Téma: Anketa: nové cafe Marathon

Od: Anonym: XXX---.etf.cuni.cz )
Kdy: 05. 02. 2007 16:27
Předmět: Anketa: nové cafe Marathon

Navigace: link | přehled | fórum
Líbí se vám nová fakultní kavárna? Splnila vaše očekávání? Případně máte nějaké výhrady?
Od: Anonym: Miroslav Zapletal 3roč ETF <> ( ---.etf.cuni.cz )
Kdy: 12. 02. 2007 21:06
Předmět: Re: Anketa: nové cafe Marathon

Splnit moje očekávání nemohla, protože jsem žádné neměl. Pokud jsem tam nahlédl a slyšel něco málo o novém provozovateli, je a bude to v porovnání s Marathonem Alpínovým úpadek. Na druhou stranu se mi nezdá, že by to bylo úplně zoufalé a objektivně kritizovat nemohu, nebylť jsem tam jako host ještě ani jednou. Bufetově jídelní nabídka (při absenci bufetové atmosféry) sice skrovná, ale sympatická, to je oproti Alpínovi plus. Co bude ale asi velké minus, je změna atmotsféry a také mimofakultní klientely. Místo osobité kavárny s klientelou z kulturně zajímavých kruhů (a s tím souvisejícími kulturními akcemi) půjde zřejmě o zcela tuctový podnik pro všelijakou vyšše-středně-vrstvovou chásku a jejich pařby. Toto je moje prognóza, možná se mýlím. Ale pokud ne, zajímalo by mě teď ještě více, jak to bylo myšleno s tím dobrým jménem Fakt-kulty, které prý Alpin kazil? A jak k tomu bylo přihlíženo při výběru nového kavárníka? Nebo co? Nebo jsem spadl z višně? Pokud jde o "větší přívětivost vůči studentům" (nebo jak to znělo), tak na tuto hlášku raději nevzpomínat. Ale já stejně chodím do Rybky, takže o co jde. Mimochodem, jak to dopadlo s tím (ne)kouřením?
Od: Anonym: YYY---.etf.cuni.cz )
Kdy: 05. 03. 2007 11:19
Předmět: Re: Anketa: nové cafe Marathon

Nevím, neznám. Co bych tam taky dělal, když se tam teď nekouří?
Od: Anonym: Miki Erdinger <> ( 82.119.250.--- )
Kdy: 05. 03. 2007 15:04
Předmět: Re: Anketa: nové cafe Marathon

když sem nový Maraton viděl, zapřemýšlel jsem, co vlastně byl důvod výpovědi starého provozovatele. Měl jsem za to, že z fakulty byla touha odstranit alkohol a kouření. No se npodařilo. Kouří se po páté hodině a alkohol je v daleko větším výběru než byl. Osobní dojem: Pokud by to bylo někde jinde, je to docela dobrej "šampónovej" koktejl bar. Stylově to má jistě své příznivce napříč společností. Ale k té naší intelektuální fakultě se to moc nehodí. Myslím, že bývalý Maraton ve dřevě, se studentskou obsluhou a intelektuálním odérem byl daleko přijatelnější. řekněte, který z našich "undergroundových" profesorů chodil či chodí do baru ?? A kolik do kavárny ?? A pokud změna provozovatele byla otázkou finanční, pak nemohu sloužit, nebož neznám ani bývalé, ani současné finanční podmínyk pronájmu. Tedy jestli fakulta touto změnou vydělá, budiž jí to ke cti. Pokud ne, dalo se snad s původním provozovatelem dohodnout, že kouřit se bude až večer, ne ??
Od: Anonym: Miroslav Zapletal <> ( ---.srcce.cz )
Kdy: 14. 03. 2007 00:27
Předmět: Re: Anketa: nové cafe Marathon

Jak vidím, anketa špatně maskovaného anonyma se nesetkává s přílišným ohlasem. Že by po Alpinově resignaci, jež dokonala kulturní revoluci na ETF, přestalo mít význam se o M. zajímat? Každopádně ti, kterým vadí "bratrské kamarádíčkování" mohou být spokojeni: Počínaje Broďákovým odchodem se ETF plní lidmi, kteří jsou zcela mimo naši mísu. Ale k věci: Nový M. jsem od svého prvního příspěvku už vícekrát navštívil. Ponechám tu stranou jednoznačně vyznívající srovnání s Marathonem bývalým a shrnu jen technické klady a zápory dle mých dojmů. Zápory: Nový podnik svým celkovým charakterem Fakultě naprosto nesluší. Nevábné skleničky na kávu. Ale hlavně: prostoru dominují ohyzdné sedačky, na kterých se nedá sedět, kolem stolků, u nichž se nedá stolovat. Klady: Provozovatel i ostatní personál se chovají velmi sympaticky, přátelsky, v pohodě. Skromná jídelní nabídka za solidní ceny. Ale hlavně: točená kofola (5 Kč/dcl). Kouření od pěti považuji za solidní kompromis. Každopádně novému Marathonu přeji, aby na něj nebyla novým správcem posílána Policie, když odmítne zavřít v hodinu, již si stanovila nová tajemnice, jak jsem tomu byl svědkem krátce před Alpínovým odchodem, a to s následným lživým obviněním (toto jsem ovšem na vlastní uši neslyšel) z rušení nočního klidu. Jako na potvoru byl tehdy v M. naprosý klid.
Od: Uživatel Evangnetu Martin Soběslavský <>
Kdy: 22. 03. 2007 00:14
Předmět: Pokus o analýzu

*** Nové "Cafe Marathon" je diametrálně odlišné od původního. Přestala do něj chodit velká většina štamgastů, kteří mu zůstali věrní léta. Je to pochopitelné, protože současný outfit je původnímu Marathonu na hony vzdálený. Je věcí osobního vkusu, zda je to změna pozitivní nebo negativní - paleta názorů je a bude pochopitelně pestrá. Osobně mi přijde škoda, že s Alpínem odešla klientela blízká disentu a Chartě 77, která se sem naučila chodit právě díky Alpínovi, Alence, popř. Hance. Škoda Magora, Němcových, Leštiny, Zajíčka, Čuňase a dalších. Mám za to, že dobré jméno naší fakulty nekazili.
*** Ať už o novém nábytku soudíme cokoliv, je třeba zohlednit, že starý nábytek už byl za zenitem a byla v dohledu doba, kdy by bylo nutné jej obměnit, zejména barový pult. Na to bylo pamatováno ve staré nájemní smlouvě, kde se zohledňovala amortizace nábytku pravidelnou platbou (+nájemné, +paušál za energie). Tyto peníze však nebyly deponovány. Bylo tedy nezbytné, aby nový nájemce, chtěl-li podnik obnovit, pořídil nový nábytek na vlastní náklady, pochopitelně podle vlastního vkusu. Stávající nábytek po mém soudu není kavárenský, ale barový.
*** Bezpochyby pozitivním posunem je zlepšení situace s odvětráváním prostoru. V současné době se v Postmarathonu kouří od 17:00 a i po této hodině je v baru dýchatelno, protože nový nájemce vzduchotechniku na vlastní náklady opravil. Byvší nájemce o opravu za poslední dva roky několikrát žádal, protože podle smlouvy bylo toto v kompetenci ETF. Nestalo se nic s poukazem na špatnou finanční situaci.
*** Co se týče nabízeného sortimentu: výběr destilátů se utěšeně rozrostl, otázka je, jestli jeho ceny jsou pro studenty akceptovatelné. Výběr čajů dosáhl monumentálních rozměrů, výběr nealko nápojů je taktéž pestrý (TOČENÁ KOFOLA!!!). Co se týče kávových produktů, je nabízen klasický standard. Zde bych rád, coby člověk "od fochu", dodal, že káva Procaffe, která byla servírována ve starém Marathonu, měla hustší pěnu (díky lépe seřízenému kávovaru a mlýnku) a sametovější chuť. Směs podávaná v současné době se mi jeví poněkud kyselá. Od utěšeného zvyku servírovat s kávou 1 dl vody bylo bohužel upuštěno.
Nesporným pozitivem je současná nabídka studených pokrmů za ucházející ceny. Pravda, v menze lze pořídit bagetu za 16 Kč, ale cesta tam a zpět trvá cca 10 min. Lze si tedy vybrat: a) bageta hned za 25,- Kč nebo b) 10 min. cesta = bageta za 16,- Kč. Každý podle svých preferencí. (Vzhledem k vrozené lenosti volím dražší variantu :-))
*** Obsluha je milá, vstřícná a v rámci možností rychlá.
*** K cenám. Nejstručněji to lze vyjádřit asi takto: Tam, kde se stávající nabídka kryje s bývalou se nezdražilo všechno, nezlevnilo nic. Destiláty zdražily bez výjimky, protože tam, kde zůstala cena zachována ji navyšuje snížení objemu nápoje z 0,05 l na 0,04 l. Vína se taktéž zdražila bez výjimky. Pivo podražilo o 2 Kč, ale jedná se o 11ku, takže cena je defacto totožná. Obligátní studentský čaj podražil ze 17,- na 20,- Kč, juice zdražil na 10 Kč / 1 dl (původně 15 - 18 Kč / 2 dl).
*** Všechny tyto změny nejsou samoúčelné. Současný nájemce má oproti Alpínovi dvojnásobný nájem, je tedy logické, že zdražit musel. (Pravda, lze zvolit i jinou strategii, ale v případě jejího neúspěchu by ztráty byly vyšší) Bar zatím z dlouhodobého hlediska přebytkem hostů neoplývá. Mohu-li si dovolit prognózu, myslím, že v současné podobě celé dva roky, na které je podepsána smlouva, fungovat nebude. Soudím, že provoz ukončí nejpozději v červnu 2008, kdy nebude rentabilní dotovat zásadně prodělečné letní prázdniny. (V letošním roce je nutně bude nový nájemce sponzorovat, podruhé to neudělá.)
*** Abych své dojmy stručně shrnul: Z mnohého výše napsaného mi plyne, že nešlo o dobré jméno ETF, ale o potřebu Marathon výhodněji pronajmout a nechat zrekonstruovat na náklady nového najemce. Ekonomicky se jedná bezesporu o správné rozhodnutí. Problematickou pro mě zůstává a zůstane cesta, kterou toto rozhodnutí bylo naplněno a trochu také, přiznávám, společnost, která se v Postmarathonu v současné době schází.
Zdravím M. Soběslavský
Od: Anonym: Michal Samiec---.etf.cuni.cz )
Kdy: 22. 03. 2007 16:03
Předmět: Re: Pokus o analýzu

V zásadě souhlasím s Martinem Soběslavským, pouze některé detaily se ukázaly jako dočasné: klimatizace opět nefunguje, otázkou je za jak dlouho bude opravena, její provoz na plný výkon ruší obyvatele vedlejšího domu, kteří si stěžovali zatím pouze ústně, bagety někdy v pozdějších odpoledních hodinách již nejsou a výborný italský barman Jimmy, jehož přítomnost a tanec po lokále dávaly vzpomenout na staré přátelské vztahy s bývalou obslouhou, byl včera vyhozen. Lze namítnout, že nelze donekonečna vzpomínat na časy minulé, ale dle mého není Postmarathon cestou kupředu. Není horší než Marathon, ale není ani lepší. Stoly a pohodlné židle nahradily miniaturní stolky na které se vám vedle kávy sotva vleze kniha, židle na kterých se dalo pohodlně sedět nahradily židličky vhodné tak leda k poposedávání. Jistěže bar(Postmarathon NENÍ kavánou!) vypadá na obecné průměrné oko lépe a starý a opotřebovaný nábytek bylo potřeba nahradit, ale současný design má dle mého jediný účel: postávání na baru, pití drinků a rychlý odchod, resp. uvolnění místo dalším. Nedivím se: bar musí vydělávat, ekonomické změny byly popsány více než trefně výše. Velmi ztěžka lze ovšem v Postmarathonu posedět, debatovat s přáteli, kolem pidistolků se sotva usadíte s více než třemi lidmi. Dalším zhoršením je mnohem hlasitější a vlezlejší hudba, která ovšem do baru tohoto typu patří. V Postamarathonu zní dosti pochybná produkce, kterou by se předešlá obsluha zdráhala pustit i v pokročilých nočních hodinách a nezřídka je nutno požádat o její ztišení aby byl hovor vůbec možný. Elegantní je i ztmívání světel: nebudeš si číst, protože neuvidíš, radši pij. Ale nejvíce mi chybí lidi. Klientela se radikálně obměnila a nemám pocit, že by přes den nekuřácká prostora přilákala více studentů či vyučujících. Chybí mi zajímaví lidé, se kterými bylo možno posedět a pohovořit, přesunuli své mnohdy inspirativní společnosti k Žaludům, do Rybky, do Jericha či jinde, kde je možno ještě zažít společenství stolu. Nahradlili je jiní: po večerech lze potkat mladé a bohaté, zlatou mládež, začínající modelky, vysloužilé barové povaleče, dealery všeho možného anebo jako já včera trojici fotbalových hooligans (o případném přídomku nazi nechci spekulovat) z nichž jistý se za pěknou cizí slečnou ani na dámské toalety neostýchal vstoupit. Marathon již nepatří studentům ani příznivcům fakulty. Ekonomické tlaky způsobily, že bude patřit těm, kteří zde budou nejvíc utrácet. Tento aspekt se mi zdá v delším časovém horizontu jako krajně nepříznivý. Co bylo na Marathonu inspirativního, to odešlo s Alpínem a jeho lidmi. Nyní máme Postmarathon, osvěžovnu a trendy bar, kde mi ovšem cosi chybí. Toto místo nemá ducha a bojím se že ani mít nebude. Fakulta má ovšem jistý přísun peněz. Nakolik je ovšem tato konverze výhodná, to nechávám zatím koňovi