Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Obyvatelstvo podle náboženského vyznání – úpadek 60% pro ČCE

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 16. 12. 2011 10:16
Předmět: Re: Obyvatelstvo podle náboženského vyznání – úpadek 60% pro ČCE

Sám pro sebe jsem vždycky považoval za důležité jiné statistiky, především počet účastníků bohoslužeb. Ten se v posledních letech - po porevolučním nárustu a následném sešupu - stabilizoval někde kolem 13.000.
Čísla 200.000 (sčítání 1991), resp. 120.000 (sčítání 2001) pro mně bylo vždy jen chimérou a nebezpečnou iluzí. Českobratrským evangelických křesťanem pro mně není ten, kdo něco zaškrtne v kolonce sčítání jednou za 10 let, ale ten kdo aspoň občas zajde na bohoslužby, aby tam hledal inspiraci pro svou cestu víry. Aspoň-trochu-praktikujících českobratrských evangelíků je tak podle mně 20.-30.000, tedy ještě méně, než uvádí nový výsledek.
Evangelická církev a její vliv v těchto letech neroste (to by byla iluze), ale ani nevymírá (to by byla špatná interpretace dat). Evangelická církev a její vliv nyní stagnuje.
Díky "nepovinnosti" kolonky o vyznání a díky nové kolonce "věřící bez vyznání" se jen konečně data ZPŘESŇUJÍ a už konečně alespoň řádově odpovídají REALITĚ, která je tu s námi už asi 15 let. A to je dobře. Protože jiná statistika nemá smysl.
Jsem si jistý, že s přístupem k homosexualitě data ze statistik souvisejí jen zcela marginálně. Možná se k nám kvůli tomu nehlásí 10 nebo 100 lidí, ale více nee…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód