Téma: Neděle jako postní den

Od: Anonym: Ondro Kušnierik <> ( 217.64.3.--- )
Kdy: 27. 03. 2012 17:17
Předmět: Neděle jako postní den

Navigace: link | přehled | fórum
Chtěl bych se dotknout termínu „postní neděle“. Je to slovní zvrat často používaný a to dokonce i v římskokatolické církvi. Není však přesný a ani správný. Je to asi proto, že označení "x-tá neděle v postní době" je poněkud delší a jde nám hůře na jazyk. Pro milovníky církevního roku, kteří se snaží o jeho prosazování v ČCE, bych chtěl připomenout, že se užíváním termínu postní neděle dopouští z hlediska katolicismu či právoslaví těžké hereze, neboť v neděli je půst zapovězen, a to jak v katolické tak pravoslavní církvi. Je známo, že půst (Quadragesima) trvá 40 dní, ale přece, když počítáme dny od Popeleční středy do Bílé soboty napočítáme 46 dní. Tento rozdíl je způsoben tím, že o nedělích je půst zakázán, neboť neděle je podle učení a tradice těchto církví svátečním dnem Kristova vzkříšení. ČCE se sice odlišuje od těchto církví, a může si tedy zavést do církevní agendy termín „postní neděle“, jako svoji specifickou črtu, ale raději bych se přimlouval k používání termínu "x-tá neděle v postní době". Jsem však přesvědčen, že nejlepší by bylo držet se Kalvinova řešení, i když ho nikomu nevnucuji. A je možná i cesta mormonů, kteří se každou první neděli v měsíci pravidelně postí.
Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 28. 03. 2012 14:21
Předmět: Re: Neděle jako postní den

Ahoj Ondřeji,
ano, máš pravdu, kazatelé jsou v tom nedůslední, např. já:-). Je to přesně z toho důvodu, jak píšeš, že ta správná varianta je příliš dlouhá.
Ale zkusím si na to dát nyní pozor. Až do přečtení Tvého příspěvku mě necvrklo, že si to věcně odporuje, i když ty reálie znám:-),
Roman
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 29. 03. 2012 06:32
Předmět: Re: Neděle jako postní den

No v tom případě se i sami pravoslavní dopouštějí těžké hereze http://www.pravoslavi-strilky.cz/audio :D Jinak myslím, že herezí, natož těžkou by porušení zákazu půstu pravoslavní jistě nenazvali (pokud by to někdo např. ve velkém nevyučoval), tuto terminologii mají vyčleněnou pro jinou sortu věcí. Jinak si myslím, že takřka všichni pravoslavní i katolíci o zákazu půstu v neděli a ve svátek vědí a výrazu postní neděle rozumé správně. A převážnou část evangelíků bych fakt z půstu nepodezříval ani v dobu mimo neděli :):):)…ještě tak z tzv. autopůstu - v případě těch pražských co to mají pár minut na metro nebo městské faráře, kteří bydlí 300 m od centra města a hypermarketů:)
Od: Anonym: Ondro Kušnierik <> ( 217.64.3.--- )
Kdy: 04. 04. 2012 11:58
Předmět: Re: Neděle jako postní den

Nu, jelikož nejsem pravoslavný, nebude mít moje odpověď žádnou velkou váhu. Ale pokud si z církevních dějin vzpomínám, ke konečné schizmě mezi Římem a Cařihradem došlo kvůli půstu o sobotě (A.D. 1054). V pozadí tohoto sporu bylo, jestli lze sobotu považovat za den odpočinku nebo ne. Oběma stranám bylo jasné, že neděle postní den není, ale na sobotě se neshodli, až se konečně vzájemně rozhádali a exkomunikovali. Nechci vyvolávat podobné spory, ale chtěl jsem jen upozornit, že zbytečnou snahou o ekumenizmus se někdy pro církve zakotvené na tradici spíše stáváme směšnými než vstřícnými.