Téma: Seznam sborových emailových adres

Od: Anonym: Mirek Soukup <> ( ---.ujep.cz )
Kdy: 04. 03. 2003 20:50
Předmět: Seznam sborových emailových adres

Navigace: link | přehled | fórum
Úvodem bych rád pochválil správce za nový design stránek Evangnetu, které přineslo skutečně mnoho pozitivních změn, za něž děkuji. Navrhuji, aby byl ještě přidán seznam všech emailových adres sborů, který by byl aktualizován automaticky podle databáze a dal by se využít pro posílání pozvánek a podobných věcí do všech sborů, které mají email. Adresy by měly být odděleny tak, aby se daly jednoduše přenést do poštovního programu a odpadla by rutinní práce přidávání adres po jedné. To by jistě usnadnilo mnoha lidem práci.
Od: Anonym: David Voříšek---.dialup.vol.cz )
Kdy: 06. 03. 2003 09:53
Předmět: Re: Seznam sborových emailových adres

Je to dobrý nápad, ale je zde několik úskalí.
Při rozesílání pozvánek a dalších hromadných emailových zpráv nedodržují pisatelé základní pravidla pro elektronickou komunikaci.
1) Posílají přílohy o velikosti několika MB (různé dokumenty ve Wordu s vloženými bitmapovými obrázky) Což na dial-up lince trvá VELICE DLOUHO.
- Vhodnější by bylo vytvořit webovou stránku a zadat odkaz do Evangnetického kalendáře a nanejvýš na sborové adresy rozesílat jen tuto adresu s krátkým popisem akce. Pokud se nějaká akce bude konat na druhém konci republiky, tak si příjemce zprávy může vybrat zda se na pozvánku podívá a nemusí čekat na stažení velké přílohy.
2) Bylo by potom také vhodné zavést více účinnou ochranu e-mailových adres proti programům dolujících adresy pro SPAMery. V této chvíli používané schování e-mailové adresy umí bohužel některé programy již odhalit. Pokud je ochrana řešena již na úrovni frondendu, tak se tímto správcům Evangnetu omlouvám a připomínku beru zpět.
Od: Anonym: Petr Tomasek---.etf.cuni.cz )
Kdy: 06. 03. 2003 23:30
Předmět: Re: Seznam sborových emailových adres

2) Bylo by potom také vhodné zavést více účinnou ochranu e-mailových adres proti programům dolujících adresy pro SPAMery. V této chvíli používané schování e-mailové adresy umí bohužel některé programy již odhalit. Pokud je ochrana řešena již na úrovni frondendu, tak se tímto správcům Evangnetu omlouvám a připomínku beru zpět.
Dival jste/jsi se do kodu evangnetich stranek? Nebo alespon dat otevrit nejakou stranku, kde se e-maily vyskytuji v novem okne, vypnout javascript a znovu nacist? Kazdopadne ochrana proti SPAMu na Evangnetu resena je, alespon proti tem nejhrubsim metodam; naopak zadna metoda nemuze byt 100% ucina (leda by zde bylo nejake kryptograficke reseni, to by ale muselo byt podporovano ze strany prohlizece).
Jinou veci je, jak dostat emailove adresy napr. lidem do adresare postovniho programu. Na sve testovaci verzi http://btmp.evangnet.cz/ zkousim pouzit exportu do exportu do vCard (ale zaroven je link na stranku poskytujici vCard zakryptovan javascriptem, podobne jako e-maily).
Od: Anonym: David Voříšek---.dialup.vol.cz )
Kdy: 10. 03. 2003 13:25
Předmět: Re: Seznam sborových emailových adres

Do kódu evangnetích stránek jsem se díval. Detailněji ale bohužel až po napsání příspěvku do fóra. Tímto se omlouvám, příspěvek se spíše více hodí na kód tohoto fóra - jednotlivé znaky emailové adresy jsou zde zapsány jako &neco;.
Na evangnetích stránkách vidět, že jsi/jste se problémem s ochranou emailových adres zabýval/i opravdu důkladně. Vzhledem k tomu, že na většině serverech si s ochranou emailových adres hlavu nelámou, je řešení na Evangnetu na vynikající úrovni.
Pro podrobnou analýzu by se musely vyzkoušet přímo extractory adres. Byl jsem překvapen kolik jich existuje.
Souhlasím s tím, že 100% ochrana udělat nelze. Nejlepší je, když se nepoužívá jedna univerzální ochrana, ale každý web používá svoje vlastní řešení - domnívám se, že spameři pak jdou cestou nejmenšího odporu.
K testovací verzi s exportem do vCard: Chtěl bych oznámit problémy s chybně zobrazenými českými znaky ve staženém vCard - adresář si neumí správně poradit s kódováním UTF-8. (WinNT4cz, IE5.5SP1cz)
Díky
D.V.
Od: Anonym: Mirek Soukup <> ( ---.dialup.iol.cz )
Kdy: 08. 03. 2003 00:18
Předmět: Re: Seznam sborových emailových adres

Rozesílání objemných emailů, zejména s přihlouplými obrázkovými vtipy je samozřejmě odsouzeníhodný nešvar. Člověk musí vždy uvažovat, jestli to, co odesílá, chce ten druhý vůbec číst. Je to věc cti a etiky elektronického způsobu komunikace a všichni se to musíme učit. Vytvoření webové stránky a umístění odkazu do kalendáře ale shledávám neúčinným, není moc lidí, kteří by pravidelně sledovali nějaké stránky. Naopak rozeslání krátkého informativního emailu s výlučně textovým obsahem (bez přílohy) je podle mně na místě a mám s tím dobré zkušenosti. Navíc mluvím o adrese sboru, nikoliv osobní adrese farářově, nebo kurátorově. (že si to tam nechají přeposílat je jejich věc). Důležité je, že zasláním na sborovou adresu člověk oslovuje všechny lidi ve sboru. To šetří peníze i papír ve srovnání s tím, kdyby se to posílalo každému na osobní email.
Od: Anonym: Petr Tomasek---.etf.cuni.cz )
Kdy: 06. 03. 2003 23:59
Předmět: Re: Seznam sborových emailových adres

Zdravim!
Jako spravci Evangnetu jsme zvazovali obe rizika, ktera zminil David Vorisek:
a) To, ze vystavenych adres bude zneuzito spamery, kteri za pouziti vyhledavaciho programu prohledavaji internet a shormazduji e-mailove adresy.
Tomuto nebezpeci se da do jiste miry celit a Evangnet se stranky takto snazi chranit, ochranit tedy stranku pouze s e-mailovymi adresami by bylo na naprosto stejne urovni, jako ostatnich stranek na Evangnetu. (automatickemu vyhledavaci je uplne jedno, jak prehledne, ci neprehledne je stranka, ze ktere e-mail "vycuca" udelana). Z tohoto hlediska by tedy takova stranka nepredstavovala vetsi problem.
b) Trochu vic se ovsem obavame druhe moznosti, ze by totiz nekdo "rucne" stahnul pripravene adresy a potom je cilene zneuzival. Myslim, ze takoveto zneuziti je potom neprijemnejsi, nez nicnerikajici anglicky spam inzerujici neco, co u nas nikdo stejne nevyuzije. Na druhou stranu je ale pravda, ze pokud nekdo nekdo bude mit opravdu zajem, tak se k adresam vzdycky dostane, i kdyz ne tak snadno.
Kazdopadne toto je problem, kvuli jako spravci kteremu vahame, jestli by takova vec nenapachala vic skody, nez uzitku.