Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Anonym: Patrik <> ( ---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 13. 07. 2011 23:51
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Honza napsal(a):
 Chtěl bych se optat jak je to se svěcením Soboty a Neděle. Nedávno jsem si  koupil Bibli 21. století a začal jí pečlivě studovat. Vím, že téměř všechny  církve světí Neděli, ale v Bibli se nemůžu dočít o Neděli. Vím, že Neděle se  světí, jelikož vstal Ježíš Kristus, ale v Bibli nikde není svěťte první den  v týdnu jelikož jsem byl vzkříšn. Všude se píše o Sobotě… (Genesis 2,2-3  Sedmého dne Bůh dokončil dílo, na němž pracoval; sedmého dne odpočinul od  veškeré práce, kterou dělal. Bůh sedmý den požehnal a posvětil jej, neboť v  něm Bůh odpočinul od všeho díla, jež vykonal, když tvořil.) Čtvrté přikázání  (Exodus 20,8-11 Pamatuj na sobotní den, aby ti byl svatý. Šest dní budeš  pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku,  zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci – ty,  tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá děvečka, tvé dobytče ani  přistěhovalec ve tvých branách. V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i  zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. Proto  Hospodin požehnal sobotní den a posvětil jej.) Ježíš za svého života světil  taky Sobotu a řekl o Božím zákonu: (Lukáš 16,17 Spíše však pomine nebe a  země, než aby přestala platit jediná čárka Zákona!) Můžete mi to nějak  prosím osvětlit, abych měl jasno, proč Katolická a protestanské církve světí  Neděli? Předem děkuji.
Zdravim,
Rad bych se pridal do Vasi debaty. Jen asi na uvod, verim v jedineho Boha. Jsem verici jiz od mala, ale cestu k Bohu a poznani Boha jsem dosel az ve svych 25 let. Ohledne Soboty a Nedele se vede radu debat a jedni zasvataji Nedeli a druzi Sobotu. Ja si osobne myslim ze doba konce urcite lidem ukaze jestli maji svetit Sobotu nebo Nedeli, bude to jedno ze znameni Boziho Lidu.
Ja osobne Nedeli, a vubec sveceni nedele beru jako rouhani a to v plni mire tohodle slova. V bibli nenajdete jedine slovo o tom, ze by se mela svetit nedele. V knize Matouš 5,17-19 čteme - „Nemyslete si, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky. Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit. Amen, říkám vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se to všechno naplní. Kdokoli by zrušil jedno z těchto nejmenších přikázání a tak by učil lidi, bude v nebeském království považován za nejmenšího.
Nikde v Bibli nenajdeme Boží pokyn o změně sobotního dne, dne, který sám Bůh ustanovil v ráji, na jiný den v týdnu.
Tuto skutečnost uznávají i křesťané, kteří světí neděli. Katolický kardinál James Gibbons o tom napsal: "Můžete přečíst bibli od 1. Mojžíšovy až po Zjevení a nenajdete vní ani jeden řádek, který by vybízel ke svěcení neděle. Písmo vybízí a vede pouze ke svěcení soboty." (Víra našich otců str. 111, Baltomire 1895)
Protestantský duchovní A.T.Lincoln přiznává, že "Nový zákon neposkytuje dostatečný základ k přesvědčení, že od Kristova vzkříšení ustanovil neděli namísto soboty." A pak dodává: "Pro toho, kdo Desatero přijímá jako Boží závazný zákon, existuje pouze jedno řešení - světit sedmý den - sobotu." (Od soboty ku dnu Páně str. 386, 392, Grand Rapids 1982)
Proč si církev v Římě za den bohoslužby vybrala právě neděli a ne jiný den? Říká se, že je to proto, že v první den týdne vstal Kristus z mrtvých a bohoslužbou v neděli si křesťané tuto událost připomínasjí. Jak si však máme vysvětlit skutečnost, že ani jeden pisatel Nového zákona, ani jeden pisatel druhého a třetího století nikdy necitoval Krista ani žádný jiný biblický text, který by vybízel ke svěcení neděle namísto soboty? Takovou informaci od Krista neznal a neuvedl ani Barnabáš, ani Ignác, ani Justin, ani Tertullian, ani Klement Římský, ani Origenes, ani žádný jiný autor žijící v oné době.
K volbě neděle jako bohoslužebného dne velkou měrou přispěla obliba "dne slunce". Různé pohanské kmeny žijící na území Římské říše měly tento den ve velké úctě, protože starověký svět uctíval slunce jako významné božstvo. Právě neděle, první den týdne, patřila tomuto bohu číslo jedna. Dodnes to zaznívá v některých jazycích - Sonntag, Sunday, … Do církve proudily tisíce obrácených pohanů, ti si však s sebou vždy něco z minulosti přinesli. "Křesťany, kteří přišli z pohanství, stále přitahovalo uctívání slunce. To potvrzuje nejen časté odsuzování těchto praktik ze strany církevních otců, nýbrž i významné prvky uctívání slunce v křesťanské liturgii." (Bachiochi, Původ zachovávání neděle str. 140).
V každém případě se jednalo o lidskou "úpravu" Božího nařízení. Ale již apoštolové předvídali, že po jejich odchodu vnikne do církve falešné učení: Skut.20,29-30: "Vím, že po mém odchodu přijdou mezi vás draví vlci, kteří nebudou šetřit stádo. I mezi vámi samými povstanou lidé, kteří povedou scestné řeči, aby strhli učedníky na svou stranu."
Již Daniel ve Starém zákoně viděl, že bude mocnost, která změní zákon. Jediné přikázání týkající se času je přikázání čtvrté - Pamatuj na sobotní den, aby ti byl svatý.
Daniel 7,23-25 „Ta čtvrtá šelma je čtvrté království na zemi, jež bude odlišné ode všech ostatních: Pohltí celou zem, podupe ji a rozdrtí. Těch deset rohů je deset králů, kteří povstanou z toho království. Po nich povstane jiný král, odlišný od těch předešlých, a ty tři krále sesadí. Povede řeči proti Nejvyššímu, jeho svatým bude činit příkoří a pokusí se změnit i časy a předpisy. (Ekumenický překlad: Bude se snažit změnit doby a zákon.)
Nechci poukazovat na nějakou církev úmyslně, ale ja osobně se zastávám názor, že tou Šelmou je církev Katolická. Ale samotná kniha Daniel a Zjevení je na samotnou diskuzi.
Kdo chce hledat pravdu, nechť se za to modlí a nechť vám Pán ukáže kde je pravda. Bůh je stály a neměnný - je to ten stejný Bůh našich praotců - Jákoba, Izáka, Mojžíše… Rozhodně zastávám názor, že Bůh má ovečky v každé církvi. Ježíš přišel právě proto i proto, protože žide si nevážili toho že jsou vyvoleným národem… škoda je jen to, že díky tomu že Židovství přecházelo k pohanou, tak tím přilivem pohanu byl příliv i určitých zvyků a změn - viz desatero a celkové pohledy na víru., papež, atd.
Přeji hojnost Božího vedení při studiu Božího slova!

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód