Téma: Ad

Od: Anonym: dr Bezděda---.bluetone.cz )
Kdy: 26. 10. 2005 09:33
Předmět: Ad

Navigace: link | přehled | fórum
"Napsat solidní kázání je dřina." Mira to naprosto vystihl. Svědčí to ovšem o hlubším problému. 1. Pokud tento výrok napsal farář, svědčí to o tom, že nemá své povolání rád a možná lépe by mu bylo v jiném povolání, jeho srdci bližšímu. 2. Pokud někdo dělá své povolání s odporem a nechutí tak to nevadí pokud tím nikomu neuškodí, ale v profesích, kde má jeho povolání vliv na lidi je to tragédie (farář, úředník, politik…) 3. Zároveň to vypovídá o určitém trendu v církvi v posledních letech, a to, že na farářinu nejdou lidé proto, že je baví tato práce, ale protože: a) se chtějí zviditelnit b) mají spasitelský komplex c) hojí si tím svůj komplex méněcenosti d) touží po moci e) touží po slávě - takoví faráři jsou potom hrobníky svého sboru a ne jeho pastýři
Od: Anonym: Marek Ryšánek---.ostrava.tiscali.cz )
Kdy: 26. 10. 2005 20:43
Předmět: Re: Ad

Milí doktore Bezdědo,vaše pohotová diagnóza je poněkud unáhlená. Mám svou dřinu kazatelskou rád.Moc mě baví. Pokud se nějaká práce, jakákoli, dělá pořádně, je to dřina, sedm dní v týdnu převážnou část dne.Zvláště to platí o kazatelství, které nelze považovat za práci, ale za způsob života.Dřina totiž, pokud u ní člověk vydrží vede k výsledkům.Dřina na kázání, práce na sobě, na sboru je skutkem, který ve mě působí Duch svatý, skutkem který není ze mě. S kázáním si dávám práci i proto že samotná práce na kázání kazatele samotného buduje, duch svatý při ní v mém nitru pracuje. Tak mě to naučili lidé, kteří sami byli velkými, opravdu požehnanými kazateli.
Bez práce nejsou koláče a bez práce není ani kazatel. Z toho, co jsem ve svém životě víry zažil vím, že si Bůh těžko použije flákače.