Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Uživatel Evangnetu František Smetana <>
Kdy: 10. 09. 2010 11:37
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Uživatel Evangnetu Petr Tomášek napsal(a):
Slovo hereze pochází z řeckého αἵρεσις, což znamená „výběr“. Interpretoval by je přibližně ve smyslu: „skupina, která si vybere jeden věroučný detail, ten zabsolutní a něm založí svojí existenci.“
K tomu mě napadá, že tzv. obyčejní lidé, kteří nestudovali nikdy nic, mají jasno. Svědkové Jehovovi jsou jehovisté, metodisté jsou zkrátka metodisté, a adventistům s.d. se říká v Rusku regulérně sobotáři. Tím chci říci, že jedním slovem, či detailem nelze označit nějaký propracovaný a léty i apologeticky "vycizelovaný" systém. Tím nemyslím samozřejmě Vás, bratře Tomášku. Připusťme si zkrátka, že křesťanství je krásné svou pestrostí a ne všem "voní" stejně ta samá kytička na přepestré louce plné různobarevné květeny.
Asi pro katolíky jsou "odloučenými bratřími" evangelíci. Pro mě je nepochopitelná zase transsubstanciace. Pro Svědky Jehovovy jsme nevěstkou babylónskou my všichni včetně adventistů. :-) Chci tím říci, že u všeho i u používání slova hereze či sekta záleží na úhlu pohledu.
Asi bych to uzavřel tím, že jako jsou protivní někteří adventisté, tak i evangelíci. A určitě znáte i nějakého, omlouvám se předem ekumenicky otevřeným evangelíkům: protivného katolíka :-). Přemýšlím nad tím, že většinou jsou protivní ti ostatní… Já téměř nikdy :-) Rád bych to odlehčil tím, že podle Římanům prý apoštol Pavel měl "den jako den" anebo snad neměl nikdy své dny? :-)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód