Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Anonym: David Protest---.8-3.cable.virginmedia.com )
Kdy: 09. 09. 2010 03:36
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Pokud slovo hereze znamená něco jako výběr, tak by se tak také měla používat a pro odpadlické učení by se měl vymyslet nový termín. Nikdy jsem neviděl za celý svůj život, a už jsem prošel dost textů, kde se psalo o herezi, že by se slovo hereze použilo v jiném smyslu než jako nebiblické učení. Mimoto to vysvětlujete špatně, hereze původně znamenala volbu kacířského učení místo obecného učení církve.
Husovi říkali katolíci heretik a přitom on si nezaložil na nějakém vybraném verši z Bible nebo doktríně žádné své učení. Oni mu tak říkali proto, že podle jejich názoru kázal něco, co bylo v rozporu s písmem. Dnes se slovo hereze používá většinou k automatickému označení učení malích církví těmi většími. Hereze se nikdy nepoužívá (pokud je mi známo), jako pojem pro vybrané učení, na kterém někdo založí svou víru, a pokud někde ano, tak je to špatně. Vždycky se používá pro označení učení, které je v rozporu s teologií, resp. s Biblí. Spojení "adventistická hereze" je tedy naprosto irelevantní v jednom i druhém významu, neboť adventisté nemají ani žádnou speciální doktrínu, na které by stavěli svou teologii, ani nehlásají něco, co je v rozporu s Biblí.
Proč žádný evangelík či jiný protestant neoznačuje za herezi kompletní učení římskokatolické církve? Vždyť to je celé Hereze jak Brno, a s velkým H.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód