Téma: petice proti podporování LGBT v CČE....

Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 08. 10. 2017 13:21
Předmět: petice proti podporování LGBT v CČE....

Navigace: link | přehled | fórum
Martine Jančo….chci se tě zeptat jak jsi na tom s tím sběrem,,podpisů,, proti té homosexualitě a LGBT – v CČE ?? a jak bych to mohl podepsat tu petici….
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 09. 10. 2017 21:11
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Ahoj. Nepíšu, nechlubím se, není moc čím. Myslel jsem si, že touto dobou už budu mít nejmíň dva tisíce triumfálních podpisů. Ale makám jak šroubek a mám jich v tuto chvíli 411. Za dnešek mám jeden. Ne že by lidi nechtěli podepisovat, to oni mě hrozně povzbuzují a to je asi to, co mě ještě motivuje to dělat. Už jsem objel sbory v okolí, o nedělích a o biblických, byl jsem i na jedné mládeži… Tuto neděli pojedu do většího sboru asi 15 km, kde mám dva známé, kteří mi udělají zázemí. A tím mám vyčerpáno a dál jedu na vlastní pěst do sborů, kde neznám nikoho. Nejradši bych se na to vykašlal. Ale když vidím ty lidi, jak mi fandí. A taky tu práci, co mi to už dalo. Tak jedu dál…
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 10. 2017 10:18
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

411 je velmi pěkné číslo. a co vám brání, abyste dala text petice zde na net? konečně by se ukázalo, že to není jen fantasy, trole Jančo
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 10. 10. 2017 11:38
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Jako třeba sem? https://www.petice24.com/ A vy mi pak řeknete, že je to trolí petice internetových anonymů, kterou můžou podepisovat všichni, kdo mají nějaký "záložní" mejl a vymyslí si jméno, a to i neevangelíci? A proč trole Jančo? Jen odpovídám na otázku Jednoho evangelíka. Prudí Vás ta petice, pane faráři?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 10. 10. 2017 13:29
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Jančo, není jenom dnešek, byly i týdny a měsíce předtím. Proč vaše působení považujeme za trolení, jsme tady nedávno zdůvodňovali nejméně dvakrát, jednou pan Hodan, podruhé já. Že jste kryptonym, který teď chce organizovat důvěryhodnou petici - to snad není rozpor? Jinak: petice mi vůbec nevadí, jistě si vzpomenete, že jsem napsal, že takovou důvěryhodnou bych považoval dokonce za užitečnou. Vy si opravdu na nic z toho nevzpomínáte? To jako založíme nové diskusní vlákno, a všechno, co jsem napsal jinde, je rázem zapomenuto?
Od: Anonym: Petr Tomášek--- )
Kdy: 11. 10. 2017 17:37
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Už se těším na to, až vznikne petice proti homofobii v ČCE ;-)
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 11. 10. 2017 23:12
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Pane faráři, prosím, vysvětlete, ci si pod tím slovem "homofóbie" představujete vy. To slovo je dnes známé ideologické klišé. Myslím, že zde nebylo napsáno nic, co by bylo možné tímto slovem charakterizovat. Jinak činorodosti v různých petičních aktivitách na nejrůznější témata se v naší demokratické církvi meze nekladou. Může to být tip pro vás.
Od: Anonym: Petr Tomášek--- )
Kdy: 12. 10. 2017 16:22
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Martin Janča napsal(a):
Jinak činorodosti v různých petičních aktivitách na nejrůznější témata se v naší  demokratické církvi meze nekladou. Může to být tip pro vás.
Na blbosti nenám čas. Hlavně nechápu, jaký význam by jakákoliv petice v tomto ohledu měla mít smysl. ČCE si zakládá na tom, že se každý věřící má rozhodovat sám podle svého svědomí, takže i kdyby jedna strana vymyslela tisíc peticí, nemůže tím donutit druhou stranu, aby se své poznané pravdy vzdala. (Popravdě, trochu mi to zavání inkvizicí…)
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 12. 10. 2017 23:19
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

K tomu mne napadá úvaha. Co když zasedne staršovstvo v některém našem sboru a v rozporu s (některými) jinými sbory rozhodne (třeba rozhodnout prostě musí s ohledem na okolnosti ve sboru), že sex mimo manželství nebude schválen a jeho praktikanti budou káráni, a třeba nepuštěni k Večeři Páně. Nebije se to se svobodou svědomí těch jednotlivců, co sexují? Zavání to inkvizicí? A neměly by být v křesťanské komunitě nějaká společná morální pravidla?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 13. 10. 2017 16:47
Předmět: hromádka

představujete si to tak, že některá staršovstva schválila, že život "na hromádce" je OK? a jiné staršovstvo rozhodne, že "nebude schválen"? některé vaše představy jsou divné
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 13. 10. 2017 16:56
Předmět: h. zas a znova

Petře, jistě, každý věřící se nakonec musí rozhodnout podle svého svědomí. A přece synod vydává některá teologická stanoviska, která chtějí být přinejmenším doporučením. K problematice h. vztahů takové stanovisko vydal. Asi mělo ambici inFORMOVAT laiky, neteology v církvi? Já ho chápu jako hermeneutický pokus odvysvětlit doslovné znění Písma a biblické vyznění tohoto tématu. Kdyby se proti takové snaze zvedl věrohodný laický hlas (tím fakt nemyslím Janču), osobně bych to uvítal. I pro mě osobně je ta prozatím prezentovaná hermeneutická práce velmi nepřesvědčivá.
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 15. 10. 2017 14:10
Předmět: petice proti podpoře LGBT hnutí v CČE

tak co….martine Jančo,, jak jsi na tom s peticema ?? Más první tisícovku ?? dnes je hezky ,,co to znamená — kostely jsou plné lidí….!
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 15. 10. 2017 18:51
Předmět: Re: petice proti podpoře LGBT hnutí v CČE

Děte do háje s peticema. Raději se drzte Bible. To ma o Bibli rozhodovat petice co je pravda? Kdybyste byli podle Bible, řeknete ne homosexualitě v mé českobratrské církvi evangelické! Takovýmu homosexuálovi v čce bych místo homosexuální svatby s klukem a pochodování polonahej po praze radeji v rámci pastorace naordinoval každej den koukat půl hodiny na plakát Seleny Gomezové a za půl hoďky sám uzná že dělal kravinu a svoji skutečnou orientaci velice rychle pochopí, že žena je hezčí než muž .
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 15. 10. 2017 21:46
Předmět: Re: petice proti podpoře LGBT hnutí v CČE

A také že byly. Ale já byl pouze v jednom. Nejsem Miroslav Sládek, abych zvládal deset zastávek za den. Dnes jsem překročil pětistovku. Mám celkem 506 podpisů. A na další jedu až příští neděli, nebo se z toho zblázním.
Od: Anonym: Bratr Tomáš <> ( 212.185.43.--- )
Kdy: 16. 10. 2017 11:57
Předmět: Re: petice proti podpoře LGBT hnutí v CČE

Martin Janča napsal(a):
 A také že byly. Ale já byl pouze v jednom. Nejsem Miroslav Sládek, abych  zvládal deset zastávek za den. Dnes jsem překročil pětistovku. Mám celkem  506 podpisů. A na další jedu až příští neděli, nebo se z toho zblázním.
Je možnost podepsat petici někde v Praze?
Od: Anonym: Bratr Tomáš <> ( 212.185.43.--- )
Kdy: 16. 10. 2017 11:59
Předmět: Re: petice proti podpoře LGBT hnutí v CČE

Je možnost podepsat petici někde v Praze?
Od: Anonym: Petr Tomášek--- )
Kdy: 02. 11. 2017 01:20
Předmět: Re: h. zas a znova

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Já ho chápu jako  hermeneutický pokus odvysvětlit doslovné znění Písma a biblické vyznění  tohoto tématu. Kdyby se proti takové snaze zvedl věrohodný laický hlas (tím  fakt nemyslím Janču), osobně bych to uvítal. I pro mě osobně je ta prozatím  prezentovaná hermeneutická práce velmi nepřesvědčivá.
Já to tak rozhodně nevidím.
Základem nového pohledu je, dle mého soudu, pozornější a poctivější četba Písma.
Vychází to z poznání moderní starozákonní vědy, že biblické příběhy, obzvlášť ty v Pentateuchu, nejsou v první řadě „historií“, ale svým způsobem komentářem a ilustrací k Mojžíšovu Zákonu, po židovsku řečeno „hagadou“ (ano, pak je totiž daleko snažší pochopit, co vlastně Pět knih Mojžíšových vlastně je - totiž Zákonem a komentářem k němu - a nikoliv chaotický guláš narativních a juristických textů!). Tak například jak jinak vysvětlit, že v Gn 1,14 jsou nebeská tělesa pouhým „znamení pro svátky, dny a léta“, než že prvotní a konstituční jsou příkazy slavit svátky (viz např. Ex 23,15) a to, že Pán Bůh podle tohoto svého Zákona tvoří svět je jen ilustrační „historkou z natáčení“. Atd, atd, atd…
Když to ale obrátíme, tak jsou vyprávění z Pentateuchu důležitá právě proto, že ilustrují a ozřejmují, co je vlastně přikázáními Mojžíšova Zákona míněno a co ne. Z tohoto pohledu je klasickým výkladem k onomu tzv. „zákazu homosexuality“ příběh o zkáze Sodomy a Gomory (tak klasický, že se homosexualita dříve nazývala „sodomií“).
A otázkou tedy je, když čtu tento příběh, hovoří se tam někde o mužích, co se navzájem drží za ručičky, vyznávají si lásku na celý život a mávají přitom duhovou vlaječkou a že by pak na ně Hospodin kvůli dštil síru a oheň? NIKOLIV! Čtu tam o tom, jak sodomští chtějí zneužít sexu k tomu, aby dokázali svou moc.
Z toho mi pak docela jasně vychází, že v Mojžíšově žádný zákaz homosexuality není, ale že se jednalo o zákaz zneužívat sexu k dávání najevo něčí moci vůči slabšímu - což měli lidé v tehdejší kultuře spojené právě s homosexuálním jednáním, tak jak tomu ostaně je i dnes například ve věznicích.
Přijde mi to jako biblicky přiměřenější výklad, než na základě jednoho veršíku tvrdit, že „homosexualita je hřích“.
Z čehož mi taky vyplývá, že by se křesťanstvo mělo hluboce kát za všechny své hříchy, kterých se za staletí na homosexuálech dopouštělo, a zvláště za všechno fyzické i duševní násilí proti lidem s takovouto orientací!
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 02. 11. 2017 10:52
Předmět: Re: Křesťan nemá číst Bibli, nemůže jí bez fakulty rozumět

Jak bylo řečeno, protestantismus, který bojoval o "Bibli do každé ruky", poznal, že se hluboce zmýlil. Laici by neměli studovat Bibli, nemohou ji rozumět. Bible patří do ruky kléru s fakultou a ordinací, a ten je chopný ji autenticky vykládat laikům. A já se ptám, pane faráři, kam to tedy evangelíci s tou Biblí za těch (slavnostních) 500 let reformace dotáhli - vždyť z Vašeho myšlení mluví Tridentský koncil. Není to tedy smělý populismus, hrdě se hlásit k Lutherovi nebo Českým bratřím a při tom myslet tak, jak jsem nyní napsal?
Jen mě napadá, že ona ta naše církev je stím svým výkladem o (ne)dovolenosti homosexuality nějak osamocena. Proč velká většina církví homosexualitu neschvaluje? Někdo se tedy musí mýlit - je to ČCE nebo všichni ostatní? A vidíte, ani klérus se tady nedohodne na výkladu.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 11. 2017 13:06
Předmět: tentokrát pro Janču

abych byl v sobě spravedlivý, musím napsat, že tentokrát stojím spíše na pozici Janči (kromě jejího přehánění), než na pozici Tvé, bratře Petře. taky mně opravdu dělá starost, že se odvysvětlováním homosexuality bere Bible z rukou laiků, což může mít za důsledek jejich nesebedůvěru vůbec ke čtení Bible. k jednotlivostem toho, co jsi Petře napsal, se teď nevyslovuji. (snad jen to, že také u Tebe mi přehánění vadí.)
Od: Anonym: Petr Tomášek--- )
Kdy: 04. 11. 2017 09:03
Předmět: Re: tentokrát pro Janču

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 abych byl v sobě spravedlivý, musím napsat, že tentokrát stojím spíše na  pozici Janči (kromě jejího přehánění), než na pozici Tvé, bratře Petře. taky  mně opravdu dělá starost, že se odvysvětlováním homosexuality bere Bible z  rukou laiků, což může mít za důsledek jejich nesebedůvěru vůbec ke čtení  Bible.
Pořád nevím, kde vidíš nějaké „odvysvětlování“.
A co se týče laiků, k četbě Bible je vždy třeba nějaký kontext. Jinak to taky může dopadnout tak, že si "laik" přečte knihu Jozue a začne vraždit nevěřící. Taky ho budeš obhajovat tím, že to pochopil správně a že všechno jiné je jen "odvysvětlování"?
(Nikoliv nadarmo dbala reformace na to, aby laici byli vzdělaní…)
k jednotlivostem toho, co jsi Petře napsal, se teď nevyslovuji.
To je škoda, když nejsi ochoten k věcné diskuzi.
(snad jen to, že také u Tebe mi přehánění vadí.)
Jaké přehánění? Křesťanství se ve vztahu (nejen) k homosexuálům za dobu své existence dopustilo tolika násilí, že je potřeba se za to upřímně kát!
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 11. 2017 15:22
Předmět: znovu h.

1. co myslím svým slovem "odvysvětlování": doslovné biblické vyznění tématu h. je přece jednohlasné. když se někdo snaží říkat, že se tam na žádném z biblických výskytů nejedná o to, o čem se tam mluví ("nebudeš spát s mužem jako s ženou"), považuji to ne za výklad, ale za odvysvětlování;
2. myslím, že (případnou) trvající závaznost tohoto odsouzení h. nemůžeš srovnávat s příkazem k vraždění - s tímto se přece Bible uvnitř sebe vyrovnává sama, a sama dospívá k otevřenějšímu pojetí "nezabiješ". k zákazu h. žádný takový posun v chápání v Bibli nenacházím;
3. že se nevyslovuji k jednotlivostem Tvého příspěvku neznamená, že nejsem "ochoten k věcné diskusi" (i když bych pochyboval, že je možná na tomto napůl trollím fóru). myslím tím to, že kdyby byl prostor a čas, raději bych diskusi vedl k synodnímu dokumentu o h., který sice považuji za nedostatečně důkladný, ale přece jen důkladnější než toto Tvé ještě elitářštěji vyznívající "odvysvětlení";
4. Tvé přehánění: "hovoří se tam někde o mužích, co se navzájem drží za ručičky, vyznávají si lásku na celý život a mávají přitom duhovou vlaječkou" - to někdo ve vážné diskusi říká, že je Prigue Pride to totéž jako to, co myslí pod pojmem h. Bible?; a co mi vadilo nejvíce: "na základě jednoho veršíku tvrdit, že „homosexualita je hřích“ - Ty přece jako biblista víš nejlépe, že nejde o jediný vešík, ale o tři výskytová pole: Starý zákon, list Římanům, další epištoly.
5. nevolám tu po fundamentalistickém pojetí Bible, zajímá mě, zda se myšlenka, že "h. podle Bible" a "h. dnes" nejsou totéž, tedy že se biblické odsouzení na (třeba jen některé) dnešní lidi s h. orientací nevztahuje, dá rozvést nějak srozumitelně - sorry, já jsem se s takovým přijatelným výkladem ještě nepotkal
Od: Anonym: Petr Tomášek--- )
Kdy: 04. 11. 2017 08:51
Předmět: Re: Křesťan nemá číst Bibli, nemůže jí bez fakulty rozumět

Martin Janča napsal(a):
 Laici by neměli studovat Bibli, nemohou ji rozumět.
Měl byste konečně přestat s tou demagogií. Toto jsem nikde nenapsal.
Ovšem pokud laik začne vytrhávat veršíky ze souvislostí tak, jak se mu zlíbí, pak mu nemůžu dát za pravdu jen proto, že je laik, a že když je laik, tak si může s Biblí dělat cokoliv…
Jen mě napadá, že ona ta naše církev je stím svým výkladem o (ne)dovolenosti homosexuality nějak osamocena.
Stačí se podívat na západ od naších hranic, abyste poznal, že nemáte pravdu.
Od: Anonym: (ne)katolík--- )
Kdy: 04. 11. 2017 17:44
Předmět: Re: Křesťan nemá číst Bibli, nemůže jí bez fakulty rozumět

@ Petru Tomáškovi: Mýlí se ve svém přístupu k hmsx římskokatolická církev nebo evangelická? Děkuji.
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 02. 11. 2017 00:39
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Dost smutné čtení. Ještě že už nelze upalovat. děkuji za to Pánu Bohu.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 02. 11. 2017 10:38
Předmět: Re: petice proti podporování LGBT v CČE....

Co není, může být. Agresivita LGBT aktivistů je velká. Vzpomenete si ještě, jak řvali na účastníky povhodu pro život v létě? Dát jim bombu, tak ji tam odpálí. Říkali mi lidi, co museli kolem nich projít, že z nich měli strach, co se stane. A to se někteří z nich hlásí k evangelíkům.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 02. 11. 2017 15:36
Předmět: Paralely ideologie LGBT s ideologií nacismu

Zajímavý článek, kam to ve vyspělé, moderní a "demokratické" zemi dotáhli se svobodou svědomí. (Mohlo by zajimat hlavně p. faráře Tomáška):
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 11. 2017 12:54
Předmět: paralely

stavění paralel mezi prvky demokratické společnosti a nacismem je sice oblíbené, i ve výrocích našich politiků, ale většinou kýčovité, a tady se to zase povedlo. (Jančo, jestli chcete, někdy, až budu mít více času, vymyslím příspěvek "Janča je jako Hitler")
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 11. 2017 23:22
Předmět: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Mám (subjektivní) dojem, že se Evangnet stává přístavištěm trolích zlobidýlek (pan Tomášek trochu přitvrzuje na populistické rétorice).
Já bych měl ale na pana f. Tomáška takovou zapeklitou myšlenku. Hovořil jsem s kazatelem CB o homosexualitě a ten se pohoršoval, jak může někdo říkat, že homosexualita je v poho, když Bible přece "naprosto jasně říká, že její činění Bůh odmítá". A teď co s tím, když to řekl kazatel? Neměli by číst a interpretovat Bibli ani kazatelé CB, protože nemají ETF a naši ordinaci? A co víc, co takový teolog, magistr, z Evangelikální fakulty Univerzity Mateja Bela na Slovensku, ten také nemůže interpretovat Bibli, neboť jeho fakulta to učí jinak ("fundamentalisticky") než ETF? To je zášmodrch, co s tím? Kdo je oprávněn autenticky vykládat Písmo? Nemá nakonec to právo katolická církev, která Písmo napsala, která rozhodla o jeho kánonu, která je interpretuje 2000 let? Ovšem KC praktikovanou homosexualitu také neschvaluje…
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 09. 11. 2017 14:36
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Zdá se že ti neodpoví. Já ti odpovím, máš 100 procent pravdu. A co petice jak jsi na tom s tou peticí proti homosexualitě? Už o ní nepíšeš.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 10. 11. 2017 21:55
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Ahoj psíku. To, co popisuješ, je nemilá součást diskusních fór. Za klávesnicí bývají lidé obvykle větší "siláci" než při osobním rozhovoru. Překvapivé může být, že jsou mezi nimi dokonce i faráři naší církve (někteří schovaní za nickem, ti odvážnější se podepíšou). Ano, ani mi nejsou příjemné projevy hulvátství a trolení. Proto, žel, musíme trpět i různé "revoluční" výkřiky, v horším případě někdy i sprostoty. Naším posláním je pak v duchu trpělivosti předkládat pravdu. To je i moje mise.
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 10. 11. 2017 21:50
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Milý pane Jančo, vy tak ohromně a s takovou vervou brojíte proti homosexuálům, že začínám mít silné podezření, že homosexualitou je vaším osobním problémem. A jaký jiný problém by to mohl být, než to, že sám jste homosexuál a svou homosexualitu podvědomě maskujete honem na gaye. Je to stejné, jako když zloděj křičí chyťte zloděje.
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 11. 11. 2017 07:41
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Milá paní, konečně jste napsala něco, co si já sám už dávno myslím. Děkuji za odvahu. Navíc si myslím, že tímto problémem trpí i někteří jeho zdejší "sputnici". Co kdybychom jim společně k vánocům koupili nějakou kvalitní odbornou literaturu na toto téma? Víc pro ně zatím asi nemůžeme udělat. Hezký víkend Vám i jim. Čestmír Siwek
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 11. 11. 2017 12:55
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Jaký gejové a sputniky? Mi se líbí ženy a rychlá auta. Kluci a vesmírné koráby mňe nezajímají.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 11. 2017 18:13
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Čeština očividně také ne.
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 11. 11. 2017 18:54
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Hezký večer. Upřímně řečeno, bezvadnou češtinu bych v této fázi do toho až tolik nezahrnoval. Myslím, že primární je rozpoznat svou identitu (byť třeba v x letech). Pak se zpravidla zlepší i ta čeština.
Čestmír Siwek
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 11. 2017 20:28
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Pardon, ale je dost podstatný rozdíl mezi nedokonalou a naprosto katastrofální češtinou - ("mňe"! a to není vše, co tato osoba dokáže). Takový člověk tu operoval svým vlastenectvím! Je to zjevně problém s intelektem.
Jinak máte jasně pravdu - kdyby neměl potíže se svojí orientací, sotva by reagoval takhle. Nasypali jste s tou "Jendou paní" sůl do živé rány. Pokud jde o "Janču", pak tato osoba tu měla zjevné problémy se svojí pohlavní identitou: jako žena odpovídala mužům na inzeráty na seznámení, jako muž si dával inzerát na seznámení s děvčetem (mezi tím se ztratil), které by muselo být zbaveno veškeré důstojnosti a mentálně retardované, kdyby na něj odpovědělo. Se "sputníky" využívali "boj proti homosexualitě" k zveřejňování lascivních obrázků mediálních "sexbomb", tedy takových, o kterých si myslí, že by se všem měly líbit. Projev neautentického vkusu.
Lze Vám ovšem závidět Váš optimismus, že se pro ně dá něco udělat, že by jim dokonce pomohla "odborná literatura" a že by se Vám ji jim povedlo doručit :-).
Mám na Vás dva osobní dotazy: jste ten farář v seznamu kazatelů Čestmír Siwek? A je Vaše jméno známkou původu z Těšínska - mluvíte polsky?
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 11. 11. 2017 20:51
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Váš druhý odstavec mě trochu naplňuje lítostí. Ale vzhledem k tomu, že náš PB nade mnou v mezních situacích mého života nezlomil hůl, nebudu to dělat ani já. Hovořím plynně asi 5 živými jazyky. Vzhledem k tomu, že 5 let zastupuji v ČR a SR největší firmu ve svém oboru na světě, která je polská, tak i polsky. Ano, pocházím z těšínska, z toho posledního výběžku RU monarchie v ČR. A nestydím se za to. Farář jsem příležitostný, dobrovolný a kdovíjaký. Když mě někam pozvou, tak rád přijedu. Zatím mě docela zvou.
ČS
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 12. 11. 2017 16:48
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Skvělé. Myslel jsem ovšem, není-li polština Vaší mateřštinou, nebo jednou z mateřštin.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 11. 11. 2017 20:58
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Zdravím vás, pane Daniheli. Jsem rád, že jste se objevil, protože jste tu moji "zapeklitou" otázku pro vás vzal (věřím, že z roztržitosti) oklikou přes psychologii. Nyní, když tady jste, pokusím se položit vám ji znova. Nevadí mi, když ji případně doplníte postřehy z různých humanitních disciplín směrem k mé osobě, ale nevynechejte, prosím, to gró odpovědi. Tedy otázka na vás zněla:
Hovořil jsem s kazatelem CB o homosexualitě a ten se pohoršoval, jak může někdo říkat, že homosexualita je v poho, když Bible přece "naprosto jasně říká, že její činění Bůh odmítá". A teď co s tím, když to řekl kazatel? Neměli by číst a interpretovat Bibli ani kazatelé CB, protože nemají ETF a naši ordinaci? A co víc, co takový teolog, magistr, z Evangelikální fakulty Univerzity Mateja Bela na Slovensku, ten také nemůže interpretovat Bibli, neboť jeho fakulta to učí jinak ("fundamentalisticky") než ETF? To je zášmodrch, co s tím? Kdo je oprávněn autenticky vykládat Písmo? Nemá nakonec to právo katolická církev, která Písmo napsala, která rozhodla o jeho kánonu, která je interpretuje 2000 let? Ovšem KC praktikovanou homosexualitu také neschvaluje…
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 11. 2017 22:55
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Maminka mi říkala, že se nemám bavit s neznámými lidmi, a Vy jste se stále nepředstavil. Ani nevím, jste-li chlapeček nebo holčička. Ale dobře. Už mi dávno do ničeho nemluví, tak Vám odpovím:
můj osobní názor je, že kdyby měl bibli vykládat neomylný člověk, byl by od vykladačů bible pokoj, a bylo by to moc fajn. Protože ji vykládají a ovlivňují tím fungování některých sociálních útvarů i agregátů, studuji, jak to funguje. Jako pozorovatel Vám tudíž nebudu říkat, jak by to mělo fungovat, i když na to svůj názor mám. Mým úkolem je sledovat, jak si s tím sami poradíte, ne svými názory kontaminovat objekt svého pozorování. Promiňte, ale tím pro mě tady jste. Je to Váš, ne můj problém.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 11. 11. 2017 23:25
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

K prvnímu odstavci mám zvídavou otázku. Vy píšete pod skutečným jménem? Někoho mi totiž připomínáte z dřívějších dob tady.
V tom druhém jste se podruhé vyhnul odpovědi. Do třetice se ptát nebudu, jen si budu myslet svoje.
Vy víte, co to je agregát?
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 12. 11. 2017 09:52
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

….prý jenom sleduje,,diskuze!!? Sleduj dále agregáte…třebars se nečemu přiučíš jako odpadlý evangelík — od pravdy Bible….
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 12. 11. 2017 13:11
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Vy jste měl na dnes asi těžkou noc. Viďte? Že by včera příliš mnoho té husy a ještě více toho "martinského"? Oslavujete takovým způsobem sv. Martina často, bratře evangelíku? Zatím do něj tedy máte dost daleko, zdá se mi.
ČS
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 12. 11. 2017 13:29
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Čestˇo,,nerozumím ti….nic sem včera neslavil….
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 12. 11. 2017 16:49
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Za prvé: nevím, s kým mám tu čest. Za druhé: tak v tom případě jste raději měl slavit, a to opravdu až do rána. Pak by snad i ten Váš příspěvek byl srozumitelný a neurážející.
ČS
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 12. 11. 2017 13:59
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

Na první otázku odpovídám ano. Co Vás zarazilo na sociálním agregátu, nevím. Jde o neformální spolky, které nemají vlastnosti sociálních útvarů, ale mohou se v ně změnit. Raná církev byla např. agregátem, dokud se tam neobjevily funkce a řády. Snad je to srozumitelné. I dnes tak začínají mnohá hnutí i sekty.
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 12. 11. 2017 14:21
Předmět: Re: Může vykládat Bibli jen absolvent ETF?

http://mypower.cz/docs/vojensky-dvoutakt.jpg — ….co jak tohleto souvisí z homosexualitou v nasí církvi — tak to sem opravdu "jelen….to je dalsi takovej co vidi homosexualitu vsude……JA RIKAM NE HOMOSEXUALITE V CCE,, a je mi jedno,,co je na tom obrazku___….
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 12. 11. 2017 15:20
Předmět: agregát

Danieli, jsem zvědav, jestli se budete dále snažit vysvětlit trollům, co je sociální "agregát". Mám dojem, že mně byste poradil, že to nemá cenu. Oni prostě smýšlejí způsobem, že slovo (ať "homosexualita" nebo "agregát", vsjo ravno) znamená právě to, co já jim rozumím. A když je můj mentální obzor omezený, tak mě ty intelektuále se°eš.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 12. 11. 2017 16:45
Předmět: Re: agregát

To máte pravdu, pane faráři. Už jsem něco podobného psal i Vašemu kolegovi Siwkovi. On je rád, že jej Bůh má stále rád, tak se snaží pro ně sehnat tlustou knihu o homosexualitě. Ani státy ovšem ještě nerezignovaly na vzdělávací systém. Kdo ví, jestli to někde neškrtne. :-)
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 12. 11. 2017 16:55
Předmět: Re: agregát

Došel jsem k závěru, že by někteří naši "milí účastníci" naší diskuse potřebovali nejen knihu o homosexualitě. Začíná to totiž vypadat na potřebu rovnou celé knihovny. S mezioborovými tématy. Mně se bohužel po rozvodu trochu zúžila, ale tipoval bych, že kolega Aleš ji má docela slušně zaplněnou.
ČS
Od: Anonym: Velký pes--- )
Kdy: 12. 11. 2017 17:52
Předmět: Klišé jménem Sola scriptura

Velmi zajímavé příspěvky za dnešek. Závěr mluví za vše.Nakonec ti, co přišli ukázat na biblické poselství, jsou zasypaní tlustýma knihama svěcených teologů z Karlovky, kt. jediní Bibli rozumí. Mě stačí jedna tlustá kniha a tou je Bible. Rozhodně nepotřebuju měnit ji za tlusté knihy vašich evangelických farářů, odborníků přes morální teologii, a při tom rozvedených. To mi přijde absurdní. To vaše Sola si můžete strčit za klobouk, vždyť katolíci mají dneska k Bibli blíž jak vy.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 12. 11. 2017 17:53
Předmět: Re: agregát

To není o velikosti knihovny. I leckdo z trollů by tady podotkl, že se máme řídit především Biblí, a měl by do značné míry pravdu. Jenže pak napíše "ne homosexualitě", a tím hned prokáže, že nad Biblí nepřemýšlí, že ji chce používat jako xenofóbní kladivo. V tom je podle mě ta omezenost. Co to znamená "ne homosexualitě", potažmo "ne hříchu", co to znamená prakticky? Jak to chce provést?
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 12. 11. 2017 18:39
Předmět: Re: agregát

Aleši, s prominutím, ty jsi už v jejich myšlenkovém vleku. Tady se přece nejedná až tolik o jejich případnou homosexualitu. Tady se dle mého názoru jedná o jejich celkovou identitu. Proto to mé doporučení knihovny. Copak se nemůžeme shodnout na tom, že mnohá odborná a kvalitní literatura se přímo, anebo nepřímo (často i nevědomě) na Bibli odvolává? Copak je zapotřebí, abychom měli v knihovně jen Bible různých překladů, edic a roku vydání? Proto trvám na tom, že nemáme mít štíhlou knihovnu (ani po rozvodu).
ČS
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 12. 11. 2017 22:00
Předmět: Re: transformátor

Přeji dobrý večer vespolek. Přispěji úvahou. Myslíte si, že s praktikováním homosexuality nesouhlasí jen lidé teologicky nevzdělaní? A víte, že jsou teologické fakulty, kde se učí, že praktikování homosexuality je z křesťanského pohledu nesprávné? A že s výjimkou ETF (a možná HTF - tam nevím) to tak vnímají na všech českých a slovenských fakultách?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 13. 11. 2017 13:49
Předmět: knihovna

ok, určitě si rozumíme, ale o množství knih to opravdu není. co já si prohlížel knih, co se na Bibli odvolávaly, třeba zrovna k tématu h., a mně přišly dost vedle. luther sám přece napsal: "jestli vám pro četbu mých knih nezbývá čas na četbu Bible, nečtěte mé knihy." - a mým osobním vyznáním je, že Bible, především evangelia jsou mi daleko nejvzácnější četbou. netvrdím, že se to dá změřit objektivně nebo hermeneuticky zdůvodnit, ale když třeba dlouze medituji nad nějakým textem z evangelia, připadá mi ve srovnání s ním (skoro) všechna jiná literatura jako mlácení prázdné slámy.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 13. 11. 2017 17:57
Předmět: Re: generátor

Pane faráři Wráno, i když jste tady na té "druhé straně barikády", tak musím říct, že jste mi z "nich" nejbližší. Myslím, že často máme my dva na mysli totéž, jen to interpretujeme každý zásadně jinak.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 13. 11. 2017 18:09
Předmět: barikády

jančo, mělo by mě potěšit co píšete, mám však 2 "ale". zaprvé: nevím, proč by tu měly být nějaké pevné barikády. a za druhé: nerad druhým přičítám špatné pohnutky, ale trollům snad můžu: rozhodně mi nejste blízká ve své zálibě jen tak naprázdno provokovat a naštvávat lidi - myslím teď na vaše psaní za celé poslední měsíce, i např. na to, jak cpete téma h. do všech vláken. to je přece trapné a i mně protivné.
Od: Anonym: Čestmír Siwek <> ( --- )
Kdy: 13. 11. 2017 21:52
Předmět: Re: knihovna

Aleši, nikde jsem snad nepopisoval povinné množství knih v té neútlé knihovně. Každý ať si sám zvolí definici útlosti vlastní knihovny sám (žijeme v postmoderně a možná i po ní a já to respektuji). Tady snad nejde jen o knihy, ale i o kulturu, např. výtvarné umění, které se tak, či onak s Biblí vyrovnávají. A případný argument, že jsme přeci Církvi Slova, prostě neobstojí. I ten nejposlednější lidový umělec (malíř) náboženského tématu si zpravidla slovně definuje (promodlí), co chce vlastně vytvořit. A propos, pokud jde o ty knihy: Čechov se svými povídkami je také jen mlácení prázdné slámy? Možná druhotně, ale i to se počítá.
ČS
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 14. 11. 2017 05:16
Předmět: Re: knihovna

tohle není fórum pro tak křehké výpovědi, proto Ti odpovím už jen toto a pak promiň s tímto tématem skončím: ano, ve chvíli takového hlubokého ponoření do Bible by mi samozřejmě i čechov přišel jako ono "mlácení", vždyť i většina teologické literatury se mi pak jeví jako marná, vůbec nejsem schopen ji číst. - možná je to podobná zkušenost, jakou udělal tomáš akvinský, když po svém pozdním náboženském zážitku viděl jako "mlácení prázdné slámy" i všechno to, co on velký teolog za celý život napsal.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 13. 11. 2017 10:14
Předmět: idée fixe

člověk sem zavítá, aby zjistil co nového pod sluncem na protestantském bitevním poli a ejhle pěšáci pořád stejně zabředlí v pocitech páchané nepravosti. Kde je posun vpřed? Narážet hlavou do zdi většinou dlouho nebaví, tady teda vyjímka. Doporučuju vrátit se na rozcestí, nadechnout se a zkusit jinudy. Ikdyž cíl je pro mne nečitelný, chcete homosexhomo provokovat?
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 30. 11. 2017 23:40
Předmět: Re: idée fixe

Nového není nic, je tu jen staronová HOMOSEXUALITA. S HOMOSEXUALITOU se tu vstává, s HOMOSEXUALITOU se tu uléhá a od rána do večera se tu o ní medituje :-D
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 01. 12. 2017 13:48
Předmět: Re: homosexuální trolling

No, jedna paní, poslední příspěvek z 26. 11., tedy žádné denní vstávání a uléhání s homosexualitou. Téma homosexuality otevíráte po týdnu vy, jedna paní. Vítám vás jako nového člena diskusí. Zatím splňujete požadavky - anonymita více než anonymní, trolling, potřebná dávka přezíravosti vám také neschází. A jste-li farář/ka naší církve, jsou vaše předpoklady na 100 %.
Od: Anonym: Hanka--- )
Kdy: 01. 12. 2017 16:16
Předmět: Re: homosexuální trolling

Vaše diskusní prostředí mne překvapuje. Neměla by v křesťanské diskusi mít základní slovo bible? Z bible je nesprávnost homosexuality zřejmá. O čem zde stále diskutujete?
Od: Anonym: Velky pes--- )
Kdy: 02. 12. 2017 17:40
Předmět: Je snad Buh homofob?

to si myslel asi kazdy z nas kdyz jsme do teto diskuse prisli. zahy se ukazalo, jak sloupy cce dovedou obhajovat v Bibli opak toho, co tam vidime. tedy pokud se do obhajoby pusti, obvykle se zmuzou pouze na vykriky typu homofobe potrebujes psychiatra. ja se ptam je Buh homofob? proc Buh diskriminuje homosexualy ze nemohou mit deti a ze nemaji kompatibilni organy pro pohlavni styk? Neni! to jen nekteri lide jsou ve sve mysli bozstejsi Boha. (pisu z mobilu)
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 03. 12. 2017 00:06
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Lidé často brojí proti vlastní neřesti, aby se nepoznalo, že jí propadli. Z toho plyne, že pan Janča je HOMOSEXUÁL a dělá vše pro to, aby se ubezpečil, že jím není.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 03. 12. 2017 00:10
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Jejda!
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 03. 12. 2017 00:11
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

A z evangnetu udělal pan Janča boj za vymýcení homosexuality v církvi. Stránky o církvi se stali stránkami o homosexualitě. Považuji to za zábavné. Mám o zábavu postaráno :-D
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 03. 12. 2017 00:15
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Mám být na co hrdý 😈
Ale teď trochu vážně: Stránky se staly - má být tvrdé y.
Od: Anonym: jedna paní--- )
Kdy: 03. 12. 2017 22:39
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Vím o té chybě, přepsala jsem se. Myslím, že tvrdé y ale není to, co je v této diskuzi podstatné. Neutíkej od tématu své homosexuality, kterou svými plamennými řečmi kryješ - možná i sám před sebou.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 03. 12. 2017 18:32
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

a schvaloval by Bůh mobily, když v Bibli číslo nenechal? Čuchat v Bibli co, kde, jak, kdy, proč… je povoleno nebo zakázano, je vždy subjektivní. Bible je literární dílo k zamyšlení, ne že budu slepě deklamovat verše a zkoušet je napasovat na kdeco. Navíc překlady jsou vždycky zavádějící. Řekněte mi, co udělala církev ve jménu Boha kdy dobrého?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 03. 12. 2017 19:11
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Locika napsal(a):
  Řekněte mi,  co udělala církev ve jménu Boha kdy dobrého?
Krmí hladové po celém světě, zakládá nemocnice, hospicy, školy, bojuje za lidská práva. Přinesla do Evropy vzdělanost, kulturu, etiku. Otázka je asi příliš obecně položená.
V Bibli že není nic o homosexualitě? 👀
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 03. 12. 2017 20:20
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

hmm, no to pouští žilou převelice málo z toho, co napáchala a jak přišla k majetku. (Českobratrská je asi nový zákon)
V Bibli že není nic o homosexualitě? 👀
já znám jenom podobenství o rozsévači a i k tomu mám výhrady. Bibli jsem nepřečetla ani jednou a jsem proto nevěřící? To fakt mám zabořit čumák do Bible a čuchat verše, aby mi začali homosexuálové vadit? proč? Homosexuálové mi nevaděj, dokud se nepromenujou obnažení po narožích. Mně spíš vaděj katolíci. je o nich něco v Bibli?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 03. 12. 2017 21:38
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Jak málo. Katolická církev provozuje největší charitativní organizaci na světě. Mi taky homosexuálové nevadí. Mnoho z nich je určitě lepších křesťanů než já. Mi vadí LGBTQP+ ideologie.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 06:19
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Iluze o charitě Vám brát nebudu, protože jsem zaujatá. Kde je zmínka v Bibli o papežovi, prosím?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 12. 2017 17:37
Předmět: Re: K papežovi s kostima pro psa

Locika napsal(a):
 Iluze o charitě Vám brát nebudu, protože jsem zaujatá. Kde je zmínka v Bibli  o papežovi, prosím?
Nerozumím Vaší otázce. Jak souvisí papež s charitativní činností církve? Když jste nečetl(a) Bibli, jak chcete biblicky reflektovat papežství?
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 20:15
Předmět: Re: K papežovi s kostima pro psa

Všechno nějak souvisí, to je přece jedno. řádíte tady jak černá ruka, skloňujete homosexualitu ve všech pádech a co o ní máte načteno? nic. Já číst Bibli nebudu, nedokážu se soutředit, tak jsem Vás jako Bibloznalce prosila, prokázat sestře bratrskou službu a najít v Bibli papeže. Co je na tom špatného? asi tam nic o něm není, žejo?
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 12. 2017 20:28
Předmět: Re: K papežovi s kostima pro psa

Podle MNE to tam je, podle jiného není. Je to věc výkladu. Ale proč vám vadí na církvi zrovna ten papež? Mi by vadily spíš jiné věci.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 03. 12. 2017 22:04
Předmět: Re: Je snad Buh homofob?

Když už jsme u té češtiny, po c se v českých slovech píše měkké i. :-)
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 12. 2017 22:13
Předmět: čeština

Danieli, zdravím. I vy tady řešíte měkké a tvrdé "i"? A všiml jste si věty: "Mnoho z nich je určitě lepších křesťanů než já." Její autor, taky u jiného opravující tvrdost "y", asi ani neví, že celá ta věta není česky.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 03. 12. 2017 22:25
Předmět: Re: čeština

Tomu autorovi, který tu se svými spolubojovníky páchají vyložené zločiny proti své mateřštině, jsem odpověděl jen proto, že sám se trefuje do drobných prohřešků svých oponentů. Jinak mě to tak nevzrušuje. Spíš čekám, jak si alespoň Vy, farář, učitel, absolvent ETF UK, dokonce hlavní postava dokumentárního filmu … poradíte s oříškem, jak vlastně funguje autorita sbírky dva až tři tisíce let starých textů? Bůh Vám v tom žehnej. :-)
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 12. 2017 22:48
Předmět: Re: čeština

Danieli, Vy asi tušíte, proč jsem reagoval na Vás. Protože v kontextu kreténské diskuse chtít, aby byla aspoň správně česky, jeví se mi jako hloupost. - Jak funguje autorita Bible? Nefunguje tak fundamentalisticky, jak se tady většinově předestírá. Ale nefunguje ani tak rozmlženě, jako je ona pozice, prý údajně evangelická oficiální, proti které se tady brojí. Hledání by chtělo pořádnou diskusi. Ale na pokusy o ni jsem už i já tady rezignoval. Pokoušel jsem se, a potýkání s trolly pro mě je stále poučné. Ale určitě nevede k vyjasnění teologických otázek. Mám naději, že mi rozumíte.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 03. 12. 2017 23:02
Předmět: Re: čeština

Oficiální stanoviska znám. Přečetl jsem toho dost. Ale málokterý českobratrský evangelík, včetně farářů, je zná, aplikuje, umí je přesvědčivě obhájit. To mě fascinuje víc, než ty gramatické chyby, že společenství, řízená údajně nějakým svatým textem, se většinou bez jeho znalosti obejdou, ale dokáží si do něj leccos vpašovat, ačkoliv by bylo pohodlnější dělat to bez nich.
Projevuje se to i tím, že se vždy dozvím, co všechno třeba Bible není, ale ne, čím je. Vím, co všechno jste se učili na ETF UK, proto si myslím, že byste měl být schopen říct víc.
Pěkný Advent přeji.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 12. 2017 23:24
Předmět: Re: čeština

své porozumění závaznosti Bible právě i v oné zde stále podsouvané otázce h. jsem tady už někoikrát vyhádřil - že náš výklad má být vázán na slovní znění, na to, co v Bibli je psáno a je přístupné i neteologům; a nemá být teologickým odvysvětlením doslovného významu, které působí pyšně a vzbuzuje plebejské reakce, i výsměšné, i hloupé… i Vám požehnané adventní období
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 04. 12. 2017 17:23
Předmět: Re: čeština

Teda, že bych se dozvěděl víc, než před tím, to nemohu říct. I tento pokus o pozitivní výpověď je vlastně zakuklená výpověď negativní:
Je tu kontradikce teolog × neteolog - výklad musí být srozumitelná neteologům
teologický rozbor = odvysvětlení doslovného významu, které působí pyšně …
Mám z Vás trochu zmatek. Níže se dá poznat, že si uvědomujete dobovou podmíněnost Bible. To by Vás mělo vést k vědomí, k čemu je teologický, tedy odborný, přístup nutný. Trochu mi připomínáte moderní kult šarlatánství, který staví "moudrost babky kořenářky" proti "pýše odborně vzdělaných lékařů".
Kdyby mi to řekl někdo jiný, než absolvent teologického studia, nepřekvapí mě to. Proč jste to prosím Vás studoval?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 12. 2017 17:36
Předmět: Re: čeština

můj základní problém v tuto chvíli spočívá v tom, že asi mám dost přesný názor na autoritu Bible, ale nechce se mi ho ukazovat na tématu h., které je tu v posledních měsících tak profláklé. připadám si jako potápeč, který se opakovaně zhluboka nadechne k ponoru, a pak vždy těsně pod hladinou dostane přes papulu veslem loďky. nabízíte nějaké jiné téma?
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 04. 12. 2017 18:13
Předmět: Re: čeština

Není to práce faráře, dokonce učitele křesťanství? Neměl by být ostatně každý věřící připraven vydat "svědectví o své naději, kdyby ho kdokoliv vyslýchal," samozřejmě s pokorou? Smí si farář vybírat, kdy se mu chce a kdy nikoliv?
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 20:50
Předmět: Re: čeština

Amíci, ještě lépe pak afroamíci jsou na to dobří, tam byste pochodil. Tady v ČCE, no nevím. Havel to řekl nejlíp: "Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne."
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 04. 12. 2017 18:14
Předmět: Re: čeština

Není to práce faráře, dokonce učitele křesťanství? Neměl by být ostatně každý věřící připraven vydat "svědectví o své naději, kdyby ho kdokoliv vyslýchal," samozřejmě s pokorou? Smí si farář vybírat, kdy se mu chce a kdy nikoliv?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 05. 12. 2017 07:47
Předmět: Re: čeština

Danielovi: neulejvám se. víte, kolikrát jsem se tady např. u onoho tématu h. za poslední měsíce snažil korigovat diskusi? a na každou slušnou otázku jsem myslím vždy a slušně odpověděl. jenže tady disklutovat nejde, diskusní fóra na netu prostě nejsou k diskusi vhodná. to, že tady ještě jsem, je jen proto, že je pro mě kontakt z trolly ještě nějak zajímavý. je to prostě příležitost potkat se s lidmi s extremistickými sklony nebo s neřádným myšlením. (to je přece ta většina, která rozhodla letošní volby v čr, a my jim nerozumíme. tak např. tady máme příležitost do jejich myšlení trochu nahlédnout.)
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 06. 12. 2017 11:23
Předmět: Re: čeština

Řešit politiku ČR nejsem kompetentní. V obou mých domovinách je politických problémů dost, a ještě po nás lidi chtějí, abychom věštili výsledky voleb nesmyslnými průzkumy.
Předně ale musím říct, že z Vás osobně čiší to, co jsem kritizoval už jinde: vy se té diskuse štítíte, proto nemáte vůbec potenciál ji přetvořit v něco smysluplnějšího. Nepohrdám voliči, i když podle mě volí špatně. Snažím se jejich decize i jako sociolog pochopit, ne jen vysvětlovat. Správně destilujete, že vedle nesmyslné, ale konkrétní otázky, na níž tazatele odpovědi vlastně ani nezajímají, je tu podstatnější otázka - aplikace textu. Ta by zajímala alespoň mě, domnívám se však, že takových je tu víc, i když se třeba neprojevují.
V médiu diskuse chybu nehledejte. Zejména mezi křesťany, ale i Židy diskuse váznou, buď si to naživo: lidi na sebe řvou, skáčí si do řeči, svá tvrzení překrucují a karikují, to se tu nedá. Je to dáno asi tím, že si každý myslí, že je mluvčím toho správného pojetí, proto druhou stranu vážně ani neposlouchá. Text ale neokecáte. A navíc, já mám alespoň pro svoji práci písemně zachycený podklad. Mně to vyhovuje. Pamatujte, co řekl Ježíš v Mk 7,15 (http://www.nestle-aland.com/en/read-na28-online/text/bibeltext/lesen/stelle/51/70015/), je to ve Vás, Vás všech. Diskusní prostředí děláte i Vy, a kdybyste se přestal štítit, můžete i z té homosexuality něco vytěžit. Štítí se Váš Bůh lidí?
Slušně se odpovídat snažíte, ale jen, pokud na to stačíte. Svého kolegu Tomáška jste například dost nehezky smáznul. Mluvíte stále o "odvysvětlování". Ale jeví se mi to tak, že jsou věci, kterým nerozumíte, nebo snad ani nechcete rozumět, a proto je označíte nálepkou "odvysvětlení". Já bych to bral jako fundovaný, kompetentní výklad, prostý jakékoliv pýchy.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 07. 12. 2017 07:19
Předmět: Re: čeština

„Štítit se“ není to správné slovo, ale jste blízko: „stydím se“ už tady mluvit o h., za podmínek, kdy se tady o tématu pojednává s lehkostí a výsměchem. (Prostě je to baví, jak právě napsal PT, nebo je to pro ně možná téma tak trochu lechtivé?) Nedovedu pravdu hledat jen jako teolog, neumím neuvažovat zároveň pastoračně, mám několik křesťanských přátel s h. orientací, přinejmenším někteří z nich berou svou orientaci jako životní ránu, a když pak se snažím číst zdejší diskuse i jejich očima, stydím se za nás. (I jsem zde nabízel, že o tématu diskutovat budu, pokud budeme společně s h. mluvit i o masturbaci, což je hřích podobný, jen by se asi většině zde diskutujících nediskutovalo tak snadno, protože by nemohli psát jen o „těch druhých“, ale nebyl jsem vyslyšen…)
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 09. 12. 2017 18:41
Předmět: Re: čeština

Verš mě nadchnul. Díky.
Ad nesmyslná otázka) na jednu stranu řeknete, že nepohrdáte voliči a chcete je chápat, ale na druhou stranu odsoudíte otázku jako nesmyslnou a pochopit se ji nesnažíte? To jsem se ještě nesetkala, aby tazatel nechtěl znát odpověď, vždycky aspoň chce potvrdit, že to co si myslí, je správné. no jak píšete.
Ad těžba z diskuse) Jaké zlato, stříbro, zlaté kamení by se dalo vytěžit z diskuse o homosexualitě? Mne nenapadlo než otázka. Není homosexuální svazek, pouto, vztah doklad, že jsou schopni i vztahu s Bohem? Je takový vztah lepší/horší než žádný vztah? Kde se má naučit zákeřnostem vztahu papež, když v životě mu srdce nikdo neranil?
Neznám větší nesmysl, než je papež a nikdo mi neřekne, v čem by měl být jeho smysl, ikdyž jsem se na to ptala a odpověd si přála znát.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 07:02
Předmět: Re: čeština

stanoviska samozřejmě neznám(Bůh je mi milostiv), ale to jak pro mne funguje autorita sbírky starých textů dohromady dám.
Bible svatá je autorita, to je dobře řečeno. Jak funguje? Pro svůj věk ve mně vzbuzuje bezmeznou úctu, silná ve své neochvějné křehkosti, nestárne, to my. Kdo v ní hledá poklad, ho najde, ale spíš je to břímě, z pokolení na pokolení předávat ji dál s vírou, pokorou a nadějí, že najde ty, kdo ji nezatratí. Pitvat ji chirurgickými nástroji je pro ni nedůstojné, akorát se přichází na choroby. Je mi srozumitelně nesrozumitelná a první překlad kralický mi stačí, žádný další mi ve srozumitelnosti stejně nepomůže,to vím. Bible je hmatatelná a nedotknutelná. Malý princ se mi čte líp, ale bez vědomí existence Bible a několika mi z ní známých useků by dimenze chápání i tohoto díla byla jiná.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 12. 2017 08:37
Předmět: Re: čeština

Líbí se mi, jak jste to napsala. - Jen k té úctě, nesrozumitelnosti, pitvání…: Bible je autoritou pro věřícího křesťana. Víra sama není jen v tom, že bych chápal (rozumem) věty Bible jako pravdivé. Je to celý životní způsob, kdy uvěřím, důvěřuji Bohu. A pak je Bible nejcennějším svědectvím o něm. Můžu se s tím, co je v Bibli napsáno hádat, protože vím, že je svědectvím nedostatečným, vždyť Boha lidská slova pojmout nemůžou, navíc svědectvím dobově podmíněným a sepsaným nedokonalými lidmi. Ale když se do Bible ponořím ("ponor" je pro mě lepší příměr než "pitvání"), když je pro mně "domem, ve kterém se dá žít", zůstane sice pro mne i tak mnoho míst nejasných, ale tomu hlavnímu porozumím, a bude se mi prosvětlovat postupně, budu nacházet souvislosti, jednotlivé myšlenky se mi budou vysvětlovat navzájem, atd.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 12. 2017 17:32
Předmět: Re: čeština

Pane faráři, tato věta (a jedná se o jednu větu), je vzor, jak by měla vypadat čeština?
Aleš Wrana:
své porozumění závaznosti Bible právě i v oné zde stále podsouvané otázce h. jsem tady už někoikrát vyhádřil - že náš výklad má být vázán na slovní znění, na to, co v Bibli je psáno a je přístupné i neteologům; a nemá být teologickým odvysvětlením doslovného významu, které působí pyšně a vzbuzuje plebejské reakce, i výsměšné, i hloupé… i Vám požehnané adventní období
👀 👀
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 20:03
Předmět: jak se projevuje láska k Bohu?

 Líbí se mi, jak jste to napsala.
děkuji. autoritu mám teda odškrtnutou a teď mě by zajímalo, jak se projevuje láska k Bohu?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 12. 2017 20:30
Předmět: Re: jak se projevuje láska k Bohu?

láska k Bohu: uvěřil jsem, že nejprve On mne měl rád. a já se teď snažím žít podle toho, jaký plán on se mnou má - podle svého povolání. je to srozumitelné?
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 04. 12. 2017 21:15
Předmět: Re: jak se projevuje láska k Bohu?

poslechněte si toto: www prehravac.rozhlas.cz/audio/3955761 takovéto rozbory mě poslouchat bavěj.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 04. 12. 2017 21:31
Předmět: Re: jak se projevuje láska k Bohu?

👀 Co je to zase za češtinu, Lociko? 👀
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 05. 12. 2017 07:31
Předmět: Re: čeština

jančo, dobře tak. kvalitě češtiny se věnujte, to je dobré zaměření pro vás. a myslím to vážně.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 05. 12. 2017 17:57
Předmět: Re: čeština

Bratře faráři, to vy jste začal s tou češtinou. Nedá mi to, ale tohle je chyba:
Aleš Wrana:
to, že tady ještě jsem, je jen proto, že je pro mě kontakt z trolly ještě nějak zajímavý.
- Velká písmena na začátek věty.
- S trolly, ne z trolly.
Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 09. 12. 2017 18:25
Předmět: Re: jak se projevuje láska k Bohu?

… a poslech jste si to? Pokud dobře chápu zamyšlení z rádia nad láskou/vztahem (k Bohu) tak vztah se vyvíjí přes poblouznění a v zájemnou zavíslost, niternost až nejvýš po otevřenou komunikaci a intuici. Tzn. že přizpůsobovat své jednání tomu, že někdo se mnou má plán a já ho budu podle svých možností plnit, je označeno jako dětinské a nezralé. Věděl jste to?
Nabádaj nás, že máme mít svůj cíl a ten polemizovat s Bohem.
Závěr: Milovat Boha nelze, pouze svou představu o něm.