Téma: maďarská reformace

Od: Anonym: Locika--- )
Kdy: 10. 10. 2017 11:09
Předmět: maďarská reformace

Navigace: link | přehled | fórum
Zdravím, zajímalo by mne, jak to bylo s částí okupovanou turky, jestli násilně islamizovaná a proč a odkdy přicházeli maďarští protestanti k nám. děkuji
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 10. 10. 2017 22:05
Předmět: Re: maďarská reformace

Ti šli hlavně na Slovensko, k nám ne.
Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 10. 2017 13:06
Předmět: Re: maďarská reformace

Maďarsko, tedy lépe Uhry, prodělaly úplně jiné dějiny, než české země. Ovšem k Uhrám patřila původně větší území, na kterých jsou dnes jiné státy, a především tam bývala Osmanská říše. Ale o islamizaci se hovořit nedá, pouze lokálně. Osmani neměli zájem šířit náboženství, protože nemuslimové byli obyvateli druhé kategorie, tedy prakticky otroky, což osmanským rodům vyhovovalo. Na většině uherského území se však ani trvale neusadili; Uhersko bylo spíš permanentním bojištěm, přes které stále přecházela bojová linie tu tam, tu na druhou stranu.
V té době se tam dostávají obě větve evangelictví, především helvetské, a protože Osmani byli větším problémem, mohli tam i relativně svobodně dýchat, neboť je represe nepostihla tolik. Helvíti si svůj prostor zajistili už v 16., zejména pak v 17. století. Sem tam se to s nimi zhouplo, ale ve srovnání s Čechy měli svobodu.
K Vám díky tomu mohli přicházet po Tolerančním patentu 1781 kazatelé obou povolených nekatolických konfesí - proto je v současné ČCE i dost maďarských rodů. Např. rody Molnárů jsou dva: lutherský i helvetský.