Téma: Čtete někdo Murakamiho?

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 26. 10. 2007 11:13
Předmět: Čtete někdo Murakamiho?

Navigace: link | přehled | fórum
Letošní prázdniny jsem věnoval seznámení s dílem tohoto japonského autora. Stručně řečeno, něco ve mně zanechal, ale nejsem s to to definovat. Na jednu stranu zmatek, na druhou nejde určitě o nějaký postmodernistický blábol, nivelizující hodnotné s nehodnotným, ani o sbírku citací, k čemuž soudobá literatura tíhne, ačkoliv už název nejzajímavějšího díla (po mém soudu) "Kafka na pobřeží" by k tomu sváděl. Zajímalo by mě, co jste si z toho kdo odnesl?
Od: Anonym: Gabriela Handrychova <> ( ---.grapesc.cz )
Kdy: 13. 11. 2007 20:50
Předmět: Re: Čtete někdo Murakamiho?

Od Murakamiho jsem přečetla zatím dvě knihy - Kafku na pobřeží a Norské dřevo. Obě knihy mě velice zaujaly, Norské dřevo mi však bylo bližší. V psychologii hlavních postav člověk nalézal sám sebe, když byl ve věku hlavních hrdinů. Ač byl vlastní příběh neradostný, naplňoval mě zvláštním uklidňujícím pocitem. Do druhé knihy jsem měla problém se začíst, více mě chytla druhá dějová linie, která se zpočátku odehrává v době druhé světové války. Postupně, jak se začaly bě dějové linky přibližovat, jsem se víc a více nořila do děje. Některé části knihy sice vyznívaly děsivě až morbidně, ale celkový pocit z knihy byl opět onen zvláštní uklidňující pocit,který říká, že někam jdeme, někam směřujeme a pokud vyslyšíme správný vnitřní hlas, dojde náš život naplnění.
Od: Správci Evangnetu (Petr Tomášek) <>
Kdy: 13. 11. 2007 21:47
Předmět: Re: Čtete někdo Murakamiho?

P.S. Nemám založit nové fórum např. s nadpiskem „Knihy a literatura“? Přeci jen tohle s „aktualitami v ČCE“ už má pramálo společného…
Za správce Evangnetu
Petr Tomášek
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 14. 11. 2007 09:19
Předmět: Re: Čtete někdo Murakamiho?

To by asi špatné nebylo. Ale myslím, že i to "hýbe ČCE" nebo je "aktuální", co lidé čtou, poslouchají, čím žijí, co spolupracuje na prožívání a formování naší víry. Literatura, film, drama, multimedia …. Něco takového by tu určitě být mělo.
Od: Anonym: Gabriela Handrychová---.grapesc.cz )
Kdy: 21. 11. 2007 20:40
Předmět: Re: Čtete někdo Murakamiho?

Omlouvám se pokud se má odpověď kohokoli dotkla. Četla jsem příspěvek, který mi byl jako čtenáři daného autora blízký a tak jsem si dovolila na něj reagovat a sdělit své pocity. Nic víc, nic míň.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 22. 11. 2007 10:18
Předmět: Re: Čtete někdo Murakamiho?

Myslím, že se nemáte za co omlouvat, že jste se nikoho dotknout ani nemohla (leda by to byla jeho chyba). Já jsem se zatím nedostal k tomu, abych reagoval, ale současně čekám i jiné reakce. Jinak se mi Vaše postřehy zdály výstižné. Ale musím si věci ještě trochu promyslet, jsem však poslední dobou dost zaneprázdněn.