Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: Výpočet?

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 28. 04. 2011 23:19
Předmět: Re: Výpočet?

Tak si to spočtěme:
Pokud si ten článek přečteme pozorně, původně dohodnutá částka 83 mld. Kč má být snížena na 60 mld. Kč, místo toho se zvýší počet vydaných nemovitostí. Ty teď pomiňme, počítejme jen s částkou 60 miliard. I S ÚROKY ZA 60 LET TO DĚLÁ CCA 200 MILIARD (to jste nejspíš přehlédl). A kolik je 200 děleno 60? Povím Vám to i bez kalkulačky - 3,333333….. I když se tedy částka 1,3 miliardy, kterou stát církvím dnes přispívá, má ročně snižovat o pět procent, v prvních letech to bude zcela zanedbatelné snížení, naopak se zvýší peníze placené církvím o cca 3,3 mld. Kč. To jsou kupecké počty.
Že stát je špatný hospodář, je pravicová neoliberální mantra, která, ač není vždy úplně pravdivá, se svým opakováním stala pravdou nejvyšší. Ale jsou oblasti, kde i kdyby stát hospodařil sebeblběji, do soukromých rukou z povahy věci nepatří - bezpečnost, spravedlnost, ale podle mě i sociální, důchodové nebo zdravotní pojištění. Protože logickým domyšlením teze, že peníze v rukou státu jsou ty nejhůře spravované, je, že stát má být pokud možno úplně bez peněz, že je třeba všechno zprivatizovat včetně státu samotného. Ale to jsme odbočili.
Argumentovat, že splátky církvím jsou na úkor nadbytečné byrokracie či předražených státních zakázek nemá smysl za situace, kdy se také a především šetří na těch, co se mohou nejméně bránit - potřební, zdravotně postižení či matky s dětmi. Za této situace je jediným autenticky křesťanským postojem buď ty peníze nechtít, nebo je věnovat právě těm potřebným. I já tedy naivně doufám, že církev s těmito penězi naloží lépe než stát.
Pokud se řadíte po bok těm, kdo jdou ke státu s nataženou dlaní a je jim úplně jedno, odkud a na čí úkor se na to vezme, sám jste se klasifikoval.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód