Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: pro Luboše Tefra

Od: Anonym: David protest2.27.229.--- )
Kdy: 19. 04. 2015 20:46
Předmět: pro Luboše Tefra

Myslím si, že vaše postřehy jsou velmi trefné. Poukazujete na zjevný rozpor v tom, co tady někteří tvrdí. Bůh nám podle nich přikazuje světit nějaký den a je mu jedno jaký. Proč nám potom vůbec přikazuje nějaký den světit. Vždyť přikázání o sobotě nemá žádný morální podtext. Nemá ten příkaz o svěcení určitého dne právě ukázkou toho, že on k nám a my k němu máme určitý vztah a svěcením přikázání, který nemá žádný morální základ to dosvědčujeme právě proto, že tam není morální základ, ale proto, že to Bůh řekl? Každé přikázání má morální podtext, kromě toho o sobotě. Přikázání o sobotě je tam tedy zřejmě proto, aby nás identifikovalo s Bohem. Jaký jiný důvod bysme měli jej světit než jen ten, že to Bůh řekl a jeho svěcením dosvědčujeme, že mu patříme?
Ten kdo tu tvrdí, že je jedno, který den světíme, je tedy logicky na omylu, jak jste již několikrát velmi trefně postřehl. A Bible, myslím, hovoří pro nezaujatého člověka zcela jasně, že sedmý den je sobota a že desatero platí a tudíž i sobota by se měla světit. Chce to myslím mnoho intelektuální akrobacie, aby jeden došel k závěru, že podle Bible se má světit neděle, nebo dokonce, že je to jedno.
Uvědomte si, že zde debatujete se spoustou teologů. Uvědomte si, že kdyby začali věřit, že sobota je ten pravý den, tak by je svědomí začalo nutít ka dalším krokům, a to vesměs bolestivým. Museli by ji začít světit, pokud by si chtěli zachovat čisté svědomí. Tím by přišli o práci, o sbor, o mnohé, co dlouho budovali. Neříkám, že to je ten hlavní důvod, proč vaše argumenty odmítají, ale určitě může hrát velkou roli. Není třeba si myslet, že vaše argumenty nejsou pádné, myslím, že jsou, ale pravý problém může být v tom, že o argumenty tu ve skutečnosti nejde. Jde tu o možná spíše o to, že je mnoho co ztratit. To vím sám podle sebe.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód