Téma: Personální fond - symptom

Od: Anonym: Jan Dospiva <> ( ---.cust.tele2.cz )
Kdy: 12. 02. 2006 22:43
Předmět: Personální fond - symptom

Navigace: link | přehled | fórum
Celá situace kolem Personálního fondu signalizuje cosi závažného o stavu naší církve a jejího učení.
1) Výše odvodu ruinuje malé sbory, přitom vybraná částka by vůbec nestačila na odluku státu od církve. Řady členů se ztenčují, ochota přispívat klesá. Čím to, že vedle nás se dynamicky rozvíjejí jiné církve, ve kterých vládne optimistický duch, živá víra, které mají dost prostředků?
Ač sám nemám rád černobílé vidění a do ČCE jsem vstoupil právě pro její přemýšlivé a svobodomyslné pojetí víry, zdá se mi, že to s tím intelektuálstvím přeháníme, příliš se přizpůsobujeme světu, abychom dali najevo, jak jsme liberální a nedogmatičtí, ale pak je naše víra bez chuti a my vlažní. Například na stránkách ČCE v části popisující, v co věříme, jsem se nic pořádně nedočetl o hříchu a vykoupení skrze Kristovu oběť. Ale to je přece základ! Jak to, že tento FUNDAMENT obcházíme? Proč o tom nemluvíme jasně a jednoznačně? Proč se vzdáváme toho, co solí? Nepomohla by nám přece jen trocha toho tolik proklínaného fundamentalismu?
2) V této duchovní i finanční mizérii pak začíná nemilosrdný a nekřesťanský boj o přežití, kdy místo toho, aby se církev snažila expandovat, jak jí ukládá Písmo, přijímá logiku útlumu jako poznanou ekonomickou nutnost, kterou musejí "odskákat" malé sbory. Přitom rozhodně se nedá říct, že ty sbory, kterým platba do PF tolik problém nedělá, mají v průměru ochotnější salárníky, jen je jich prostě víc a mají štěstí, že navštěvují početnější sbor nebo sbor s větší možností příjmů (např. z nájmů). Kam se podělo ono vzájemné nesení břemen a naplnění Kristova zákona?
Proto navrhuji:
ad 1) Nerozmělňovat evangelium, zvěstovat a vyznávat je jasně a fundamentálně. Nechť to najde odraz i v církevním zřízení a dokumentech, v církevním životě i v kázáních.
ad 2) Posílit solidaritu sborů, a to už při samotném stanovení výše odvodů do PF.
Doufám, že jsem tento příspěvek formuloval dostatečně ostře, aby to někoho "nahoře" konečně trklo.