Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Podpoří ČCE Den pro rodinu?

Od: Anonym: Jiří Tengler---.unet.cz )
Kdy: 06. 07. 2017 14:57
Předmět: Re: Podpoří ČCE Den pro rodinu?

Dík za tenhle přípěvek, konečně mám dojem, že jsme se aspoň trochu potkali. Mne tyhle internetové debaty štvou, protože jsou to většinou jen takové štěky, které na sebe vyrážíme a pořádně se nevnímáme. Jsme schopni výpovědi otočit úplně na ruby. Pustil jsem se do téhle debaty, protože jsem chtěl být konstruktivní a argumentovat poctivě ze své křesťanské víry. Nepřipadal jsem si nikde v rozporu s Biblí, což vy nejspíš také ne. (Snažil jsem se hlavně ukázat nedůslednost použité mimobiblické argumentace, ale to bych teď ponechal stranou.)
Vůbec si nemyslím, že s homosexualitou je všechno jasné a dobovou theologií vyřešené. Stejně jako Vás mne děsí, s jakou lehkostí se opouštějí dřívější postoje a kope se velký ekumenický příkop. Problém vidím v tom, že spolu málo mluvíme. Málo společně čteme Bibli. Málo se společně modlíme a málo spolu Pánu Bohu zpíváme. Zkrátka jsme málo církví (bez přívlastku evangelická, katolická, evangelikální). Jakmile se takto sejdeme, bude naše rozmlouvání i o té zamotané homosexualitě přínosnější. Neshodneme se sice, ale snad se budeme navzájem mít více rádi a budeme chápat, proč druhý smýšlí odlišně. Pán Ježíš nazaslíbil svého Ducha lidem polemizujícím na netu či chrlícím všelijaké traktáty, nýbrž lidem shromážděným v jeho jménu. A právě tohle shromažďování nám chybí. A proto jsem v církvi, protože tam se takto shromažďujeme a čerpáme z Ducha. Což je nesmírně vzácné v současné společnosti. Zažil jste kupříkladu Vy nějakou debatu či disputaci o homosexualitě, kde by si protější strany uctivě naslouchaly, šly krok za krokem a jasně pojmenovaly shody a neshody? Já ne. A tohle dlužíme křesťanstvu a společnosti celkově. Je mi líto, že ani má intelektuálně ztepilá ČCE nikdy nic takového nezorganizovala a v leckterých svých členech se opět jeví trapně a nesmířlivě jako držitelka pravdy.
Domnívám se, že kdybychom v řečnění o homosexualitě byli opatrnější a uvážlivější, byli bychom hodnověrnější. Na obou stranách.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód