Téma: následování Krista

Od: Anonym: Jana <> ( ---.23.broadband10.iol.cz )
Kdy: 14. 08. 2008 21:56
Předmět: následování Krista

Navigace: link | přehled | fórum
Dobrý den,
jsem římskokatolického vyznání a zajímalo by mě následující. My, katolíci, říkáme, že je nutno pro naši spásu Krista následovat, a tak mít účast na jeho utrpení, i když víme, že jsme spaseni jeho milostí. Vy evangelíci vůbec na následování nekladete důraz. Jak to?
Děkuji mnohokrát za Vaší odpověď
S pozdravem a přáním všeho dobrého
Jana
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 16. 08. 2008 12:44
Předmět: Re: následování Krista

Nerad se Vám do toho pletu, ale nedá mi to se nezaptat, jak jste na něco takového přišla? Následování snad nevnímáme (a myslím, že s katolíky je to stejné) jako předpoklad spasení, ale určitě vnímáme spasení jako předpoklad následování i cíl spasení.
Od: Anonym: David Šorm <> ( ---.cz )
Kdy: 27. 02. 2009 11:12
Předmět: Re: následování Krista

já v tom spíš vnímám rozpor, jako v celé římskokatolické nauce o spasení. na jednu stranu odpustky, očistec, mše za zemřelé, přímluvy Marie a svatých apod., na druhou stranu spasení pouhou milostí Boží. evangelická přímočarost mi říká, že platí jedno či druhé. řkc teologie bude ale vždy hájit oboje, to první kvůli dogmatu o neomylnosti v otázce svého učení, to druhé z biblické nutnosti. následování Krista vnímám i v evangelickém prostředí jako nedílnou součást křesťanského života ve víře. američtí protestanté razí heslo WWJD (what would Jesus do). to je, myslím, dobrá pomůcka. jinak si rád čtu v katolickém bestselleru všech dob Následování Krista Tomáše Kempenského. nějaké závěry či podmínky v otáce spasení bych v tom raději nehledal. "my můžem třídit brambory, nás si po žních přebere Bůh", zpívá se. místo účasti na Kristově utrpení, v tom se římskokatolická spiritualita tradičně více nachází, bych spíš, v logice odpovědi Jakuba, hledal účast na Kristově vzkříšení (jakkoliv ono je oboje spolu provázané). hlavním svátkem křesťanů není pátek, ale neděle.
Od: Kazatel ČCE Jiří Hoblík <>
Kdy: 27. 02. 2009 14:48
Předmět: Re: následování Krista

Milá Jano, pokud vím, na následování Krista kladou důraz někteří katolíci i někteří evangelíci. Ne vždy to tak přímo nazývají, ale to se nedá nic dělat. Když katoličtí mniši následují evangelijní rady způsobem, jako to myslel třeba Benedikt, tak je to následování Krista, zatímco existence Vatikánu mi s tím ale vůbec neladí. Na druhé straně evangelíci se už dávno vzhlédli v Kristově prostotě, hodili za hlavu pompu a začali se věnovat přímo "živému hladu evagelia" jako příležitosti nejbližšího dotyku s Kristem, odkud se pak následování má odvíjet. Na druhé straně evangelíci kritizují "skutkaření" a přitom "skutkaří" až hanba. Uvádím příklady, ale konkrétnosti by dnes asi nikdo nevypočítal. Mimochodem, když jsem jednou někde Kempenského ocitoval, hned se jeden evangelík na mě osopil, což je mi dosud k pobavení.