Téma: Skutečný otec Ježíše

Od: Anonym: Tomáš Lachtan---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 10. 02. 2012 17:11
Předmět: Skutečný otec Ježíše

Navigace: link | přehled | fórum
Tajemství Mariina početí nenechává spát již po mnoho staletí snad všechny badatele pravdy. Dnes se zdá, že toto tajemství bude konečně rozluštěno. Podle nejnovějších výzkumů a srovnávacích studií bylo zjištěno, že by to s neposkvrněným početím nemuselo být tak horké. O co jde? Podle křesťanské legendy navštívil Marii boží posel, Duch svatý a způsobil co se později nazvalo početí z Ducha svatého. Židovský Talmud však o této záležitosti hovoří poněkud jinak. Podle tohoto spisu byla Marie původně provdána za jakéhosi nežidovského vojáka Pandiru a měla poměr s Josefem, který ji také obtěžkal. Když Pandira zjistil, co se stalo, svou ženu zapudil, a ta odešla ke svému milenci. A z tohoto cizoložného poměru se pak narodil Ježíš. Takže bavíme se zde o naprosto všední události s tím rosdílem, že v běžném životě to bývá většinou trochu jinak. Žena zůstává u svého muže a ten vychovává naprosto cizí dítě aniž o tom má sebemenší tušení. Zde budiž ke cti Josefovi, že se Marie nezřekl, bylo to asi opravdu dítě lásky.
Od: Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda <>
Kdy: 10. 02. 2012 19:34
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše

A proč by talmudické podání mělo mít ausgerechnet pravdu? Protože je to přirozenější a snadnější vysvětlení?
Od: Anonym: Tomáš Lachtan---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 13. 02. 2012 12:12
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše

Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda napsal(a):
 A proč by talmudické podání mělo mít ausgerechnet pravdu? Protože je to  přirozenější a snadnější vysvětlení?
To samozřejmě ne. Nehledáme přirozenější a snadnější vysvětlení. Hledáme pravdu. Pouze píši, že talmud na to nahlíží tak a tak. Mohou být být samozřejmě i jiná, přijatelná vysvětlení. Jde jen o to, nalézt dostatek důvěryhodného materiálu, který umožní vybudovat další hypotézy, které nebudou v rozporu se zdravým rozumem a budou schopné problém přijatelně i dalšími způsoby vysvětlit. Podívejte se, církvi dělalo, pravda, více či méně problém v minulosti připustit nejrůznější omyly, které dlouhá staletí hlásala jako pravdu. Nakonec byla pod tíhou vědeckých poznaktů nucena svoje pozice definitivně opustit a připustit svůj omyl. Alespoň si myslím, že dnes se již v kostele nesetkáme s tvrzením, že Země je plochá apod. Není přece žádná ostuda uznat, že to, co se píše v bibli, odráží stupeň poznání určité doby. Není nutné si zároveň přestat vážit bible jako důkazu o poctivém hledání člověka vztahu k Bohu. Je však pro podržení si této úcty zároveň podmínkou lpět na donekonečna omílaných báchorkách ve Starém a Novém zákoně, které primitivním způsobem (z pohledu dneška) vysvětlují vznik světa, stvoření člověka, zrození Boha na Zemi atd.? Myslím že ne, a pokud to takto dokážeme, může nás to jedině posunout v před v našem poznání pravdy. Nevylučiji samozřejmě ani to, že některé lidi to v jejich vnímání (odmítnutí biblických pravd) posune spíš k peklu.
Od: Anonym: Ondra G194.228.169.--- )
Kdy: 14. 02. 2012 00:36
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše

Vy se zas předvádíte. Neposkvrněné početí je teologický pojem, používaný pro početí Ježíšovy matky Marie (v bříšku sv. Anny, ať je to jasné), nikoli pro početí Ježíše. Evangelíci v neposkvrněné početí nevěří. Co se týká Ježíšova otce, kvůli tomu si žádný "badatel pravdy" hlavu neláme - buď prostě někdo věří (jako křesťané), že Jeho otcem byl Bůh, nebo tomu nevěří. Pak samozřejmě podle první domněnky byl otcem Josef, nebo kdokoli jiný. Nevěřím tomu, že by někdo vědecky dokázal skutečného otce Ježíše - chybí tělesné pozůstatky obou osob a jakékoli historické svědectví z této doby nemusí být právě ve věci otcovství důvěryhodné. (Protože věřím biblickému podání, velmi obdivuji Josefa - věděl, že Ježíš není jeho dítětem, přesto se k němu přiznal (a tím fakticky i k předmanželskému sexu), a v klíčových momentech dokázal pro Jeho záchranu vstát uprostřed noci, vzít matku i dítě a hajdy do Egypta. Takovou ochotu bych chtěl mít.)
Připadá mi, že se trochu divoce snažíte najít něco, v čem by evidentně Bible neměla pravdu. Tentokrát se Vám to zase nepovedlo. Tak že by příště?
A mimochodem: v existenci historického Ježíše jste už uvěřil? Nebo ta Marie od toho Panděra počala ideu, kterou vymyslela hamižná církev o sto let později?
Od: Anonym: Tomáš Lachtan---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 14. 02. 2012 11:05
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše

Ondra G napsal(a):
 Vy se zas předvádíte. Neposkvrněné početí je teologický pojem, používaný pro  početí Ježíšovy matky Marie (v bříšku sv. Anny, ať je to jasné), nikoli pro  početí Ježíše. Evangelíci v neposkvrněné početí nevěří. Co se týká Ježíšova  otce, kvůli tomu si žádný "badatel pravdy" hlavu neláme - buď  prostě někdo věří (jako křesťané), že Jeho otcem byl Bůh, nebo tomu nevěří.  Pak samozřejmě podle první domněnky byl otcem Josef, nebo kdokoli jiný.  Nevěřím tomu, že by někdo vědecky dokázal skutečného otce Ježíše - chybí  tělesné pozůstatky obou osob a jakékoli historické svědectví z této doby  nemusí být právě ve věci otcovství důvěryhodné. (Protože věřím biblickému  podání, velmi obdivuji Josefa - věděl, že Ježíš není jeho dítětem, přesto se  k němu přiznal (a tím fakticky i k předmanželskému sexu), a v klíčových  momentech dokázal pro Jeho záchranu vstát uprostřed noci, vzít matku i dítě  a hajdy do Egypta. Takovou ochotu bych chtěl mít.)    Připadá mi, že se trochu divoce snažíte najít něco, v čem by evidentně Bible  neměla pravdu. Tentokrát se Vám to zase nepovedlo. Tak že by příště?    A mimochodem: v existenci historického Ježíše jste už uvěřil? Nebo ta Marie  od toho Panděra počala ideu, kterou vymyslela hamižná církev o sto let  později?
Jaképak předvádíte? Já si naopak myslím, že je to křesťanská církev kdo zde již dlouhých 2000 let předvádí snůšku neskutečných lží a polopravd a když se někdo vyskytne, kdo se snaží najít objektivní pravdu, tak buď v minulosti skončil na hranici nebo byl vyobcován ze společnosti. Tak mi tu nekažte že se tu sanžím něco divoce najít. Když vám nevadí do očí bijící absurdity jako je právě např. církevní tvrzení, že člověk porodil Boha, je to vaše věc, ale někdo by rád na to nahlížel zdravým rozumem a dopátral se přinejmenším přijatelné hypotézy. Takový blb nejsem, abych si myslel, že dnes zjistíme kdo byl skutečným otcem Ježíše, navíc s přihlédnutím k faktu, že historická existence není a pravděpodobně nikdy nebude spolehlivě prokázána. Jde pouze o to, rozloučit se s nesmyslným mýtem, který se stále snaží lidi ohlupovat a tvrdit jim, že Bůh se narodil z člověka. Jestliže Ježíš byl plný Bůh, jak křesťané tvrdí, tak to zbytek světa byl třicet let bez Boha? Víme, že i pro křesťany byl tento nesmysl později přece jenom silné kafe a tak dodatečně vymysleli boži trojici, aby kus Boha mohlo být v Ježíši a kus v nebi. Pak ale Bůh v Ježíši nebyl plným Bohem, jenom částečným, to vám nevadí? Ale už vím co na to řeknete – to je boží tajemství. Zaklínací formulka, která odpálkuje každého šťourala a nespokojence.
Od: Anonym: Čeněk Jirsák---.raabnet.net )
Kdy: 13. 03. 2014 23:16
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše

Vy máte hotový guláš v základních pojmech. A nejhorší je, že tady triumfujete, jak jsme blbí. Člověk, který neumí sčítat a odčítat chce přesvědčit druhé, že násobilka je nesmysl… Abyste pochopil, dáme si příklad. Zubaři jsou úplně blbí, protože vůbec neumějí spravit pořádně zuby, jenom berou peníze. - Hlavně že já ani nevím, jaký je rozdíl mezi dvojkou, šestkou a stoličkou, ale vím, že zubaři jsou blbí. Právníci jsou banda blbců a úplatných zlodějů, kteří ničemu nerozumí, a proto to soudnictví tak vypadá. - Hlavně že já nevím, jaký je rozdíl mezi zákonem a vyhláškou, ale vím, že právníci jsou úplně blbí. No a blbí jsou třeba ti faráři, celý týden nic nedělají, v neděli odkážou, berou obří platy od lidí, které oblbují. - Hlavně že já pan Lachtan nevím, jaký je rozdíl mezi neposkvrněným početím a početím z Ducha Svatého, ale vím, že teolog je blbec. Holt nevzdělané pýše.
Od: Anonym: Vladko0001 <> ( ---.103.167.116.meep.cz )
Kdy: 12. 10. 2021 08:11
Předmět: Re: Skutečný otec Ježíše aneb STO SEDLÁKŮ-STO MĚR...STO FARÁŘŮ-STO VĚR..

Čeněk Jirsák napsal(a):
 Vy máte hotový guláš v základních pojmech. A nejhorší je, že tady  triumfujete, jak jsme blbí. Člověk, který neumí sčítat a odčítat chce  přesvědčit druhé, že násobilka je nesmysl…  Abyste pochopil, dáme si příklad.  Zubaři jsou úplně blbí, protože vůbec neumějí spravit pořádně zuby, jenom  berou peníze. - Hlavně že já ani nevím, jaký je rozdíl mezi dvojkou, šestkou  a stoličkou, ale vím, že zubaři jsou blbí.  Právníci jsou banda blbců a úplatných zlodějů, kteří ničemu nerozumí, a  proto to soudnictví tak vypadá. - Hlavně že já nevím, jaký je rozdíl mezi  zákonem a vyhláškou, ale vím, že právníci jsou úplně blbí.  No a blbí jsou třeba ti faráři, celý týden nic nedělají, v neděli odkážou,  berou obří platy od lidí, které oblbují. - Hlavně že já pan Lachtan nevím,  jaký je rozdíl mezi neposkvrněným početím a početím z Ducha Svatého, ale  vím, že teolog je blbec.  Holt nevzdělané pýše.
Čeněk Jirsák napsal(a):
 Vy máte hotový guláš v základních pojmech. A nejhorší je, že tady  triumfujete, jak jsme blbí. Člověk, který neumí sčítat a odčítat chce  přesvědčit druhé, že násobilka je nesmysl…  Abyste pochopil, dáme si příklad.  Zubaři jsou úplně blbí, protože vůbec neumějí spravit pořádně zuby, jenom  berou peníze. - Hlavně že já ani nevím, jaký je rozdíl mezi dvojkou, šestkou  a stoličkou, ale vím, že zubaři jsou blbí.  Právníci jsou banda blbců a úplatných zlodějů, kteří ničemu nerozumí, a  proto to soudnictví tak vypadá. - Hlavně že já nevím, jaký je rozdíl mezi  zákonem a vyhláškou, ale vím, že právníci jsou úplně blbí.  No a blbí jsou třeba ti faráři, celý týden nic nedělají, v neděli odkážou,  berou obří platy od lidí, které oblbují. - Hlavně že já pan Lachtan nevím,  jaký je rozdíl mezi neposkvrněným početím a početím z Ducha Svatého, ale  vím, že teolog je blbec.  Holt nevzdělané pýše.
Adopcionismus nebo též dynamický monarchianismus je teologický názor, který vychází ze striktního monoteismu.
Ježíš Kristus je adopcionisty považován za obyčejného člověka, který byl při svém křtu obdařen Duchem Svatým a adoptován za Božího Syna. Jako biblický podklad pro toto tvrzení slouží pasáže z Mk 1,9-11 a Řím 1,3n.
Tento názor vyučoval kolem roku 190 v Římě Theodotus z Byzance a jeho žák Artemon, kteří tvrdili, že jejich učení je v souladu s apoštolskou tradicí. Papež Viktor I. Theodota exkomunikoval a Artemona vypověděl Hippolytus, který též odsoudil jeho spisy.
Je pravděpodobné, že některou z pozdějších podob tohoto učení zastával Pavel ze Samosaty, který popisoval Logos jako Boží rozum, což jej vedlo k tomu, že označoval Logos za soupodstatný s Otcem (srov. homoúsios) a popisoval jej jako nezbytně preexistující. Antiošská synoda roku 268 tuto nauku zakázala, stejně tak jako užití slova homoúsios, soupodstatný. Jako logické vyústění dynamického monarchianismu učil Pavel, že Duch Svatý nemá žádnou vlastní podstatu, ale je pouhým zjevením Otcovy milosti.
Mezi dynamické monarchianisty se dnes řadí např. The Way International a unitáři.
Kritika Panenské početí je součástí víry v nadpřirozeno a v to, že Ježíš byl víc než jen člověk. Christologie považující Ježíše za prostého člověka se nazývá psilantropismus, také teorie adopce za Božího syna jej považuje za prostého člověka v době narození.
Z vědeckého hlediska nejsou případy partenogeneze u savců prokázány. I pokud by se jednalo o anomálii, není možné, aby se bez přítomnosti mužského chromozomu Y narodilo dítě mužského pohlaví. Otec historického Ježíše mohl být neznámý nebo zapřený, jak se snažil ukázat středověký, satiricko-parodický protikřesťanský židovský spis Toledot Ješu, který otce jmenuje Pantera. Mohlo také dojít k oplodnění Marie bez jejího vědomí a lékařsky je možné, že přitom byla zachována panenská blána. Také se mohlo jednat o označení dívky, u které ještě nebyla pozorována menstruace, a k oplodnění Marie mohlo dojít během první ovulace ještě před první menstruací.[6]
Matoušovo evangelium používá, stejně jako Septuaginta (starověký řecký překlad Starého zákona) v odkazovaném Izajášově proroctví, slovo panna (řecky παρθένος parthenos), zatímco v původním hebrejské textu bylo dívka (עַלְמָה alma), tedy mladá, nevdaná žena, která však nemusí být nutně panna. Učení tedy mohlo vzniknout dodatečně ve snaze dokázat, že se jedná o pravého mesiáše v souladu s nepřesným překladem proroctví.[6]
Panenské početí spasitele obsahuje už i zoroastrismus.[7]
Kritika Panenské početí je součástí víry v nadpřirozeno a v to, že Ježíš byl víc než jen člověk. Christologie považující Ježíše za prostého člověka se nazývá psilantropismus, také teorie adopce za Božího syna jej považuje za prostého člověka v době narození.
Z vědeckého hlediska nejsou případy partenogeneze u savců prokázány. I pokud by se jednalo o anomálii, není možné, aby se bez přítomnosti mužského chromozomu Y narodilo dítě mužského pohlaví. Otec historického Ježíše mohl být neznámý nebo zapřený, jak se snažil ukázat středověký, satiricko-parodický protikřesťanský židovský spis Toledot Ješu, který otce jmenuje Pantera. Mohlo také dojít k oplodnění Marie bez jejího vědomí a lékařsky je možné, že přitom byla zachována panenská blána. Také se mohlo jednat o označení dívky, u které ještě nebyla pozorována menstruace, a k oplodnění Marie mohlo dojít během první ovulace ještě před první menstruací.[6]
Matoušovo evangelium používá, stejně jako Septuaginta (starověký řecký překlad Starého zákona) v odkazovaném Izajášově proroctví, slovo panna (řecky παρθένος parthenos), zatímco v původním hebrejské textu bylo dívka (עַלְמָה alma), tedy mladá, nevdaná žena, která však nemusí být nutně panna. Učení tedy mohlo vzniknout dodatečně ve snaze dokázat, že se jedná o pravého mesiáše v souladu s nepřesným překladem proroctví.[6]
Panenské početí spasitele obsahuje už i zoroastrismus.[7]
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.eurotel.cz )
Kdy: 12. 10. 2021 09:19
Předmět: Tyhlety copypasty každého jen otravují

Tyhlety copypasty každého jen otravují. Měly by se zrušit.