Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: Lidová zbožnost

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 12. 04. 2011 09:51
Předmět: Re: Lidová zbožnost

Tady musím oponovat, i když jsem evangelík. Právě před špatnou (řekněme nekristocentrickou teologií) podle mě Benedikt XVI. varuje. Vše se musí dostat před Boha a Pána Ježíše Krista. Vyčítat katolíkům, že žádají o přímluvu (což je význam slova "modlí se k") svaté mi nepřijde vhodné. Jinak řečeno - podle mě zdravá katolická lidová zbožnost MUSÍ BÝT kristocentrická a to je přesně ten typ zbožnosti o které římský biskup píše a zároveň varuje před špatnou, modloslužebnou.. Tvrdit, že nějaký typ zbožnosti (a ještě k tomu předtím vytyčit tak širokou skupinu) nevede ke spáse, to bych si nedovolil, ale respektuji to jako názor. To o skutkaření je pak jen smutný doklad, podle mého názoru, naprostého nepochopení podstaty zdravé katolické víry (uvědomme si, že součástí svátostí smíření je i vyjádření lítosti, pokání a snaha o nápravu).
Co se vztahu zbožnosti a teologie týká - teologie bez zbožnosti (vlastní víry) podle mě nemůže existovat, protože teologie je "reflexí vlastní víry" a víra musí být spojena se zbožností, jinak je to prd a ne víra (abych to nějak zdvořile řekl). Proto nemůžu souhlasit ani s odlišením teologie a zbožnosti.
Ale pokud dáváte rovnítko mezi "katolická lidová zbožnost" a "lidová zbožnost, před kterou papež varuje", pak by to "nějak" smysl dávalo, ale podepsat bych to nepodepsal..

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód