Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Vztah člena sboru k vedení své církve.

Od: Anonym: BohemianAnonymus <> ( ---.net.upc.cz )
Kdy: 14. 05. 2008 17:45
Předmět: Re: Vztah člena sboru k vedení své církve.

Omezím se jen na toto:
MOJE CITÁTY:
K problému Boží Trojice 07/05/2008 13:47
(1) Jestliže věříme, že Syn a Otec jsou jedno (18-20), pak spor o tzv. „filioque“ který spolupůsobil při rozpolcení římského katolicismu a ortodoxie v r. 1054, tedy spor o to, zda Duch sv. vychází pouze z Otce, nebo i ze Syna, se nám jeví jako kolosální nesmysl.
(2) Samozřejmě, že existenci Boží Trojice nelze dokázat euklidovskou geometrií nebo termodynamikou, ale jako pomůcka pro základní představu tyto příklady alespoň v prvním přiblížení postačí. I v oblasti přírodních věd, které jsou proti Božím pravdám primitivní si vypomáháme tím, že vycházíme ze (zatím) uznávaných předpokladů.
(3) V Písmu sv. jsou tedy zmíněny 3 Boží osoby, (duchovní mohutnosti, mocnosti, veličiny, aspekty, nevím jak je vůbec nazvat, neboť Boha nelze naším rozumem vůbec vystihnout), které spolu nerozlučně působí, jsouce tajemným způsobem spojeny.
Snad to lze matematicky vyjádřit takto: 1 = 3 « 3 = 1 (ekvivalence).
VAŠE CITÁTY:
Re: Vztah člena sboru k vedení své církve 12/05/2008 10:46
(1) jaksi se zapomíná, že bible není matematika, kde aspoň v oboru reálných čísel platí 1+1=2, dá se vypovídat různě podle osobního náhledu,
(2) ostatně třeba pravoslavní by namítli, že je naprosto nebiblické tvrdit, že Duch Svatý vychází nejen z otce, ale i syna, ale toliko skrze syna, což vnímají jako obrovský rozdíl
MOJE VYJÁDŘENÍ:
Váš citát
(1) ze 12/05/20008 (Re: Vztah člena sboru k vedení své církve),
je odpovědí na moje citáty
(2),(3) ze 07/05/2008 (K problému Boží Trojice).
Musím konstatovat, že já o voze, a vy o koze. Já o ekvivalenci, Vy o adici (sčítání). Ve formuli kterou jsem uvedl, znaménko plus ani nemůže být obsaženo; neboť by to pak znamenalo, že Bůh není jednotný, ale vyjádřitelný jako suma určitých prvků (entit). Co je složeninou, lze za určitých podmínek i rozložit. Že Boha nelze vystihnout pomocí aparátu matematiky nebo fyziky, jsem uvedl v citátu 2.
Námitky tohoto a podobného druhu mě skutečně začínají unavovat.
Váš citát:
(2) ze 12/05/2008 (Re: Vztah člena sboru k vedení své církve)
reaguje na můj citát (1) (K problému Boží Trojice),
ve kterém konstatuji rozpor mezi ortodoxií a katolicismem, který pokládám za nesmyslný – tedy o rozdílu vím; nesdělujete mi v této věci vůbec nic nového. Dále musím konstatovat, že Boží osoby, zde Otec a Syn se z úcty k Nim píší velkými písmeny. Bez patřičné úcty k Nim jakákoli diskuse ztrácí smysl.
ZÁVĚREM:
Svědkům Jehovovým, kteří kladou takový (správný), důraz na bdělost a potažmo i nám všem, bych rád vzkázal:
Ef. 5:14 „ PROBUĎ SE, KDO SPÍŠ, VSTAŇ Z MRTVÝCH, A ZAZÁŘÍ TI KRISTUS.“
Loučí se s Vámi
a vše nejlepší přeje
BohemianAnonymus

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód