.cz )
Kdy: 26. 09. 2005 21:57
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

já se o to nederu (aby mi bylo říkáno, že "je to cesta"), leč někteří křesťané mi to říkají… (a já nemám důvod jim nevěřit a nemyslím, že by to bylo proto, že by se mi to hodilo) - proto tvrdím: nehovoř za křesťany jako celek, hovoř za sebe - je to tvůj osobní názor, který považuješ za křesťanský - já ne. Životní zkušenost je mi víc, než statistika - kvůli tomu, že někdo někde naměřil v nějké studii nějaký čísla o šíření H.V.a délce života já se nerozejdu se svým partnerem, s kterým žiju již několik let v trvalém vztahu a se kterým je mi dobře (mimochodem můj partner pracuje v katolické organizaci s mládeží, vesměs to o nás všichni ví a pokud to někomu dělá problém, tak spíš některým pánům nahoře, než jeho kolegům - většinou katolíkům - a děckám, se kterými pracuje. Troufám si tvrdit, že svou práci dělá dost dobře. Pokud bych to vzal čistě prozaicky, tak za ty peníze by si to chlap s rodinou dovolit nemohl). Toť vše. Holt se neshodnem, ale to je život. Církev je pestrá a je to tak dobře. Netvrdím, že se mnou musíš souhlasit, ale můžeš gaye aspoň respektovat a nedělat jim život těžší. Pokud ho totiž mají těžší, tak je to jen kvůli jejich okolí. Zase jsem se rozepsal víc, než jsem měl původně v úmyslu, ale už s tím končím. Asi definitivně - "svědectví pravdě" jsem vydal, přežvejkejte si to jak chcete.
Od: Anonym: Milda Fanta---.tartarnet.cz )
Kdy: 28. 09. 2005 22:41
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Milý Josko, nevydal jsi "svědectví pravdě", ale vydal si svědectví o svých pocitech, které tě dovedli k homosexuálnímu životnímu stylu. Upřímně ti řeknu, že tvrzení "moje orientace je Boží vůle" není svědectví pravdě, ale hluboký omyl. Nejde mi o to tě mentorovat, ale zamyslet s tebou nad tím, jestli skutečně věříš bludu nebo pravdě. Jestliže máš zájem, můžeme pokračovat ne ve veřejném fóru, ale v osobní diskusi na netu či jinak. Měj se dobře.
Od: Anonym: Marek---.ostrava.tiscali.cz )
Kdy: 30. 09. 2005 18:38
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Aneb: Přesvědčeného nepřesvědčíš
Od: Anonym: Vít Khail <> ( 212.47.10.--- )
Kdy: 06. 10. 2005 01:01
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Ahoj všem,
můj názor: jak jsem již napsal jinde k tomuto tématu (nechápu, proč je na toto téma založeno několik diskuzí, ale to je trochu mimo mísu), nemyslím si, že homosexualita je "normální", je to pro mne deformace, jako existují deformace fyzické a nikde v Bibli jsem se nedočetl, že tomu tak nemí. Dále: prohlášení ČCE je alibistické, rádoby tolerantní a cíleně nekonfliktní. Vychází zřejmě z názoru, že pokud se budeme snažit "nerozházet si to" s ostatní, nekřesťanskou společností, bude se nám dařit - ano, určitě se dočkáme poplácání po ramenou, že nejsme jako ti ostatní, zlí křesťani, kteří ostatním nepřejou spokojený život. Nevím ale, zda se nám tak podaří náš hlavní úkol - předávat světu pokud možno nedeformované BIBLICKÉ svědectví o Bohu a evangeliu. Ano, nejdůležitější je přijímat ostatní v lásce a tolerantnosti, stejně jako Ježíš přijímal a stýkal se s prostitutkami, celníky (kolaboranty) a jinými "pochybnými" existencemi. I pro ně je otevřená církev a mají v ní své místo. Nikde ale nenacházím v Bibli to, že by Ježíš takto nemocným lidem, říkal: "to, jak žiješ, je naprosto v pořádku, žij tak dál, je to ok, i tak Tě Bůh bude mít rád". Rozlišujme tedy - určitě neodmítat jinak žijící lidi (i v hříchu, neboť kdo je bez viny, že?), ale na druhou stranu netvrdit, že to, co Bible označuje jako hřích, hříchem není. Alespoň u sebe takovou pravomoc nenacházím.
Stále si ale kladu jednu otázku: co lze homosexuálům doporučit? Žít v celibátu? Víte někdo o nějakém homosexuálovi (nejlíp možná bude vědět diskutující Josef), který se po modlitbách k Bohu stal heterosexuálem?
Shalom homosexuálům i heterosex.přeje Vítek
Od: Anonym: Milda Fanta---.tartarnet.cz )
Kdy: 06. 10. 2005 13:45
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Případy lidí, kteří žili homosexuálně, Bůh srovnal jejich život, a nyní jsou spokojení heterosexuálové, znám. Nechci je jmenovat osobně na veřejném fóru, ale pokud bys měl ty nebo někdo z tvých hledajících homosexuálně žijících známých zájem, můžeme se spojit. I z tohoto důvodu nevěřím, že homosexualita je neměnná. V ČR je obecně málo křesťanů. V jiných zemích můžeš najít stovky vysvobozených lidí, bývalých homosexuálů. Viz např. http://www.newdirection.ca/research/intro.htm (pokud můžeš číst v angličtině). V češtině vydalo nakladatelství Křesťanský život svědectví manželů Paulkových (oba bývalí homosexuálové, dnes spokojení rodiče dvou dětí) o cestě do a z homosexuality. Buď zdráv.
Od: FS ČCE LOUNY <>
Kdy: 06. 12. 2005 02:20
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

"Kdy půjdeš dál" je skutečně věta hulváta. Mildo, nenaučili tě doma chovat se slušně? Tak tě to mělo naučit Písmo nebo tvůj pastor. Ovšem 3. Mojžíšova 18,22 je skutečně jasný zákaz homosexuality. (Včechno je ovšem jinak, pokud Písmu nemůže obyčejný člověk roumět a potřebuje na to "učitelský úřad" profesora Starého Zákona). Nejsem si v tom vůbec jistý, ovšem jsem nakloněn tomu, že pokud už dojde k homosexuálnímu svazku (což je velká chyba, a především chyba pastýře, který takovému svazku požehná), je lepší jej nerozbíjet. Protože Bůh je garantem smlouvy, Bůh je garantem lidské věrnosti. Aby totiž nebyl druhý hřích horší než první. Ale, jak říkám, jistý si nejsem.
Od: Anonym: Q---.desync.com )
Kdy: 05. 06. 2007 23:23
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Můžete mi, prosím, přiblížit význam slova obcovat? Nějak si pod ním nedokážu představit partnerský vztah.
Od: Anonym: Zdena---.58.broadband3.iol.cz )
Kdy: 19. 04. 2007 22:31
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Proboha, jak se v tomto případě můžete opírat o statistiky? Je přeci jasné, že ze statistického hlediska není homosexualita normální. To ani rýma ne. Protože většina našeho národa rýmu nemá. Homosexuálové tu byli vždy, tak proč je teď zatracovat?
Od: Anonym: horcak---.chello.upc.cz )
Kdy: 06. 10. 2005 12:08
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Teda ja osobne neverim tomu, ze by Pan Buh mel pro cloveka plan, aby byl homosexualem. Tohle proste v Bibli nenajdete, at budete delat cokoliv. A v pripade, ze to nebylo bozim planem, tedy necim, co mel Buh pro cloveka pripravene, tak to neni jeho vuli. Nemluve o vetach typu, ze Hospodinu je to ohavnost atd….
Vetsinou se o tom s lidmi nedochaduji, ale tvrzeni, ze je to Bozi vuli, aby lide byli homosexualy, neslo neokomentovat.
Zdar vsem
Od: Anonym: Jakub Drapal <> ( ---.icr.cz )
Kdy: 07. 08. 2007 14:55
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Podklady o kterych se moc neda diskutovat je malo. Jednim z nich je jiz zminovana 3. mojzisova 18:22 (Nebudes obcovat s muzem jako se zenou. Je to ohavnost.) Kratke, vystizne. To se ale tyka pouze pohlavniho zivota. Osobne nemam zadne problemy s tim ze homosexualove maji k sobe bliz duchovne, jelikoz tento oddil je napsan pouze pro pohlavni zivot, dalsi veta patri sodomii a nikdy jsem neslysel ze by nekdo rikal ze proziva velke duchovni sblizeni treba s konem. Druhy versik je z 1. Korintskym 7:8-9 (Svobodnym a vdovam pravim, ze je pro ne lepe , kdyz zustanou tak jako ja. Je-li jim zatezko zit zdrzenlive, at vstoupi v manzelstvi, nebot je lepsi zit v manzelstvi nez se trapit). Toto je receno o manzelstvim mezi muzem a zenou. Vnimam homosexualitu jako problem, ktery je zavazny, ale zaroven je velmi tezky na reseni. Ale nemyslim ze pokovad k nemu nekdo ma sklony, tak to je proto aby sexualne zil s partnerem. Je to bremeno, podobne jako pro jine lidi je bremeno ze je svadi pornografie, masturbace ci ze je pro ne velmi tezke nezit sexualne pred svatbou. A kdyz k tomu maji sklony tak presto je lepsi kdyz vydrzi az do svatby. Posledni vec. Kazde mame sve bremeno, ale casto na jedno zapominame. Jezis nam rekl ze kdyz budeme unaveni svym bremenem, at prijdeme a vlozime ho na nej. Pro me to je casto velmi tezke, ale prijdu-li a priznam ze na to sam nemam tak Buh mi to bremeno bere a pomaha mi ho nest a hlavne radostne mi ho pomaha nest. Vzdyt ze zkousek vypliva stalost. Homosexualita neni "horsi" hrich nez pornografie, masturbace. Ale rozdil je jestli s tim prichazime za Panem jako ze to je problem a ze s tim chceme bojovat. A Buh tu silu dava. I zvednout se a po prohrane bitve bojovat dalsi. Je spravne oznacit homosexualitu za hrich, ale kdo neni bez hrichu at hodi prvni kamenem. Nevim o nikom kdo by uprimne rekl ze je bez hrichu. Hodne stesti v boji tem kdo bojuji s homosexualitou, stejne jako tem kdo bojuji s ostatnima vecma.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 12. 08. 2007 16:29
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Vážený bratře, to místo v Lv 18, 22, ani jeho pokračování v Lv 20, 13, v originále zas tak jasné jako v tradičním pochopení nejsou. Je tam přinejmenším podivně šroubovaná formulace. Ale to není podstatné - kdo někdy Bibli skutečně přečetl, ten má s jejím bezprostředním uplatňováním jakého koliv místa veliký problém. To věděli už staří vykladači, znovu vyšlo mnoho zajímavých populárních prací na dané téma: T. Römer, Skrytý Bůh (ISBN 80-86498-16-6); J. Barton, Etika a Starý zákon (ISBN 80-86498-15-8). Z katolického prostředí vyšly knihy H. Rottera, velmi svěžího, ikdyž "ortodoxního" autora, kde značně poctivě rozebírá otázky autorit víry obecně: Sexualita a křesťanská morálka (ISBN 80-7021-669-7), zejména pak úvodní kapitoly knihy Důstojnost lidského života (ISBN 80-7021-302-7). Myslím, že řešení bude právě v otázce autorit, a ne v souboji veršíků. Motivuje nás zkušenost s Kristem k solidaritě s marginalizovanými a odmítanými, nebo k přísnému dodržování Písma, padni komu padni? Mám-li výhradu proti diskutovanému dokumentu tak jen tu, že nepřiznává, že jsme si s tímto problémem jako křesťané neporadili. Předstírá, že ho vyřešený máme. Jeho obsah se mi líbí, dojem, jakým může zapůsobit na veřejnost, mi přijde vůči této nepoctivý. Přiznejme, že jsme na některé problémy ještě nenalezli řešení!
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 29. 07. 2017 23:08
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Navazuji na vlákno o homosexualitě v ČCE a navrhuji diskutovat na téma LGBTQP+ jen v této rubrice, ačkoli je jich zde několik. Toto vlákno jede od roku 2005, tedy 12 let. Otevřeli jej evangelický homosexuál s ortodoxním evangelíkem. V době, kdy tady neúčinkoval žádný Janča, Ab&Ac, Pes, Locika, (možná ještě ani neuměli psát) a pan Danihelka teprve studoval bakaláře. Nese-li snad někdo "vinu" za rozmazávání homosexuality, pak lze zaznamenat, že již před 12 lety tady diskutoval pan (ne)farář Dvořák, který zde diskutuje o homosexualitě ještě dodnes a ještě druhé za to napomíná.
Říkám ANO diskusi o homosexualitě, je to opravdu v ČCE velké a horké téma. Držme se však, prosím, jednoho vlákna a diskutujme slušně. Já sám se chci o to snažit!
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 07. 08. 2017 08:51
Předmět: o h. s pokorou

"Martine", nikdo tady neprotestoval, ŽE se o h. diskutuje, ale JAK. Např. vy jste toto téma cpal do skoro každého vlákna, a ještě se pak vysmíval, že skoro každé vlákno tímto skončí. - Je to téma těžké. Týká se konkrétních lidí, pro mnohé z nich je velmi citlivé a my ostatní především nemáme být sudiči. A nebezpečí sudičství je tady dokonce mnohem větší než u jiných přestupků proti Bibli, protože naprostá většina jiných přestupků se dotýká každého křesťana, zatímco tady by mohla naše většina na ty druhé ukazovat prstem snadněji. Nebo diskutovat odtažitěji, bez varovného pocitu, že svými slovy šlapete v duši bližnímu, v hodně hlubokých vrstvách duše.
Od: Anonym: Jožo--- )
Kdy: 12. 08. 2017 13:56
Předmět: homosexualita

Pekny den. Teraz som pozrel internet a v Prahe sa robi ten pochod homosexualov. Vasa cirkev je zapojena v programe. Nepaci sa mi to. Nieje to demonstracia za respektovanie sexualnej mensiny, vyzera to ako nechutna manifestacia volneho sexu. Myslim, ze vasa cirkev by nemala mat na tomto podiel.
Od: Anonym: danko selfier--- )
Kdy: 13. 08. 2017 17:18
Předmět: Re: homosexualita

homosexuálne správanie neschvalujem
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 14. 08. 2017 09:08
Předmět: o h. pokorně

dankovi: on po nás myslím nikdo nechce, abychom ho schvalovali. asi chcete říct, že jste prostě proti. před nějakým časem tady "MJ" vykřikoval "ne homosexualitě". ale co toto "ne" znamená? - vrátím se ke své myšlence o pokoře. myslím, že by nám diskutujícícm, pokud jsme křesťané a heterosexuálové, prospělo, kdybychm u tématu homosexuálního chování mysleli zároveň např. i na téma masturbace. obojí jsou totiž podle bible docela podobné hříchy jako "minutí se cílem" (což je podle bible jedno z vystižení podstaty hříchu). to souběžné uvažování by mělo tu výhodu, že by se nám tak snadno neříkalo: "podívejte se na ně, hříšníky". věděli bychom, že takové "míjení" je problémech naprosté většiny z nás
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 14. 08. 2017 08:55
Předmět: Re: h.

taky mně se pochod Prague Pride nelíbí, dokonce se odvážím odhadnout, že to podobně vidí většina evangelíků, a že to říkají i nahlas, když se v církvi o tom mluví. ale naše církve je holt pluralitní
Od: Anonym: Jožo--- )
Kdy: 14. 08. 2017 22:07
Předmět: homosexualita

Jedna vec je homosexual a pristup spolocnosti a krestanov ku homosexualovi. Druha vec je LGBT ideologia, LGBT lobby a LGBT kultura. Ta nema s homosexualom nic. V dosledku skodi aj samym homosexualom, zneuziva homosexualov pre svoju ideologiu a kulturu, ktoru chce vnutit spolocnosti. Udalost Prague pride je nositelku tejto kultury, a vasa cirkva podporu tejto akcie homosexualom iba skodi. V neposlednom radu tym dehonestuje sama seba, robi napatie medzi evanjelikmi samotnymi a rezignuje na seba ako cirkev.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 15. 08. 2017 06:51
Předmět: Re: h.

naše církev PP nepodporuje, takto jsem to nikde neslyšel ani nenašel. spoluúčastní se na některých akcích. vy říkáte, že tím "rezignuje na sebe ako církev". odkud to víte? možná je to tak, ale odkud vy máte takové jasné rozpoznání? víte, více mi připomínáte farizeje, kteří, když sledovali Ježíše, jak stoluje s hříšníky, vyčítali mu to. kdyby byl Syn Boží, nemohl by to takto dělat, musel by se jich stranit. a tak mi připadá, že vaše řeči o ideologii odhalují demagogii tu vaší, totiž farizejství
Od: Anonym: Jožo--- )
Kdy: 15. 08. 2017 11:42
Předmět: Prague pride

Pekne ste to prekrutil proti me. Som slepy? Neboli vasi cirkevny funkcionari v pochode Prague pride? Nerobili pre LGBT aktivistov program? Chcete povedat, ze Jezis by sa vyzliekol do polonaha, pocmaral sa farbami a isiel robit LGBT divadlo do babylona? To preto, ze sa bavil s colnikmi a prostitutkami? Ste teolog ci teolog na hlavu padnuty? Podporoval Jezis prostitutky a colniky v ich hriechu? Lebo ich kaznil, povedal im chod a uz nehres? Co povedali vasi farari LGBT aktivistom na Prague pride? Toto isto nie! Mam vam vysvetlovat toto ako fararovi? Nevidite rozdiel v Jezisovom pristupe a v pristupe vasej cirkvi? A upozornujem, ze teraz nemyslim homosexualov, myslim LGBT lobbystov, aktivistov LGBT kultury. A ja som farizej?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 15. 08. 2017 12:33
Předmět: Re: PP

nejprve fakticky: co víte o účasti našich církevních představitelů v průvodu a programu? možná více než já, já nemůžu nic konkrétního dohledat, na církevních stránkách není ani zmínka. - a potom: vaše svaté rozhorlení částečně chápu, máme odmítat hřích. přijímat hříšníka, ale odmítat hřích. a proto znovu fakticky: vy víte, co účastníci z naší církve při programech PP říkali? víte že "toto (asi myslíte slovo soudu) isto nie!"? - říkam, že vám částečně rozumím, také bývám někdy překvapen, jak snadno v církvi někdy přijímáme hříšníky různého druhu, a neodvažujeme se hřích pojmenovat. jakoby přijetí samo už bylo evangelizací. děláme v tom chyby, ale znovu říkám: farizejství (my s těmi hříšníky nechceme mít nic společného) považuji za postoj pro církev mnohem mnohem škodlivější
Od: Anonym: Jožo--- )
Kdy: 15. 08. 2017 12:39
Předmět: Prague pride

Tiez som hrisnik a mozno vacsi ako mnohi s tych homosexualov. Ide mi o to, preco vasa cirkva toto potporuje, preco sa spaja s LGBT ideologijou, aktivizmom, LGBT kulturou a sodomizmom na Prague pride. To nema s primanim hriesnika nic.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 16. 08. 2017 10:28
Předmět: Re: Prague pride

můžete si ještě jednou přečíst průběh našeho pokusu o debatu? připadá mi, že jste tak uhranutý svou fixní ideou, že nevnínáte, o co jsem vás žádal. hlavně: můžete nějak fakticky doložit, to, proti čemu jste? ať je to o faktech a ne o vašich dojmech
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 20. 08. 2017 11:12
Předmět: Re: Prague pride

z československa víme že,, slováci měli rozumné názory stejně jako valaši…a já můžu do toho vyzvat zde účastěné pány faráře a intelektuály z CČE — odložte duhové brýle a poznejte pravdu , prohlédněte zákulisí homosexualistické ideologie EU !!
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 07. 09. 2017 19:20
Předmět: Homosexualita - ECAV vs. ČCE

Evangelická církev na Slovensku odstavila dalšího propagátora homosexuální ideologie. Je vidět, že slovenská církev má jasné postoje. Postoj biskupů schvaluji.
S ohledem na nedávnou aféru kolem faráře Pavlůse však smutně očekávám, že ETF asi bude mít brzy nového profesora. :-(
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 08. 09. 2017 07:59
Předmět: ECAV a ČCE

tak slovenští biskupové to rozhodli, a naše odpornice nám teď píše, že to "schválila". tím pádem už je to víc než zákon bóží. a ona jistě bude zápas ECAV vs. ČCE dále důkladně sledovat
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 08. 09. 2017 21:15
Předmět: Re: ECAV a ČCE

Ano, budu se snažit situaci sledovat a hodnotit ji s poznáním Písma jako základu naší evangelické víry. Prohlašuji, že chci chránit naši církev od všelijakých léček Zlého. Tu největší vidím dnes v zajetí homosexualismu, jež je nesmírně nebezpečný a naši církev již srazil na kolena. Kéž se nepodaří srazit ji zcela k zemi.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 09. 09. 2017 09:16
Předmět: znovu h.

ok, Písmo jako měřítko, to i mně sedí. vnitřním měřítkem Písma je pak Ježíš a evangelium. souhlasíte? - a Ježíš ani evangelium o homosexualitě nemluví. souhlasíte? - k hříšníkům pak Ježíš má vztah takový, že je přijímá. souhlasíte? - v teologii se pak tento postoj shrnul do zásady, že "máme nenávidět hřích, ale milovat hříšníky". souhlasíte?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 09. 09. 2017 21:38
Předmět: Re: znovu homosexualita

Souhlasím, souhlasím, souhlasím, souhlasím, souhlasím, souhlasím, souhlasím, souhlasím, celý Váš příspěvek je pravda. No a to jádro problému vidím v tom, že naše církev ČCE miluje jak hříšníky, tak i hřích. Proto bijem na poplach, protože vyzýváme evangelický lid k mobilizaci proti hříchu.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 09. 2017 09:23
Předmět: Re: znovu h.

zaprvé: můžete nám ukázat, kde Ondrej Prostrednik,kterého jste nahoře odsoudila, "miluje hřích"? - a obecněji: plevelíte tady všechny diskuse svým údajným bojem proti h. dal bych vám i za pravdu, že je v naši církvi někdy "milován tento hřích". ale k čemu je taková dílčí pravda, když je mi odporný váš celkový sudičský postoj, který ji předkládá? znovu a naposled říkám: pomohlo by, kdybychom mluvili zároveň např. o "homosexualitě a masturbaci". jsou to hříchy podobné, jenže ten druhý se týká i nás hetero- a tak by v takové diskusi nešlo tak snadno odsuzovat "ty druhé". pokud nejste schopna výhledu ze svého uhranutí, pište si co chcete. je zaslíbeno, že jednou budou plevel a zrno odděleny
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 10. 09. 2017 12:08
Předmět: masturbace

beru si téma masturbace"….to je zajímávé téma,,taky jsem o tom přemýšlel
Jaký má názor CČE na masturbaci,,je to hřích?A jaký názor máte vy??….Podle mě je..
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 09. 2017 14:00
Předmět: Re: m.

mé pochopení: jedním z významů slova "hřích" je "minutí se cílem". podle Bible je cílem sexu "tělesná láska mezi mužem a ženou, kteří k sobě patří". pak je "masturbace" jako "sebeláska" "hříchem". - (i když by to, trolle jeden evangelíku, chtělo i upřesnění běžného pochopení slova "hřích", není to vždy něco "trestuhodného".)
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 10. 09. 2017 14:10
Předmět: Re: m.

s masturbací mám svoje zkušenosti….z vojny…. někdo dovlek erotický časopis ((Nota Nebe to rozhodne nebylo,,i když nema do toho dnes daleko)) a kluci na to koukali….dál nebudu rozvádět….slyšel jsem v rádiu názor že je to zdravé..pan Radim Uzel dokonce řekl,,že jde o druh sportu!!(blbec)..ale v jednom křestťanském časopisu psali že,,to není správné ((Nota Nebe to rozhodně ale nebylo)) —Mne by zajímal názor CČE,,odhaduju že naše církev zase nemá názor a ráda ho přenechá některým naším pokrokovím pánům farářům a farářkám……
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 09. 2017 14:45
Předmět: Re: m.

je to myslím škoda, ale čce nemá žádnou sjednocenou nebo oficiální věrouku - katechismus. v etických otázkách se často neváhám obrátit na Katechismus katolické církve - je samozřejmě i na netu - katechismus.cz (nebo na evangelické katechismy např. německé)
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 10. 09. 2017 14:53
Předmět: Re: m.

jojo to to jó…. —ale lutherův malý katechismus s výkladem—,,vydání slezské církve evangelické,,probírá desatero a nesesmilníš == zahrnuje tam i homosexualitu do smilstva….. jedna církev dovoluje a druhá zakazuje….ale obě jsou evangelické,,,a ted kde je pravda……to si mám jako vybrat co chci??
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 09. 2017 19:47
Předmět: Re: m.

co myslíte tím, že "jedna církev h. dovoluje"? myslíte tím čce? a kde je to napsáno nebo kde to říká, že ji dovoluje? myslíte synodní dokument Problematika homosexuálních vztahů? ale ani v něm není, že "evangelická církev h. dovoluje"
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 10. 09. 2017 20:56
Předmět: Re: m. + h.

Pěkný podzimní podvečer všem! Masturbace! 😃 Supr nápad! Že bychom změnili téma pro další pětiletku? Jenže já se zatím nesetkal v ČCE se žádným žehnáním lidem k této kratochvíli - narozdíl od homosexuality. Zatím jsem nezaznamenal žádnou účast evangelických duchovních na demonstracích na podporu masturbování. A k tomu jsou naši bratři faráři ženatí. Z těchto důvodů bych raději zůstal u tématu homosexuality. Dnes jsem odpoledne vyrobil petice proti podpoře homosexuality v ČCE a budu sbírat podpisy mezi bratry a sestrami. Petice požaduje také exkomunikaci duchovních, kteří homosexualitu podporují. Zatím mám archy na 5000 podpisů. Kdo chcete, napište si o ně v SMS nebo mi zavolejte na číslo 608 662 637.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 09. 2017 21:13
Předmět: Re: opět h.

abyste organizovala petice, to byste se musela stát skutečným člověkem, a to vy přece odmítáte. abyste na těch arších neměla také jenom fantómy. ale víte co, rozjeďte to, vlastně jste docela zábavná, janča ženská janča chlap, unisexualita versus h. the unbearable lightness of being.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 10. 09. 2017 21:50
Předmět: Re: opět h.

S Kunderou jděte do háje a nesmějte se mi. Myslel/a jsem, že už si začínáme rozumět.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 11. 09. 2017 06:36
Předmět: Re: opět h.

ok, vysmál jsem se především druhé půlce vašeho předešlého příspěvku. který celý jste ovšem vy sama začala ironicky. - jinak musím přiznat, že na to, jak jste na mě působila většinou dost neinteligentně, překvapila jste mě tentokrát - bez ironie - důmyslností svého argumentu, proč není m. pro církev takový problém jako h. (protože ji nikdo nežehná, protože se za ni nedemonstruje). ovšem, protiargumentuji: je tomu tak právě proto, že m. nemá (prozatím) žádnou veřejnou podobu, která by se chtěla na veřejnosti etablovat a v očích veřejnosti obhájit. děje se skrytě. ale jinak je to "hřích" h.-tě opravdu podobný
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 11. 09. 2017 19:48
Předmět: petice

Právě jsem přišel z biblické hodiny a získal tam 8 podpisů na moji petici. Podepsali všichni, jen bratr farář zatím nepodepsal (měl problém s tím požadavkem na exkomunikaci farářů za podporu homosexuality), že se rozmyslí. Dovolil mi však promluvit o petici v neděli v ohláškách. 6 podpisů mám ještě nasbíráno v rodině (včetně mého), takže celkem 14 podpisů. Velmi mě povzbudila a do další činnosti motivovala velká podpora bratrů a sester, nikdo nebyl proti a všichni mi hrozně fandili, že do toho jdu. O další činnosti budu informovat.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 12. 09. 2017 07:23
Předmět: Re: petice

taková petice členů církve by mohla být dobrý nápad, aby ukázala, kolik lidí nepřesvědčil oficiální synodní dokument o h. vztazích, který totiž asi bere svým odvysvětlováním veršů o h. Bibli z rukou laikům. taková petice by ovšem musela podle mého splňovat dvě podmínky sine qua non: 1) musela by být k homosexuálům laskavá (odsuzovat hřích, ale být laskavá k bližním); 2) musela by být důvěryhodná, aby, když už tu máme dvě pozice (přibližně pojmenováno: těch, kdo h. odmítají, a těch, kdo ji omlouvají), aby ještě vevnitř neštěpila pozici odmítačů. já bych např. vaší petici, ani kdyby skutečně existovala, nepodepsal, vaše trolí působení by ji v mých očích už předem diskvalifikovalo
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 20. 11. 2017 23:35
Předmět: Re: petice

Na stránkách evangnetu bych čekala slova o Bohu, zatím se tu roky dočítám jen plamenné komentáře k tématu homosexualita a boj pana Janči za vymýcení homosexuálů z církve a exkomunikaci těch, kteří je odmýtnou pranýřovat. Tyto stránky se staly honem na homosexuály. Od honu na čarodejnice je odlišuje jen to, že nemají moc rozpoutat upalování. Měli byste tyto stránky přejmenovat na homofob.cz, to by obsahu stránek odpovídalo lépe.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 21. 11. 2017 19:11
Předmět: Re: petice

Myslím, že mi nerozumíte, vysvětlím.
Nebojuji za vymýcení homosexuálů z církve, to špatně čtete, bojuji za vymýcení schvalování a podporování praktikované homosexuality církví ČCE. Tedy ne proti homosexuálům, ale proti podpoře daného konání. To znamená, že o homosexuální inkvizici nelze uvažovat. Vy po mi nálepkou homofob, já vás pak nálepkou populista. ("Omítnou" by mělo být měkké "i". "Mýto" je ten dálniční poplatek.)
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 25. 11. 2017 07:12
Předmět: Re: petice

V každém případě se Vaše myšlení nezaobírá Pánem Bohem ale homosexualitou.
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 25. 11. 2017 17:54
Předmět: Re: petice

jedna paní napsal(a):
 V každém případě se Vaše myšlení nezaobírá Pánem Bohem ale homosexualitou.
pana Janču či paní Janču sleduji delší dobu a já jsem vděčný za tuto odvahu nazvat věci pravými jmény a jít s kůží na trh vysmíván a pohrdán našimi pokrokovými bratry (a jednou sestrou). čím se zabývá myslení těchto si netroufám raději hádat
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 25. 11. 2017 22:37
Předmět: tralalá

Jančo, měla byste se mě zastat. Vždyť já nejsem, jak píše Velký pes, proti vám tam, kde jste proti "schvalování praktikované h. v čce". Vysmívám se vám jen (všude) tam, kde svůj jediný záměr nedodržujete. - Ale připadá mi spíše, že Velký pes je spíše částí vaší rozbité identity. Jen tak si totiž dovedu vysvětlit, že nazývá vaše trollování "odvahou". Nenazvala jste se podobně vy sama, že tady v pseudodiskusích trpíte jako "Hus"?
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 10:49
Předmět: Re: čimčarára ukaž vrabca

tak….Martine,,jsi na pranýři… podrobíme tě křížovímu výslechu —— jak si na tom s tou peticí proti homosexualitě….???
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 11:36
Předmět: dotaz

Pse, napsal jste, že janča "jde na trh se svou kůží". Evangelíku, vy jste zase napsal, že je janča "na pranýři". Prosím, chci se zeptat, myslíte opravdu, že ona jakási janča tady v těchto diskusích trpí? - Já si totiž myslím naopak, že jí to, co píše a co jí, když se necháme hloupě vyprovokovat, odepisujeme, dělá dobře.
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 13:06
Předmět: Re: dotaz

"pes který štěká nekouše…. "jedna paní povídala….…jes to tu sám anonym —–žena je muž a muž žena,,,člověk je pes a pes člověk…. kčí slovo má větší váhu___? jeden pes nebo agentura JPP:??? my tady podáváme argumenty z Bible a ti druzí"praví evangelíci na nás jenom útočí že Bible ne snad fašistická homofobidní nacismus??? ptám se vás???
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 15:38
Předmět: Re: dotaz

evangelíku, snažím se vám porozumět. nejprve slovně: asi jste udělal několik gramatických chyb a chtěl jste napsat "že Bible je snad fašistická, homofobní, nacismus"? a teď co do smyslu: snad rozumím jednomu z přívlastků: že si odpůrci h., kteří argumentují Biblí, připadají vůči humanistickému stanovisku jako homofobové. ale proč tady používáte souvislosti s fašismem a nacismem? - to nechápu vůbec
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 16:01
Předmět: Re: dotaz

to je právě to…. řekni že si proti homosexualitě a hned si"fašista,,nacista,,homofob…..patříš na psichiatriiijedna paní povídala nálepka sem….nálepka tam….hlavně být "ina jít s dobou a jít s krokem světa být vzorní občane EU……CČE přestala být církví ona jde s dobou…
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 16:20
Předmět: Re: dotaz

vám se to stalo? že vás někdo z církve pro takové názory nazval "fašistou" nebo "nacistou"?
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 16:26
Předmět: Re: dotaz

no né??? dokomce farář pan danihelka,,a jedna paní povídala……né tak mě jako Martina to je chudak…
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 16:33
Předmět: Re: dotaz

dobře, takže něco takového říkal jen farářský troll "danihelka". to máte pravdu, ale toho nemusíme brát vážně. díky tedy za názor. - a dělejte něco se svou češtinou, když chcete psát na diskusní fóra
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 16:40
Předmět: Re: dotaz

sem dement tak co….
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 16:44
Předmět: Re: dotaz

ok, respektuji
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 26. 11. 2017 16:50
Předmět: Re: jsem dement

posledni slovo dám Martinovi…..jak si na tom s peticí??
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 26. 11. 2017 18:27
Předmět: Re: jsem dement

evangelíku, opět nerozumím. jak to že jste najednou napsal správně "jsem" místo vašeho obvyklého "sem"? a ještě k tomu jste dal "jsem dement" do předmětu svého příspěvku, jako byste se tím chlubil. je to divné. dovedete to vysvětlit?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 26. 11. 2017 23:02
Předmět: Re: nejsi dement

Všechny zdravím. Petice? Pěkně děkuju za optání. (To bylo ironicky.) Pozastavil jsem ji, už mě to nebaví. Skončil jsem na 513 podpisech. Zatím. Dám si pauzu a později bych to chtěl dotáhnout na tisícovku. Myslím, že zatím bych ničím nepohnul, že je to málo. Vycházím z teorie, že k naší církvi se může nyní hlásit asi 35 tisíc lidí (52 tis. z roku 2011 při úbytku 45 % za 10 let podle ČSÚ), tak jsem chtěl původně podpis aspoň 10 % evangelíků (3500), ale nezvládnu to.
Musím napsat, že s tím nadáváním do "dementů" jsem šokován. Čekal bych to někde na Novinkách.cz, ale tady to považuji za skandální.
Od: Anonym: Milan32 <> ( ---.customers.tmcz.cz )
Kdy: 27. 09. 2022 09:08
Předmět: Re: m.

No a to si na to člověk nemůže názor udělat sám? Proč by měl někdo říkat zrovna co je v takové intimní situaci co je dobré a co je špatně. Když má člověk svoje rozumné uvážení. Já třeba poslední dobou uvažuji návštěvu takového salonu https://escortprague.agency/cs/ protože mě to láká, nemám žádnou přítelkyni a chybí mi nějaký ten osobní kontakt.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 27. 09. 2022 11:56
Předmět: Re: m.

Jsem rád, že se vaše dřívější náboženské trollení ve starších diskuzích nakonec tak průzračně vysvětlilo.
Od: Anonym: Milan32 <> ( ---.customers.tmcz.cz )
Kdy: 27. 09. 2022 12:17
Předmět: Re: m.

Tak tenhle názor byl vážně z mojí hlavy, vždyť když vám má nějaká autorita říkat jak se máte chovat a co můžete dělat a nemůžete, a kdy můžete mít sex a kdy zas ne. To mi nepřijde jako úplná svoboda.. A takový je můj názor.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 27. 09. 2022 13:00
Předmět: Re: m.

A jakpak se ta (církevní?) autorita zakazující vám sexuální život a návštěvu bordelu po praktické stránce projevuje? Máte za to, že vám za vaši "potřebu osobního kontaktu" tohoto typu hrozí konkrétní církevní postih? Nebo u vchodu do té jedové chýše, na kterou nám tu dokonce snaživě dáváte link, stojí nějaká morální církevní policie? Myslím, že klidně můžete osouložit celou Prahu a všechny církve jsou na vás krátké.
Od: Anonym: Jarda <> ( ---.bb.vodafone.cz )
Kdy: 02. 07. 2023 12:46
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Ano, souhlasím s vámi.
Od: Anonym: Vladimír Došek <> ( ---.ip.nej.cz )
Kdy: 29. 07. 2023 21:58
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Bible studijní překlad 1.Kor. kapitola verš 9Což nevíte, že nespravedliví nedostanou do dědictví Boží království? Nemylte se! Ani smilníci ani modláři, cizoložníci, rozkošníci ani lidé praktikující homosexualitu, 10zloději ani chamtivci, opilci, utrhači ani lupiči nebudou dědici Božího království.
1. Tm. 1 kapitola verš 8Víme, že Zákon je dobrý, když ho někdo užívá náležitě 9a je si vědom toho, že Zákon není dán pro spravedlivého, nýbrž pro lidi nespravedlivé a nepoddajné, bezbožné a hříšné, pro lidi nesvaté a světské, pro otcovrahy a matkovrahy, pro vrahy vůbec, 10smilníky, lidi praktikující homosexualitu, únosce, lháře, křivopřísežníky, a co ještě jiného se příčí zdravému učení
Zcela jasně je praktikování homosexuality v Písmu zařazené mezi hříchy. Mám však řešení. Modlit za osvobození Lukáš 4.kapitola 17Byl mu podán svitek proroka Izaiáše; rozvinul svitek a našel místo, kde bylo napsáno: 18‚Pánův Duch je na mně, protože mne pomazal, abych zvěstoval evangelium chudým; poslal mne vyhlásit zajatcům propuštění a slepým nabytí zraku, propustit zlomené na svobodu, 19vyhlásit vítaný Pánův rok.‘ 20A svinul svitek, odevzdal ho sluhovi a posadil se. Oči všech v synagoze se upíraly na něho. 21Začal jim tedy říkat: „Dnes se naplnilo toto Písmo ve vašich uších. “
Od: Anonym: Vladimír Došek <> ( ---.ip.nej.cz )
Kdy: 29. 07. 2023 22:07
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

Bible studijní překlad 1.Kor. kapitola verš 9Což nevíte, že nespravedliví nedostanou do dědictví Boží království? Nemylte se! Ani smilníci ani modláři, cizoložníci, rozkošníci ani lidé praktikující homosexualitu, 10zloději ani chamtivci, opilci, utrhači ani lupiči nebudou dědici Božího království.
1. Tm. 1 kapitola verš 8Víme, že Zákon je dobrý, když ho někdo užívá náležitě 9a je si vědom toho, že Zákon není dán pro spravedlivého, nýbrž pro lidi nespravedlivé a nepoddajné, bezbožné a hříšné, pro lidi nesvaté a světské, pro otcovrahy a matkovrahy, pro vrahy vůbec, 10smilníky, lidi praktikující homosexualitu, únosce, lháře, křivopřísežníky, a co ještě jiného se příčí zdravému učení
Zcela jasně je praktikování homosexuality v Písmu zařazené mezi hříchy. Mám však řešení. Modlit za osvobození Lukáš 4.kapitola 17Byl mu podán svitek proroka Izaiáše; rozvinul svitek a našel místo, kde bylo napsáno: 18‚Pánův Duch je na mně, protože mne pomazal, abych zvěstoval evangelium chudým; poslal mne vyhlásit zajatcům propuštění a slepým nabytí zraku, propustit zlomené na svobodu, 19vyhlásit vítaný Pánův rok.‘ 20A svinul svitek, odevzdal ho sluhovi a posadil se. Oči všech v synagoze se upíraly na něho. 21Začal jim tedy říkat: „Dnes se naplnilo toto Písmo ve vašich uších. “
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.customers.tmcz.cz )
Kdy: 30. 07. 2023 11:20
Předmět: Re: Stanovisko ČCE k homosexualitě

O tohle tu asi nebude žádný zájem. A ja se ani nedivím. Ani já ho nemám.