Téma: novoroční poselství

Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 01. 01. 2018 20:08
Předmět: novoroční poselství

Navigace: link | přehled | fórum
Hledám na programu ČT labutí píseň současného prezidenta a hle ono novoroční poselství je z úst Daniela Ženatého. Upřímně jsem se lekla, a to z loajality. Tréma, prestižní čas, atd., proto jsem k přednesu shovívavá, ikdyž postrádal odhodlání a správné frázování, ale řeším obsah. Mně se to nelíbilo a je mi to moc líto.
On nemá pan senior poradce? Proč se nepředstavil? Proč to svoje básnění nepropojil třeba s místem, kde řečnil, (takový kostel, jen kdyby promluvil) a nebo s výročím reformace nebo cokoli, jen to zakořenit. Tohle byla slátanina všeho. Analizovat jedince vážícího si svobody jako někoho, kdo se směje a omlouvá ve frontě?
"Nevím, zda existuje databaze pamatniku", no a co my s tím? Bud má vědět, že existuje nebo že ne. Připadala jsem si jak v nedělní škole na téma: měli bychom si připomínat a musíme si vážit.
Já jsem asi zaujatá a moc by měl zajímal váš názor, pokud se Vám to líbilo, tak se sebou něco začnu dělat.
porady/11987569707-novorocni-promluva-synodniho-seniora-cce-a-predsedy-erc-daniela-zenateho/21756221860/
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 01. 01. 2018 21:55
Předmět: Re: novoroční poselství

Tak jsem si ten projev poslechla a zcela s tebou souhlasím. Přišlo mi to také celé jako slátanina, a to vzpomínek na válečná léta a období komunismu, které pan synodní senior propojil s "psychologickou" dedukcí, že kdo má rád svobodu, je rád na světě :-D To mě opravdu dostalo.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 01. 01. 2018 22:21
Předmět: Re: novoroční poselství

Já si říkám už dávno, proč tihle faráři z novoročních projevů radši nedají ten prostor nějakému kazateli z evangelikálního prostředí. Ti umí říct jasné evangelium, místo tohoto žbleptání. Člověk by potřeboval dva tituly z filosofie, aby jim rozuměl.
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 01. 01. 2018 22:27
Předmět: Re: novoroční poselství

Já si tedy nemyslím, že na ten projev musí mít člověk nějaké extra vzdělání.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 02. 01. 2018 10:58
Předmět: Re: novoroční poselství

Nedaří se mi to video pustit, tak jsem si četl jen text poselství, které je v kastlíku pod obrazem. _ Není to slátanina, to tedy určitě ne. Promluva má pečlivou stavbu, která ovšem asi při jednom slyšení zjevná není. - Výsměch, že jsou tu uvedeny banální příklady, jak se projevuje svoboda člověka? Např. tím, že se usmívá, že je rád na světě? To považuji naopak za myšlenku velmi dobrou: tak se dnes projevuje svoboda od obvyklého reptání na politiku, od pocitu, že jsme (znovu) obětí poměrů.. - A v příběhu o Niemoellerovi nacházím i implicitní a nenásilné evangelium - jeho upřímné hluboké pokání a rozhodnutí k oběti pro druhé. - Pro mě zůstává otázkou, zda je to vše aspoň pro některé diváky zřetelné.
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 02. 01. 2018 21:24
Předmět: Re: novoroční poselství

I tak se to dá vysvětlit: Kdo si myslí, že ten projev je slátanina, nerozumí mu.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 02. 01. 2018 21:25
Předmět: Re: novoroční poselství

To je přesně ono. Projevu by měli posluchači rozumět.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 03. 01. 2018 00:55
Předmět: Re: novoroční poselství

Projev by měl zaujmout. (BTW. děkuji za shovívavost, jsem napsala minule analisovat)
Tenhle proslov měl ambice oslovit všechny a to je k ničemu, proč zrovná český bratr, protestant potřebuje upozroňovat na 18,48,68,89 když to děla a bude dělat uplně kazdá opice. To nemá Českobratrská církev svoje data a já vím, že je rok 2018 a blabla a nebudu radit vzdělancům. pro mne tohle nebyl proslov homosexuální ale bezpohlavní.. jako celá ustrašená církev.
Nejsem negativista, kdyby se mi poselství líbílo, se vší parádou bych ho tady vychválila, to jen na okraj.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 01. 2018 16:36
Předmět: Re: novoroční poselství

Až teď jsem si je i poslechl. Připadá mi ne nesrozumitelné, ale nepřehledné. (Kde se v červené lince tématu svobody najednou vzalo téma demokracie? jsou to synonyma?) A posluchače, který nemá motivaci poslouchat zrovna milého seniora Ženatého (potažmo: není podkazatelnový typ) asi nezaujme.- Ono je totiž dnes skoro nemožné udržet pozornost posluchačů déle než 3 až 4 minuty.
Od: FS ČCE KDYNĚ na Šumavě <>
Kdy: 03. 01. 2018 20:50
Předmět: Re: novoroční poselství

A já s Tebou, bratře Aleši, budu bratrsky nesouhlasit. Mně se to líbilo, byl to klidný a věcný a zvěstný projev do této neklidné nebo spíše rozbuřované doby.
Pokoj Tobě! Lukáš
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 01. 2018 21:07
Předmět: Re: novoroční poselství

Lukáši, tvému postoji taky rozumím, ale ty jsi právě asi taky z těch, co jsou zvyklí sedět pod kazatelnou. Zkus si tu promluvu poslechnout ušima těch, kdo na prosté mluvené slovo, které je chce k něčemu přivést, zvyklí nejsou. Ze svého gauče přepnuli TV na tento pořad třeba náhodou. Třeba se mýlím, rád bych se mýlil, ale právě jejich vnímání se snažím porozumět. Pokoj Tobě.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 08. 01. 2018 01:27
Předmět: Re: novoroční poselství

který nemá motivaci poslouchat zrovna milého seniora Ženatého (potažmo: není podkazatelnový typ) asi nezaujme.
nebudu rozebírat zoufalé snahy obhájit vlastního bratra. Zaujal mě podkazatelnový typ. Tím, že kostely zejou prázdnotou, tak spíš to vypadá, že ten typ měl být kazatelnový. Faráři buďte k sobě vzájemně kritičtí, prospěje to všem. Jenom se necháváte kolíbat.