Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: peníze a farář

Od: Kazatel ČCE Martin Grombiřík <>
Kdy: 09. 04. 2008 12:41
Předmět: Re: peníze a farář

Podíl faráře na provozních nákladech sboru je většinou upraven v přílohách povolávací listiny, které tvoří různé dohody o energiích, dopravě, telefonu apod., takže je to individuální farář od faráře a sbor od sboru. 10% je doporučená část, nicméně sbor se s farářem může dohodnout i jinak. V praxi je to tak, že jsou jak sbory, které faráři platí téměř vše, tak sbory, kde je farář de facto jeho hlavním sponzorem. Někde dokonce musí sám přispívat na Personální fond, aby ho sbor mohl v dané výši zaplatit a tak vůbec fungovat. Doprava (služební) se většínou proplácí, některé bohatší sbory mají i vlastní auto, takže lze soukromé a služební jízdy i takto oddělit.
Co se týká "štoly" - poplatků za kasuálie (svatba, pohřeb atd.), to bývá většinou také individuální. Nevím o tom, že by se někde platilo za křest - ten se u nás většinou odehrává v rámci normálních bohoslužeb, nekonají se žádné extra "křtiny". Svatby a pohřby - většinou se to řeší "darem na potřeby sboru" a peníze putují do sborové poklady (pozůstalým většinou poradíme, že to je lepší investice než do hory věnců, protože v ev. tradici má být pohřeb střízlivý, bez funerální okázalosti). Někdy však svatebčané/pozůstalí odměny již předem rozdělí - pro sbor, pro faráře, pro varhaníka. Já osobně jako farář nic na nikom nevynucuji (natož pak konkrétní částku), ale když jsem ještě sloužil jako varhaník v jiném sboru, vím, že v těchto případech existovalo jakési "nepsané právo", kolik dostane farář, kolik varhaník atd.
Pro zajímavost, na stránkách http://evanjelik.sk/node/3235 probíhá diskuse o tomtéž problému u našich východních sousedů - slovenské Evangelické církve A.v.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód