Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 03. 08. 2010 23:40
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Tohle je nezajímavé: Katechismus Pia X.anglický překlad, vydání roku 1910 revidováno po jazykové stránce roku 1993:
3 Q. Why is Sunday sanctified instead of Saturday in the New Law? A. Sunday, which means the Lord's Day, was substituted for Saturday, because it was on that day that our Lord rose from the dead.
3 Ot: Proč je v novém zákoně svěcena Neděle namísto Soboty? Od: Neděle, znamená Pánův den, nahradila Sobotu, protože právě tento den vstal náš Pán s zmrtvých.
Další nezajímavý link je soudobý katechismus katolické církve, kde se třetímu přikázání věnují paragrafy 2168-2195, já si dovolím odcitovat pro tuto příležitost ty důležité:
2174 - Ježíš vstal z mrtvých „prvního dne v týdnu“ (Mk 16,2). Jako „první den“ připomíná den Kristova vzkříšení první stvoření. Jako „osmý den“, který následuje po sobotě, znamená nové stvoření zahájené Kristovým zmrtvýchvstáním. Pro křesťany se stal prvním ze všech dní, prvním ze všech svátků, den Páně (hé Kyriaké hémera, dies dominica), „neděle“: „Shromažďujeme se v den slunce, protože je to první den, v němž Bůh vyvedl z temnot hmotu a stvořil svět; tohoto dne také Ježíš Kristus, náš Spasitel, vstal z mrtvých.“
2175 - Neděle se jasně liší od soboty, po níž časově každý týden následuje, a nahrazuje pro křesťany její obřadní předpis. V Kristově Veliké noci (pascha) dovršuje duchovní náplň hebrejské soboty a ohlašuje věčné odpočinutí člověka v Bohu. Vždyť bohoslužba zákona připravovala na Kristovo tajemství a to, co se v ní konalo, bylo předobrazem poukazujícím na Krista: „Ti, kteří žili ve starém řádu věcí, se obrátili k nové naději a nehleděli už k sobotě, ale žili podle neděle, dne Páně, v němž je náš život posvěcen skrze milost Pána a jeho smrt.“
2176 - Slavení neděle uskutečňuje mravní předpis přirozeně vepsaný do lidského srdce: „vzdávat Bohu vnější, viditelnou, veřejnou a pravidelnou úctu na památku jeho všeobecného dobrodiní vůči lidem“. Nedělní bohoslužba je splněním mravního přikázání Starého zákona, od nějž přebírá rytmus a ducha tím, že každý týden oslavuje Stvořitele a Vykupitele svého lidu.
2190 - Sobota, jež představovala dovršení prvního stvoření, je nahrazena nedělí, která připomíná nové stvoření zahájené Kristovým zmrtvýchvstáním.
2191 - Církev slaví den vzkříšení Krista osmého dne, který se právem nazývá den Páně nebo neděle. zdroj: http://katechismus.cz/paragraf.php?sel_paragraf=2168
Podtrženo, sečteno - katolíci si nedělají co chtějí. Můžete jim vytýkat, že píší "katolická církev", ale jistě víte, že to znamená "obecná církev" tedy není tam napsáno nic jiného než "církev přenesla tento den na neděli" a to popírají jedině adventisté, pokud vím.. a to pak nevím, jak se staví k těm mnoha stoletím "blbé služby" (a vlastně mě to ani nezajímá)
Můj závěr - kdo chce psa bít, hůl si najde..

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód