Téma: Stát chce dát církvím méně peněz, více polí a lesů

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 28. 04. 2011 09:03
Předmět: Stát chce dát církvím méně peněz, více polí a lesů

Navigace: link | přehled | fórum
A je to tady! Bude se šetřit i na církevních restitucích. Heslo dne: "…méně peněz, více polí a lesů."
"Jednání se hnula
Jednání o církevních restitucích se nyní pohnula dopředu. Minulý týden se podle informací Práva bez veřejného oznámení poprvé sešla koaliční komise pověřená vypořádáním státu s církvemi. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) navrhl pozměnit tři roky starou dohodu tak, že by církve dostaly méně finančních prostředků a více nemovitostí.
„Celkový objem restitucí – 120 miliard korun – nikdo nezpochybnil, ale mohli bychom dojít k posunu, že poměr vydávaných věcí a finanční restituce by nebyl zhruba jedna ku dvěma, ale jedna ku jedné. Stav státních financí je totiž takový, že finanční restituce se jeví jako větší problém než naturální restituce,“ řekl ve středu Právu poslanec a člen komise Marek Benda (ODS)."
Ještě jeden dodatek (možná pro restitučních peněz chtivé církevníky):
"…Naopak půdy by podle nových záměrů měly dostat církve víc, než se plánovalo…nejvíc by profitovala katolická církev, která v Česku mezi náboženskými organizacemi dominuje."
Tož sa uvidí…. hlavně na podzim, kdy budou definitivní výsledky sčítání lidu a zjistí se, kolik občanů se vlastně hlásí k té které církvi. Howgh, milí bratři! :)
Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 28. 04. 2011 13:37
Předmět: Re: Stát chce dát církvím méně peněz, více polí a lesů

V tom článku je taky informace pocházející z oficiálních zdrojů:
"Součástí dohody s církvemi byla i postupná odluka církví od státního rozpočtu. Ta počítala s dvacetiletým přechodným obdobím, po kterém stát církvím přestane přispívat na provozní výdaje. Dnes je to 1,3 miliardy korun ročně. Návrh počítal s každoročním poklesem o pět procent až k nule."
Čili dnes je to 1,3 miliardy korun ročně. Takže prostě není pravda, co tvrdí zastánci restitucí, že by to státní kasu nic nebolelo, že by to vyšlo nastejno, jako by stát po šedesát let platil církve dál. Dělalo by to zhruba 3-4 miliardy ročně navíc. A samozřejmě na úkor potřebných, zdravotně hendikepovaných atd., jak odpovídá různým vládním "sociálním reformám".
Anebo jako církve si ty peníze vezměme, ale nic nedejme na církevní provoz, všechno věnujme potřebným, dejme jim to, o co je vládní škrty zkrátily. To by byla panečku vpravdě křesťanská odpověď na politiku této vlády!!!
Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 28. 04. 2011 17:31
Předmět: Výpočet?

Asi nechápu hloubku této myšlenky.
Pokud by se zakonzervovala výše plateb na 1,3 mld (dovolím si poznamenat, že je to nesmysl) ročně, stát by zaplatil 1,3 x 60 = 78mld za 60 let. Aktuálně chce vrátit pozemky a k tomu přihodi částku 83 mld. Vámi zmíněné postupné snižování plateb pak přijde na dalších 13,5 mld. Podtrženo sečteno: Tedy rozdíl mezi vypláceným pravidelně a vyplaceným jednorázově je 13,5 + 83 - 78 = 18,5 mld. Tolik by to státní kasu bolelo. Jen nevím, jak jste přišel na 3-4 miliardy ročně navíc. A už vůbec nechápu, proč by se to mělo brát na úkor potřebných, zdravotně hendikepovaných, atd. Proč raději neřeknete, že se to vezme na úkor státních úředníků? Stavebního spoření? (já vím proč, protože to tak nevyzní).
Je mi děsně jedno, kolik to stát bude stát a kde na to vezme, prostě protože peníze v rukách státu jsou ty nejhůře spravované peníze (a stavím se tím po bok všem pištilům, kteří brečí, že stát bere tam a tam a stejně jako mně je jim jedno, kde se na to vezme). Můžu jen doufat, že peníze v rukou církve budou lépe spravované.
Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 28. 04. 2011 23:19
Předmět: Re: Výpočet?

Tak si to spočtěme:
Pokud si ten článek přečteme pozorně, původně dohodnutá částka 83 mld. Kč má být snížena na 60 mld. Kč, místo toho se zvýší počet vydaných nemovitostí. Ty teď pomiňme, počítejme jen s částkou 60 miliard. I S ÚROKY ZA 60 LET TO DĚLÁ CCA 200 MILIARD (to jste nejspíš přehlédl). A kolik je 200 děleno 60? Povím Vám to i bez kalkulačky - 3,333333….. I když se tedy částka 1,3 miliardy, kterou stát církvím dnes přispívá, má ročně snižovat o pět procent, v prvních letech to bude zcela zanedbatelné snížení, naopak se zvýší peníze placené církvím o cca 3,3 mld. Kč. To jsou kupecké počty.
Že stát je špatný hospodář, je pravicová neoliberální mantra, která, ač není vždy úplně pravdivá, se svým opakováním stala pravdou nejvyšší. Ale jsou oblasti, kde i kdyby stát hospodařil sebeblběji, do soukromých rukou z povahy věci nepatří - bezpečnost, spravedlnost, ale podle mě i sociální, důchodové nebo zdravotní pojištění. Protože logickým domyšlením teze, že peníze v rukou státu jsou ty nejhůře spravované, je, že stát má být pokud možno úplně bez peněz, že je třeba všechno zprivatizovat včetně státu samotného. Ale to jsme odbočili.
Argumentovat, že splátky církvím jsou na úkor nadbytečné byrokracie či předražených státních zakázek nemá smysl za situace, kdy se také a především šetří na těch, co se mohou nejméně bránit - potřební, zdravotně postižení či matky s dětmi. Za této situace je jediným autenticky křesťanským postojem buď ty peníze nechtít, nebo je věnovat právě těm potřebným. I já tedy naivně doufám, že církev s těmito penězi naloží lépe než stát.
Pokud se řadíte po bok těm, kdo jdou ke státu s nataženou dlaní a je jim úplně jedno, odkud a na čí úkor se na to vezme, sám jste se klasifikoval.
Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 29. 04. 2011 10:20
Předmět: Peníze nebo pozemky?

Milí bratři, spíše než propočty mě zaujalo tohle: "…naopak půdy by podle nových záměrů měly dostat církve víc, než se plánovalo…" - konec citátu.
Dialog by mohl znít i takto:
STÁT: Chceme se s vámi, milé církve, spravedlivě vyrovnat. Kdysi jsme se dohodli na penězích, ale teď je nemáme. Je krize. Chcete, milé církve, pozemky v adekvátní hodnotě?
CÍRKVE: Nee! My chceme dohodnuté peníze.
STÁT: Peníze nemáme, je krize. Buď vezmete pozemky nebo nechte bejt.
CÍRKVE: ???
Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 29. 04. 2011 12:35
Předmět: Re: Výpočet?

Aha, takže Vám přijde nekřesťanské, že církve (ó jaká hanebnost!) si nechce nechat vyplatit menší peníze než jim náleží (inflace) a také nechce přijít o zisk, který by na penězích snadno udělala (5%). Nezlobte se na mě, ale pokud jste kdy dělal s penězi, tak církev nechce nic extra. Podtrženo sečteno -´úroky počítat odmítám (nebo ještě jinak - máte pocit, že to stát nemá spočítané? Opravdu si myslíte, že kdyby se státu vyplatilo se zadlužit u vlastních občanů na nižší úrok než 5%, že by to neudělal? Pro stát je to pořád skvělý kšeft).
Co se Vašich politických názorů týká - nechtěl jsem je tahat jako irelevantní do diskuze. A že by se jimi měla řídit církev? Doufám, že ne.
Sohrnem: hodnota peněz se v čase mění a nevidím nic křesťanského na tom, tento fakt přehlížet. Myslím, že stát to má spočítané velice dobře.
Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 02. 05. 2011 22:35
Předmět: Re: Výpočet?

Dobrá. Byť osobně nejsem úplně přesvědčen, že nároky církví jsou zcela legitimní (což jsem už dostatečně obkecal v jiné diskusi), dejme tomu, že jsou. Přesto si ale myslím, že jako křesťané jsme našim Pánem vedeni k tomu, abychom snášeli i určitou nespravedlnost, pokud bychom jejím napravováním mohli způsobit nespravedlnost či zlo někomu druhému, abychom byli altruističtí. Čili by nás mělo zajímat, na úkor koho nebo čeho to bude.
O co jde ale především - nemyslím si, že by ty peníze, které nám spadnou do klína bez práce a bez oběti, nás něčemu pořádnému naučily, naopak nás naučí pohodlnosti, nebudou pro nás požehnáním, ale zahanbením a břemenem. Stavět na nich finanční zabezpečení církve je krajně neprozíravé, jako je neprozíravé stavět dům na písku.