Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: sociální politika

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 14. 12. 2011 20:15
Předmět: Re: sociální politika

Ja jsem praktik, takže teorie státu a i jeho sociální politiky musí být prakticky využitelná. Je fakt, že v podmínkách 21. století nelze dlouhodobě udržet současnou praxi byrokraticky řízeného "sociálního státu". Tenhle typ sociální politiky uvedl do života v západním Německu Konrad Adenauer (což byl německý konzervativní politik, první poválečný kancléř Německa a předseda Křesťanskodemokratické unie - jak jistě víš).
Německá verze "welfare state" byla ale stavěná na jinou Evropu. Na Evropu znovu povstávající z popela 2. světové války. Na Evropu, která přijala pomoc Marshallova plánu. Na Evropu uvědomělou si své krize a toužící budovat. A také na Evropu dělnickou - to znamená zaměstnaných dělníků, kteří si platí sociální pojištění a kterým jejich zaměstnavatelé toto pojištění platí. V téhle poválečné Evropě nebylo místo pro zeměstnávání na černo, pro otrockou práci imigrantů a pro lichváře, kteří parazitují na sociálních dávkách chudých rodin. Taky to nebyla Evropa spekulativních pseudoinvestorů, jako dnes. Kdy se místo výroby a vytváření hmatatelných hodnot globálně spekuluje přes internet.
Evropská levice i pravice se na té spekulativní vlně veze. A střed? Kde je křesťanská demokracie? Existuje nějaké křesťanské sociální hnutí? Ne. Každý se dle pseudoliberálních etiky stará jen sám o sebe!
Ale dost nářků! My Hanáci říkáme: "Nějak belo, nějak bode."
Jo… a ten film si musíš stáhnout z Uložto.cz:
- 1. protože to má cca 28 minut - 2. jinak se to sehnat nedá - 3.ten film fakticky STOJÍ ZA TO!
Na youtube je jen tenhle trailer:

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód