Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: Ekuména - odpověď br. H.v.d.H.

Od: Anonym: Bohemian Anonymus <> ( ---.chello.upc.cz )
Kdy: 01. 07. 2006 15:33
Předmět: Re: Ekuména - odpověď br. H.v.d.H.

Vážený a milý bratře, děkuji Vám za Vaši pozitivní reakci. Rád bych svůj příspěvek doplnil - musel jsem ho zkrátit, neboť jsem nevěděl, zda server automaticky příspěvky kapacitně neomezuje.
Mám za to, že by církve měly ve své instituční formě k níž časem dospěly, zůstat tak, jak jsou. Nechci nic bourat. Církve by se ale měly věnovat více šíření evangelia a neuzavírat se jen do kostelů.
Současný stav světové křesťanské obce obecně vnímám jako mnohobarevný záhon, kde téměř každý teologicky i liturgicky akcentuje něco jiného - každý ať chválí našeho Spasitele po svém.
Někdy jsou ale tyto akcenty nebiblické, vycházející z tzv. tradice. A to (i nejen to), je příležitostí pro komunikaci vedenou v Kristově duchu - k uplatnění Jeho svobody v praxi.
Jsem pro otevřenou vícestrannou i víceúrovňovou mezicírkevní komunikaci s jedinou výjimkou : tou je komunikace, jejímž záměrem je útisk, nebo pohlcení toho druhého. V takové komunikaci jsou totiž porušeny hned tři ! biblické principy :
1) princip důstojnějšího druhého : Fp. 2 : 3 "V ničem se nedejte ovládat ctižádostí, ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe." (podobně Ř. 12 : 10).
2) princip svobody : 2 Kor. 3 : 17 "Duch je tím Pánem, a kde je Duch Páně, tam je svoboda."
3) princip reciprocity : Mt. 7 : 12 "Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak i vy ve všem jednejte s nimi; v tom je celý Zákon i Proroci."
Nevyvážený dialog vede k tomu, že někdo někoho předělává - nutně ke svému obrazu, nikoli k obrazu Božímu. Tím sleduje svůj vlastní světský - a nikoli Boží cíl. Předělat člověka k obrazu Božímu může jen Bůh - a my na tomto kolosálním díle můžeme participovat svými modlitbami. Výsledky se nemusí dostavit hned, budou však určitě trvalejší, neboť půjde o dílo Boží, nikoli naše.
Buďme otevření - avšak na stráži ! Svou svobodu v Kristu si nedejme nikým vzít - nebuďme otroky lidí (1 Kor. 7 : 23). Nezůstávejme jen při realizaci nejrůznějších organizačních forem, které jsou na hony vzdáleny biblickému učení a které pohlcují téměř všechny naše aktivity a energii, vč. modlitebného života, hlásání evangelia a službě potřebným.
Závěrem : jsem pro mnohobarevný Boží záhon Kristovy církve kde vše, komunikaci nevyjímaje, se děje v lásce a svobodě Kristově - nikoli pro univerzální šeď, která by byla nastolena i udržována pouze lidskými direktivami a mocenskými prostředky.
Bohemian Anonymus

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód