Téma: Antikoncepce, masturbace

Od: Anonym: Zuzka---.137.broadband9.iol.cz )
Kdy: 15. 01. 2009 08:33
Předmět: Antikoncepce, masturbace

Navigace: link | přehled | fórum
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se ČCE dívá na tyto 2 etické otázky. a) Je používání antikoncepce hříchem? b) Je masturbace hříchem? Ráda bych věděla, zda se těmito tématy někdo v ČCE zabýval, jaké jsou pohledy apod. Vím, že byla řešena homosexualita, ale další oblasti z lidské sexuality chybí. Děkuji za odpověď, Zuzka
Od: Anonym: Pepík---.144.freebone.cz )
Kdy: 24. 09. 2009 14:39
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Taky by mě tato otázka zajímala :-)
Od: Anonym: Luboš Tefr---.rsd.cz )
Kdy: 25. 09. 2009 10:29
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Mně by zase zajímalo, zda je hříchem nosit oděv z dvojího vlákna? Jaké je k tomu stanovisko ČCE?
Od: Anonym: Milan Kochaník <> ( ---.i4g.tmcz.cz )
Kdy: 25. 09. 2009 20:58
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Zuzka napsal(a):
 Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se ČCE dívá na tyto 2 etické otázky.  a) Je používání antikoncepce hříchem?  b) Je masturbace hříchem?  Ráda bych věděla, zda se těmito tématy někdo v ČCE zabýval, jaké jsou  pohledy apod. Vím, že byla řešena homosexualita, ale další oblasti z lidské  sexuality chybí. Děkuji za odpověď, Zuzka
Milá Zuzko , já sice nejsem věřící , ale podle mého mínění , antikoncepce nikdy neuškodí , vždy je lepší se krásně pomilovat (jelikož je člověk prvotně "naprogramovaný" na rozkoš ) a jako "vedlejší" důsledek prožívání rozkoše pochopitelně dojde k otěhotnění (dříve či později) . A proto je lépe, mít dítě (tedy otěhotnět) , když je oběma (těmi milujícími se) , očekáváno (tj. jsou na to dítě "připraveni")
Dále , masturbace je zcela učitě příjemná činnost , jelikož ji pochopitelně "provozuješ" s osobou, kterou nejlépe znáš , totiž se sebou a navíc se naučíš poznat , co vše příjemného Ti Tvé tělo může poskytnout a pochopitelně to vše "zúročit" při milování se svým přítelem .
Proto , užívej vše , co Ti Tvé tělo dokáže nabídnout co nejčastěji a ať každý den stojí za to a pokud možno co nejčastěji , dokud jsi mladá a hezká .
A nenech se od "používání" Tebou zmiňovaných věcí , tj. vhodné (pro Tvé tělo a organismus)-antikoncepce a různé způsoby masturbace nikým odradit , ani stanoviskem jakékoliv církce .
Zatím ještě nikdo nezařídil , aby se mládí dalo prožít ještě jednou , tj. nejprve experimentálně a pak , jsa poučena , ještě jednou znovu a pořádně . A cokoliv v mládí neuděláš , tak ve stáří to těžko uplatníš , i když již budeš vědět více .
Prostě proto , že ve stáří je "realizace" toho , na co se ptáš , jaksi hůře proveditelná z fyziologických důvodů .
Jestli můžeš , podívej se na mé webové stránky a můžeš mi zanechat i odpověď .
EMAIL :
Od: Anonym: Radek---.karneval.cz )
Kdy: 27. 02. 2010 18:28
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Zdarec, já jen reaguju na tu antikoncepci. Nechci nikomu říkat co je správné, nebo není… sám v tom nemám jasno. Myslím ale, že by sis určitě měla dát velkýho bacha na abortivní antikoncepci (ta která může způsobit samovolný potrat aniž bys to kdy zjistila). Stanovisko Vaší církve přesně neznám, ale byl jsem na jedné evangelické přednášce, kde o tomto mluvil zkušený lékař (evangelík) a ten před abortivní také varoval, tudíž se dá čekat, že ti jí ve vaší církvi nikdo nedoporučí. Jsou to především nitroděložní tělíska a prášky po. Pozor ale, může tak zafungovat i ta běžná hormonální. Jde o to, že nedovolí uhnízdění oplozeného vajíčka (já jej již považuji za nového jedince) a nechá jej "vyhladovět" a to po cca 7dnech umírá. Prostě, když chceš používat antikoncepci, promysli to a zjisti si maximální možné množství informací jak funguje a nenech se oklamat komerčníma kecama. Pro peníze dnes lidi řeknou cokoliv a kde kdo ti bude tvrdit, že třeba prášky PO potrat nezpůsobí. Rozmýšlej a nech si poradit třeba někým zkušenějším ze sboru:) Je to dost citlivé téma a lehce můžeš ublížit nejen sobě, ale třeba i možnému novému životu.
Od: Anonym: Jakub Drápal---.superhosting.cz )
Kdy: 28. 08. 2010 23:24
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

ČCE je církví v tomto ohledu liberální. Nechává volnost názoru i jednání každému věřícímu. Obě témata jsou lehce kontroverzní a není na ně jednotný názor. U antikoncepce záleží na druhu, na neabortivní se mnoho křesťanů dívá jinak, než na abortivní. Masturbace samotná dle mého chápání Bible není hříchem. Nicméně hříchem je zcizoložení s cizí ženou ve své mysli, jak Ježíš vykládá příkaz nezcizoložíš, což je častým průvodcem masturbace.
Od: Anonym: Jan77.104.252.--- )
Kdy: 19. 01. 2016 16:01
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Evangelická církev je hodně svobody. Určitě se tu setkáš se spousta názory, včetně toho názoru, že hodně svobody škodí :-). Myslím, že byl sborník ze sjezdu mládeže na téma láska. Tam by se asi něco našlo. Každopádně to není žádné velké církevní téma :-) Dovol tedy abych odpověděl podle svých "evangelický" představ člověka kterému je cet a má tři děti.
a) Používání antikoncepce není hříchem. Hříchem je sex bez lásky. Hříchem je sex bez odpovědnosti! Když se miluješ a to i s antikoncepci, musíš být připravena - připraven na eventualitu, že budeš mít dítě. Že dítě přijmeš jako boží dar. Budeš se o něho starat, vychovávat, budeš ho mít rád - ráda a budeš žít a mít rád - ráda taky jeho matku - otce. Nedoporučil bych hrubou antikoncepci jako třeba pilulky. Přijde mi divné cpát do sebe nepřirozenou chemii a rozhazovat si své tělo. Dal bych přednost kondomu a partnerské kreativitě. Například vzájemné masturbaci.
b) odpověděl již hezky Jakub. Asi k tomu není co dodat.
Od: Anonym: Luboš Tefr---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 23. 01. 2016 14:39
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

„Používání antikoncepce není hříchem“ To vám muselo dát dost práce „převysvětlit“ vše co je psáno v Bibli o antikoncepci, nebo patříte mezi moderní křesťany, které co je psáno v Bibli, je nezajímá? „Hříchem je sex bez lásky „Ono by to chtělo definovat co je to láska, tak jak ji chápu já, tak by smilstvo formou sexu bez lásky bylo absolutně nejrozšířenějším hříchem v dějinách lidstva. Manželství se běžně (ve všech společenských skupinách) domlouvala a vzájemná náklonnost a úcta (možná tedy láska) se často dostavila později. Zkuste si přečíst něco o tom jak třeba přišel k manželkám Jan Amos Komenský, on sám radil: „Manželka budiž vybírána s třemi P. To jest pobožná, počestná, prozíravá, a je-li možno též pěkná a peněžitá…“