Oznámení

Zde směřujte svá oznámení, či inzeráty.

Téma: Petice za velký pátek.

Od: Správci Evangnetu (Petr Tomášek) <>
Kdy: 07. 03. 2009 15:53
Předmět: Petice za velký pátek.

Navigace: link | přehled | fórum
Zdravím!
přišla mi mailem výzva k podpisu petice za uzákonění velkého pátku jakožto státní svátku. Za výzvou stojí mj. pan senátor Štětina, nebo prof. Halík. Více viz: http://www.velkypatek.cz/.
P. T.
Od: Anonym: dotaz---.net.upc.cz )
Kdy: 07. 03. 2009 19:57
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Kazatel ČCE Jiří Hoblík napsal(a):
 Na první pohled tato iniciativa vyhlíží sympaticky, avšak představím-li si,  že ta velmi prapodivná parlamentní společnost uzákoňuje nejvzácnější  křesťanský svátek, dělá se mi mdlo. Má to Kristus Pán zapotřebí? A pro Čechy  to bude jen další příležitost k flákání. Jinak panu Štětinovi přeji úspěch v  úsilí za zrušení KSČ(M).
a ma kristus pan za potrebi, abysme kvuli jeho narozeni drepeli doma hned tri dny? nebylo by na miste to pro jistotu taky zrusit? jen nevim, ktery parlament toto uzakonil. at uz prvni republika nebo povalecny, kabaret to byl, co se politicke kultury tyce, zhruba stejny jako dnes. takze navrhuju pro zacatek zacit petici proti stedremu dnu coby statem uznavanemu svatku. stepana a tri krale protlacime pozdeji;-)NEFLAKAT SE A MAKAT!!!
Od: Anonym: Luděk Korpa <> ( ---.static.oxid.cz )
Kdy: 09. 03. 2009 09:41
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Nevím, čím se poslední přispěvatel živí, ale jeho heslo o flákání a nemakání mi přijde symptomatické k celému jeho příspěvku vyjadřujícímu naše čecháčkovství - být proti všemu a každému a nejlépe to hned ztrhat, zesměšnit a zašvejkovat. Samozřejmě, že Pán Ježíš nemá zapotřebí naše slavení Velkého pátku, ale myslím, že ho máme zapotřebí my a to velmi. A že jej většina spoluobčanů "profláká", to jistě, ale jistě také jej mnozí využijí k upřímnému slavení připomínky "dne" Kristova ukřižování.
Od: Anonym: Zuzka <> ( ---.137.broadband9.iol.cz )
Kdy: 09. 03. 2009 10:19
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Já petici velmi vítám, sama si beru o Velký pátek dovolenou, protože mi přijde "nesprávné" být tento den běžně v práci. Chápu ale, že ne vždy je zaměstnavatel tomuto nakloněn a proto by to státní svátek vyřešil.
Od: Anonym: Luděk Korpa <> ( ---.static.oxid.cz )
Kdy: 10. 03. 2009 07:54
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Mít problém se státní garancí Velkého pátku mi připadá pro našince trochu, jako mít máslo na hlavě. Naši kazatelé jsou státní "dobře" placení úředníci a nebýt státní podpory musela by se naše církev radikálně změnit. Křesťanství sice není státním náboženstvím, ale církve jsou státní ve své většině a stát do jejich života zasahuje. Pro důsledného evangelického kazatele by to asi znamenalo, že s díkem vrátí svoji měsíční podporu a vydá se cestou svou. Tady jde o existenci. Při akademickém uvažování o Velkém pátku a jakémsi problému státní garance jsme možná zásadoví hrdinové:).
Od: Anonym: Jan Blažek---.zebetin.net )
Kdy: 10. 03. 2009 11:21
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Dobrý den, dovolte jednu zásadní připomínku, pro mnohé z nás není možné zúčastnit se v tento den bohoslužeb právě z důvodů pracovní doby. A dovolenou nám zaměstnavatel musí schválit podle jeho potřeb. JB
Od: Anonym: dotaz---.etf.cuni.cz )
Kdy: 10. 03. 2009 16:39
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

je-li Vas prispevek reakci na muj, cimz si nejsem uplne jist, pak vezte, ze zamestnani mam celkem tri, do znacne miry v pestre skale. a to, ale predpokladam, nejde. co se velikonocnich svatku tyce, kazdy muj zamestnavatel je smiren s tim, ze nepracuji ani jeden den za svateho tydne, protoze tyto dny travim v miste, kde je mozne se alespon trochu priblizit tomu, co pro me predstavuje duchovne prozite velikonoce. plne se ztotoznuji s Vasim tvrzenim, ze ma-li nekdo zapotrebi slaveni velikonoc, pak jsme to my, lide. dikce meho prispevku byla ovlivnena ironii, jiz jsem mel potrebu zareagovat na prispevek pana Hoblika, jehoz intence je zcela mimo me chapani. produktem teto ironie je pochopitelne i posledni zvolaci veta. zdravim MS
Od: Uživatel Evangnetu Petr Tomášek <>
Kdy: 10. 03. 2009 12:34
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Ahoj Jiří!
Na druhou stranu, když se člověk dívá, co všechno se slaví za ptákoviny, tak nechápu, proč by se největší křesťanský svátek slavit nemohl. Osobně bych klidně velký pátek „vyměnil“ za velikonoční pondělí, nebo případně M. J. Husa, nebo Cyrila & Metoděje (kdyby už to ateisté nemohli přenést přes srdce, že se nemůžou na velikonoční pondělí vožrat a zmlátit holky…). Přece jen jsou to hlavně křesťanské svátky, tak ať kurňa my jako křesťané máme právo říct, který svátek je nejdůležitější. Nebo ať to zruší všechno :)…
P.
Od: Kazatel ČCE Filip Keller <>
Kdy: 11. 03. 2009 02:24
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Stejně tak se obejdeme bez prvního máje, 28.září i října, 17. listopadu, atd. Přece nejde o to, bez čeho se obejdeme, ale o to, co si připomínat chceme (a chceme proto mít náležitý prostor). Letos budu na velikonoce v Anglii. Bohoslužby tady ve sboru budou ve dvě odpoledne. Jsem rád, že si lidi nemusejí brát dovolenou. Podle toho, jak se k tomu místní staví, nemám dojem, že by skutečnost, že je to státní svátek vedla k vyprázdnění, pompám či fraškám. Třeba se pletu, víc uvidím po velikonocích.
Od: Protestant <>
Kdy: 11. 03. 2009 11:44
Předmět: Re: Petice za velký pátek.

Mám k tomu argument zásadní a pragmatický: - nemáme co chtít po státu, aby nám dával volno k vyznávání víry v Ukřižovaného - v mém sboru a jinde v Čechách a Praze by na bohoslužby přišlo ještě méně lidí než dnes, protože na 4 dny volna by odjelo daleko víc lidí.
Doporučuji vám ovšem z celého svého křesťanského srdce petici proti bezhlavému kácení stromořadí a stromů v parcích, jak to plánuje ministerstvo dopravy a další instituce. http://arnika.org/petice/?x=2130094 Podporou této petice budeme společnosti užitečnějšími křesťany než požadavkem na den volna na Velký Pátek.
Bratrsky zdraví Tomáš Trusina