Téma: meditace

Od: Anonym: Julie Sajfrtová---.client.ufon.cz )
Kdy: 04. 05. 2012 11:57
Předmět: meditace

Navigace: link | přehled | fórum
Jak vnímá křesťanství pojem meditace a osvícení? Má stejný cíl jako meditace ve východních učeních?Tedy,že se vyprázdní hlava od všeho,a musí zemřít naše ego?Toto mi bylo řečeno jako univerzální návod: Ego je celistvý súbor našich názorov, myšlienok, snov, predstáv, vplyvov výchovy, nádejí, fantázií, chcení a túžob… nie sme to my, je to to, čo z nás urobila spoločnosť a naša minulosť. Pozrite sa na malé deti - sú bez ega… preto sú také krásne… nemajú minulosť, sú neskazené… myslím, že to bol Ježiš, kto povedal "buďte ako deti"… ego je sen - má svoje trápenie, ale aj svoju krásu… je nebom, ale aj peklom… ale iba sen… Ego existuje iba v minulosti alebo v budúcnosti a prostredníctvom myšlienok. Ak žijete to miliónkrát spomenuté "tu a teraz" - prítomný okamžik s ničím nezaťaženou mysľou, ego zmizne… vtedy splyniete s Jednotou, Bohom, Existenciou, Životom, Bytím - doplňte si slovo, ktoré je vám najbližšie… Meditácia je práve ten stav, o ktorom hovorím… keď človek medituje, prežíva tie okamžiky. Konečný stav je meditácia 24 hod denne…
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 05. 2012 15:59
Předmět: Re: meditace

Prosím, vaše otázka je skutečně otázkou, nebo tu chcete propagovat něco svého? Překvapilo mě, že vaše porozumění se podle předposlední věty už zdá definitivní: "Meditácia je práve ten stav, o ktorom hovorím." Proto jen tolik: genuinně křesťanská meditace to má jinak. Šířeji se to dočteme i na Wikipedii apod.
Od: Anonym: Julie Sajfrtová---.client.ufon.cz )
Kdy: 04. 05. 2012 23:27
Předmět: Re: meditace

Ne ne,nepropaguji nic svého. Ten text ve slovenštině není můj,toto mi bylo sděleno lidmi,kteří tvrdí,že meditace je stejná u všech vyznání,a že je důležitá pro duchovní růst.Ale já jsem slyšela od některých křesťanů,že může být i nebezpečná.Chodila jsem na biblické hodiny křesťanského společenství,ale o meditaci tam nepadla zmínka. Proto jsem se zeptala,ale zřejmě jsem měla vynechat tu citaci.
Od: Anonym: Ondra G194.228.169.--- )
Kdy: 04. 05. 2012 16:41
Předmět: Re: meditace

Tlumočím pár myšlenek z konference Aglow (www.aglow.cz, Nahrávky ke stažení, Národní konference 2009, kázání sobota večer):
Křesťanská meditace je jiná svým východiskem - nepovažujeme já (ego) za nádor či vzpouru, nýbrž za Boží stvoření. I cílem není nirvána, jakési "vysmrádnutí" já, náš cíl je společenství (ne identita) s Bohem. Ovšem - tady je třeba říci velké OVŠEM - po hříchu se z ega v našich rukou stává problém. Naše doba, která dává takový důraz na seberealizaci našeho ega, tento problém ještě prohlubuje.
Výsledky známe - na Východě se s egem marně bojuje už několik tisíciletí, aniž by se komu podařilo se ho zbavit, a na Západě nejsme se seberealizací ega úspěšnější. Kudy z toho ven? Něco se může podobat východním návodům - především zapři sám sebe, upokoj svou duši (jako dítě na matčině klíně). Na druhou stranu tu zůstává naše já (jehož hlavou se stává Kristus) i Bůh i naši bližní (právě absence tohoto rozměru je tak nápadná na Indii, kde nechají bědné umírat bez výčitek svědomí na ulici, neb si tak zlepšují svou karmu).
Od: Anonym: Julie Sajfrtová---.client.ufon.cz )
Kdy: 04. 05. 2012 23:32
Předmět: Re: meditace

Díky za názor!Je vidět,že to asi není tak jednoduché téma..
Od: Anonym: LindaZzZ <> ( ---.nbk.vse.cz )
Kdy: 30. 05. 2012 11:12
Předmět: Re: meditace

Ahoj, našla jsem výborné stránky s relaxační a meditační hudbou. Mají hudbu k tai chi, reiki, józe. Opravdu dobré. Relaxacni-hudba cz
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 30. 05. 2012 15:17
Předmět: Re: meditace

Zněla-li původní otázka, "co je křesťanská meditace", pak díky za názornou otázku, co křesťanská meditace asi opravdu není. Zdá se mi, že cílem takové muziky je buď 1) navodit v člověku vnitřní klid, anebo 2) umožnit mu splynout s veškerenstvem. Ani jedno ani druhé není pro křesťana prvořadým cílem. Vnitřní klid může najít jen ve vztahu důvěry k Bohu.
Od: Anonym: Hledající---.540.540-hotline-nebo- )
Kdy: 31. 05. 2012 09:25
Předmět: Re: meditace

V tomto směru doporučuji www.krestanskameditace.cz
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 04. 06. 2012 09:28
Předmět: Re: meditace

Tak, a to, co čtu v dnešních novinách, je zajímavým podnětem pro toto téma. Souhlasím s Ondrou G, že cílem křesťanské meditace je společenství s Bohem, je tedy „předmětná“, jejím předmětem je Boží láska, Boží milost.
A teď do toho čtu úryvek z fejetonu T. Sedláčka: „Při pročítání záznamu soudního procesu s norským vrahem Breivikem jsem si všiml zajímavé věci – vrah se musel před masovou vraždou takzvaně "odcítit" a používal k tomu meditaci. Meditaci k tomu, aby dokázal sledovat svůj pomýlený "vyšší cíl", který si rozumově vydedukoval jako důvod evropských problémů.“
- A to nás upozorňuje, že je opravdu velmi důležité, co je předmětem naší meditace. Meditujeme jako lidé, žijící ve světě, zavaleni často mnoha problémy, a uprostřed toho hledáme posilu v nějaké transcendenci – křesťané tedy ve víře v Boha. Meditace sama o sobě není nutně dobrá, dobro chce načerpat od Toho, ke kterému směřuje. Z citátu vidíme, že když se upíná k něčemu závadnému, může člověka i zničit.