Diskuze k článku: Kázání za 30 sekund

AI dostala zadání: "Prosím o kázání na téma Naděje". A tady je výsledek (rovnou prozradíme, že originální, není to zkopírováno odněkud z netu. JV a AW):


Téma: Jiná verze

Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 18. 05. 2023 12:12
Předmět: Jiná verze

Navigace: link | přehled | fórum
Při dotazu https://chat.openai.com/ je dobré specifikovat přesněji o co jde. Např. na dotaz: Prosím o kázání, které bude předneseno v evangelické církvi na téma naděje. Dostaneme např. tuto odpověď (tu je možné dále upravovat, stačí požádat co doplnit, co odstranit atp.):
Drazí bratři a sestry,
dnes se společně sejdeme, abychom se zamysleli nad jedním z nejvzácnějších darů, který Bůh vkládá do našich srdcí - nadějí. Naděje je tím, co nás povzbuzuje a posiluje, když procházíme obtížemi a zkouškami života. Je to jako jiskra, která září uprostřed temnoty, připomínající nám, že náš Pán je stále s námi a že budoucnost je ve světle Jeho přítomnosti.
V našem každodenním životě se setkáváme s mnoha výzvami, zklamáními a nejistotami. Možná jsme se ocitli na cestě plné překážek a zdá se, že nemáme sílu pokračovat. Avšak, právě v těchto chvílích je naděje pro nás neocenitelná. Je to Boží dar, který nám dává odvahu, aby náš krok nebyl váhavý a naše srdce neztrácelo sílu.
Naše naděje je zakotvena v Božím slově, které je pevným základem našeho přesvědčení. Bible nám připomíná, že Bůh je věrný a Jeho slova jsou jako skalisko v bouři. Když se vzdálíme od těchto pevných základů, můžeme se cítit ztraceni a zmateni. Ale když se vrátíme k Božímu slovu, objevíme pramen naděje, který nepřestává proudit.
Naděje v Ježíši Kristu je dalším důležitým aspektem naší víry. Skrze Jeho oběť na kříži a Jeho zmrtvýchvstání nám byla dána naděje na věčný život. Ježíš nás ujišťuje, že nikdy neopustí ty, kdo v něj věří. Jeho přítomnost a jeho láska jsou zdrojem naděje, která nám dává pevný kámen, na kterém můžeme stavět své životy.
Ale naděje nám nebyla dána jen pro naše vlastní pohodlí. Jsme povoláni, abychom se stali nositeli naděje pro ostatní. Naše svědectví o Kristu a Jeho lásky může oslovit srdce těch, kteří se ocitli v zoufalství a beznaději. Bůh nás vyzývá, abychom byli jeho nástroji, prostřednictvím kterých může Jeho naděje pronikat do světa.
Drazí bratři a sestry, v tomto světě plném rozptýlení a chaosu je naděje pro nás nesmírně cenná. Přestože se může zdát, že všechno kolem nás se hroutí, můžeme se spolehnout na Boží přislíbení a vědět, že On je s námi v každém okamžiku naší cesty.
Dovolte, abychom se v tomto čase modlili společně, abychom neztráceli naději a abychom byli nositeli Božího světla ve světě plném temnoty. Nechť naše naděje vždy spočívá v našem Pánu a Spasiteli, Ježíši Kristu.
Amen.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 18. 05. 2023 13:20
Předmět: Re: Jiná verze

Jo, ale to je něco jiného. Takhle jsem to uměli dělat doposud i bez AI, najít si cizí kázání na netu. U toho zde vyvěšeného jsem však nezjistil, že by bylo prostě překopírováno. - I když ty možné automatické opravy, to máte pravdu, to je jiná zajímavá možnost.
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 18. 05. 2023 14:42
Předmět: Re: Jiná verze

Nikoliv, to není něco jiného. To co jsem poslal je vygenerováno identicky ChatGPT. Jen zadání je přesnější než to Vaše.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 18. 05. 2023 15:06
Předmět: Re: Jiná verze

U toho Vašeho vím jak vzniklo, bylo překopírovano odněkud z netu. U toho prvního naprosto nevím, představuji si, že je to kvintesence mnoha nalezených kázání. Technické tajemství. (Možná se mýlím.Třeba mě někdo poučí.)
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 18. 05. 2023 16:22
Předmět: Re: Jiná verze

Tak ještě jednou, to kázání, co jsem sem vložil vzniklo naprosto identicky jako to Vaše. Nebylo překopírováno odněkud z netu. Je to tak těžké pochopit, nebo to píšu nejasně?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 22. 05. 2023 17:41
Předmět: Re: Jiná verze

Četl jsem Vás nepozorně. Rozuměl jsem "bylo předneseno" místo "bude předneseno". Omlouvám se
Od: Anonym: Jakub Dvořák <> ( ---.rcr.o2.cz )
Kdy: 19. 05. 2023 22:19
Předmět: AI kázání

No príma. Na svém blogu jsem nedávno předpověděl, že to faráři nechají na AI, a už je to tady. Vaše AI už se obešla i bez Bible! Tady jen ochutnávka, co AI také umí:https://jakdrak.blogspot.com/2023/05/trochu-srandy-s-ai-nakonec.html
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 19. 05. 2023 23:12
Předmět: Re: AI kázání

Velmi hezké postřehy, dopručuji k přečtení všem zájemcům o AI kázání: https://jakdrak.blogspot.com/search/label/AI
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 21. 05. 2023 08:29
Předmět: Re: AI kázání

Výborný článek. Není z něj úplně jasné, jestli to bylo reálné zadání pro AI. Kromě vyhrocené věty, že hrát hokej je nutné ke spasení, není to kázání až tak absurdní. Už jsem dokonce podobná slyšel, např. o badmintonu. A Pavel mluví o běhu…
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 21. 05. 2023 10:02
Předmět: Re: AI kázání

Nevím, co je na tom tak nejasného, když to ne jen jasně říkám, ale dokonce to tam i popisují postup. Jinak, i já podobná kázání slyšel, ale to neznamená, že nejsou absurdní. Absurdní je sám postup a výsledkem je hloupý, i když velmi horlivý, projev.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 21. 05. 2023 17:07
Předmět: Re: AI kázání

Udělal jsem zkušenost trochu jinou. Třikrát jsem zadal úkol: vypracuj kázání, že hraní hokeje je jedinou cestou ke spáse, že je nutné ke spáse, že kdo chce být spaen, musí hrát hokej. A výsledek se té výlučnosti vždycky vyhnul, ano, hokej může být jednou z cest ke spáse. Možná se AI fakt učí a rychle učí.
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 21. 05. 2023 19:27
Předmět: Re: AI kázání

Rozdíl může být i v tom, že každý z vás využívá jiný AI model (Microsoft X ChatGPT). Tj. každý se vlastně dotazujete různých "AI teologů".
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 22. 05. 2023 21:04
Předmět: AI v biblistice a v theologii

AI a Bible? Úterý, 23. května · 20:00–21:00 Časové pásmo: Europe/Prague Informace pro připojení ke Google Meet Odkaz na videohovor: https://meet.google.com/xmx-nwqg-xsg
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 22. 05. 2023 21:43
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Pro mne z rozhovoru prozatím vyplývají dvě otázky: 1) jak je to s morálními standarty AI? Určitě se jedná o vnitřní nastavení, a mně se líbí, že AI vystupuje velmi zdrženlivě a nekonfliktně. Pokud se vám podařilo ji dotlačit k rouhání, že "hraní hokeje je nutné ke spáse", považuji to za její úlet, který mě zamrzel. Snad se taková podbízivost nestane širším trendem. 2) může být pro kazatele (přílišným) zjednodušením, když mu bude kázání (a třeba biblickou, program pro děti…) vypracovávat AI? Pro mne by to bylo zjednodušení v určitém směru, v jiném ne: stejně bych si musel takové kázání, stejně jako každé jiné cizí kázání, prověřovat slovo po slovu, zda si je dovedu přivlastnit. A zatřetí:vy jste v článcích na svém blogu uvedl zajímavé příklady biblických výkladů, které AI dovedla dohledat/zkonstruovat. Tímhle směrem by mě zajímalo jít do větší šířky. Jestli by AI dovedla najít v jiných oblastech myšlení (především společenských věd) obdoby s myšlenkami biblickými. Myslím, že nás čekají plavby k obzorům hodně rozsáhlým. A bude to souběžně stále chtít velkou snahu o rozlišování, jinak se ztratíme velmi snadno.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 22. 05. 2023 22:00
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Budete-li mít chuť a čas, můžeme o tom zítra pohovořit. Viz odkaz výše.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 23. 05. 2023 06:22
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Asi fajn nápad, pokoušet se o volné on-line debaty. Teď se mi to nehodí časově, omlouvám se.
Od: Kazatel ČCE Lukáš Král
Kdy: 23. 05. 2023 11:23
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Přečetl jsem polemiku zde i na FB. Snažím se již nějakou dobu bratra Dvořáka pochopit. Teď se podle mne upnul na to, že by snad kdo chtěl (výlučně) psát kázání pomocí AI. Osobně, pro mne to není styl, kterým bych byť jen vyhledával klíčová slova. Ale nelíbí se mi, pokud by kdo bral tento nadnesený Alešův příspěvek jako znamení doby konce, nebo minimálně konce používání hlavy u kazatelů ČCE, což u některých kritiků občas čtu. Jdu psát biblickou hodinu, obklopen komentáři a slovníky. Pokoj vám. A mimochodem, na Moravě se "AI", či spíše "AJ" používá již od předpočítačových dob.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 23. 05. 2023 16:59
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Aha, já si až teď přečetl na blogu Jakuba Dvořáka, že tímto příspěvkem na Evangnetu si prý „faráři už testují, jak si ušetřit práci“. Tak to je zlovolná interpretace. Mohl bych proti ní jmenovat asi 6 námitek, první dvě by mohly být obranářské: že nejsem farář, konkretizovat, že nápad generovat úvodní kázání měl jeden „laik“ ze sboru. Zajímavější mi však připadají challenge námitky: spíše než jako pohotového usnadňovače kazatelské práce oceňuji AI v tom, že její kázání jsou docela dobrá, a jsou tedy pro poctivého kazatele kvalitní pobídkou, aby se ptal, v čem má a může mít jeho živé kazatelství vůči AI navrch? (Což je mimochodem obdobné otázce, která nás válcuje už roky: v čem je živý sex lepší než uspokojení při sledování porna?)
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 23. 05. 2023 20:15
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Tak pozvání padlo, ale pozvaní jej nebyli hodni. Nevadí.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 24. 05. 2023 10:52
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Zkusíme to jinak, třeba se to povede, pár zkušeností si vyměnit. Pane Wrano, ale nekličkujte: jste farář, pokud vím, nebyl jste zbaven volitelnosti za faráře, možná i jako kazatel působíte, pokud nyní ne, můžete se k tomu opět vrátit. Trochu špičkuji, ale sám víte, že ta možnost zneužívání AI je dost nasnadě, když už teď se homiletika dost fláká, a mnozí faráři i otevřeně říkají, že je to nebaví, že to stejně nikdo neposlouchá.
Dal jsem vaše podněty na Jamboard, kde je možné lépe reagovat, než na Evangnetu (https://jamboard.google.com/d/13m53baTcUj1OcHqw-Q-4cjEVun9XIpVE5X2QjFwd9KA/edit?usp=sharing). Jen 1. otázku jsem si dovolil opravit - předpokládám, že vám šlo o morální maximy a ne o mávátka. :-)
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 24. 05. 2023 11:47
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Nejsem farář, jsem teď školní kaplan. U mých promluv teď více než o pečlivost psaného podkladu (byť i na tomto samozřejmě záleží) jde o živost a komunikativnost projevu. A s tím mi AI sotva pomůže. Ve své pozici si však snad dovedu lépe uvědomit, v čem může mít osobně psané kázání (nebo osobně přepracované cizí kázání, nejsem zásadně proti) navrch oproti tomu, že z kazatelny přečtu dobré kázání, které vypracovala AI.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 26. 05. 2023 16:27
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Tak samozřejmě je AI kazatelka unylá, sterilní jako kalendářové fotky krajin, taková vymydlená a navoněná zdechlina. Opravdu o ní nemám vysoké mínění, když ty její kazatelské produkty tady všude čtu. Hledím, kolikrát se tu v diskuzi nebo v odkazovaných materiálech objevuje obrat, že mnozí faráři kážou už dnes a dávno podobně jako AI. Tohle vidění při veškerém despektu k AI jako homiletickému nástroji vůbec nedovedu podpořit. Kdyby faráři za sebe nechávali svá nedělní kázání plodit umělou inteligenci, kazatelská úroveň církve by stoupla minimálně o 300 procent.
Líbí se mi, jak je AI altruistická a neosobní. A tak i když plodí prefabrikované barvotisky, příjemně kontrastuje s většinou českobratrských kázání, která bývají tolik zatížena toxickým narcismem, sebestředným blábolením, nablblými žertíky, svěřováním nicotných zážitků o tom, co ten který kazatel viděl předevčírem v televizi a podobnými notorickými zlozvyky, kvůli kterým bývá českobratrské kázání nedůstojným plýtváním času kazatele i posluchačů.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2023 11:16
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Opakovaně se tu ozývá výtka, že je projev AI plochý, sterilní. Dovedeme ukázat kde, v čem unylost spočívá? Metafor a slovní pestrosti, dobré stavby vět je v kázáních totiž myslím dost. Úvodní kázání není výkladem určitého biblického textu, to je slabina a natolik výtku beru. Ale v čem je plochost dále?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 29. 05. 2023 11:22
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Je snad jasné, že hladkost, ladnost, dokonalost nemá moc společného s autenticitou, uvěřitelností. Každý vidí rozdíl mezi obličejem s dvaceti kosmetickými operacemi a bez nich. To ten první klidně může být geometričtější, klasičtější, zbavený kazů a stejně se nedá zahnat dojem, že majitelka obličeje je umělá, nepřirozená a v této nepravdivosti i směšná.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2023 11:50
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Ok. Pojem autentičnosti. Ode mne by úvodní kázání autentické nebylo, protože s některými formulacemi bych se nemohl ztotožnit, mé prožívání je jiné. Přesto si dovedu představit, že ho jiný kazatel řekl z hlobky svého srdce. Nebo ho lze někde usvědčit z plochosti? Nějaká jednoznačná klišé?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 29. 05. 2023 12:34
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Je to prostě nějaký podobný rozdíl, jako když se podíváme do přírodopisného kabinetu v ZŠ na model kostry člověka a srovnáme ho s mým sousedem Béďou. Když se podíváme na každou kost toho skeletu, žádná z nich nelže, žádná z nich není v zásadě jiná než kost, kterou má na tom samém místě můj soused Béďa, akorát to celé DOHROMADY nežije. Nejde o funkční a dynamický celek.
Nicméně připouštím, že pro účely evangelického kázání výkon AI možná postačuje. Měřítka jsou dnes už tak nízko, že by kdekdo vůbec neviděl žádný problém, kdyby mu bratr farář odříkal to, co AI upekla. Kdekdo stejně během kázání v kostele vypne a myslí na jiné věci.
Akorát dnešní českobratr je už zvyklý na tak horentní míru lajdáctví, cochcárny, formulační a myšlenkové lenosti či neinteligentních zkratek od svých kazatelů, že by si při poslechu slovního salátu přichystaného AI spíše povšiml, že s tím farářovi anebo farářce tentokrát někdo pomáhal. Nebo něco pomáhalo.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2023 12:53
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Zveřejnil jsem tady umělé kázání, slova kázání. Vy jste o něm napsal, že je sterilní. Možná je. Ale dá se to doložit z těch slov, vět, stavby textu? Vy jste zatím nedoložil nic. Jak znám vaši inteligenci, je to pro mne známka, že jste přestřelil. A ještě tu píšete mnohonásobně více od tématu, útočně proti evangelickým kázáním.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 29. 05. 2023 13:05
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

„dnes se chci s vámi podělit o slovo naděje. Naděje je jednou z nejsilnějších a nejtrvalejších emocí, kterou může lidské srdce zažít. Je to ta jiskřička ve větru, která nás povzbuzuje i v nejtemnějších chvílích našeho života“ - takhle dnes nikdo nemluví, zejména ne na evangelické kazatelně. Kdyby to zkusil, dost posluchačů by se přikrčilo, že pan farář zešílel a je už úplně máklej.
Což platí o všech odstavcích. Znějí poněkud somnambulně, jako pokus udělat nám to tady kýčovitě hezký.
„bratři a sestry, nechť naděje vždycky rozkvétá v našich srdcích“, „ať nás vedoucí světlo nebeské naděje přináší sílu a odvahu, abychom věřili ve své sny a překonali všechny překážky na naší cestě“, „sdílejme tuto naději s ostatními, abychom mohli být zdrojem světla a inspirace pro všechny kolem nás“ - se mnou takhle za celý můj život komunikovali jenom různí afektovaní homosexuálové, ve skautu nebo na veřejných toaletách, kteří mě chtěli ukecat k něčemu intimnějšímu. Tenhle typ patosu a barvotisku se okamžitě detekuje jako něco nepravdivého a násilného. No nečertěte se. Chtěl jste bližší rozbor a zdůvodnění, tady je máte.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 05. 2023 14:15
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Ok, díky. Barvotiskově, maistreamovému, asi městskému evangelíkovi to zní barvotiskov3. Což není totéž co sterilně. A už vůbec to nemusí znamenat neautentický, falešně. Znám takové lidi i společenství.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 29. 05. 2023 16:22
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Opakuji své pozvání na zítřejší besedu. Myslím, že by se to mluveným slovem dalo pojednat lépe, než v chatu.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 30. 05. 2023 11:43
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Jestli to pozvání míří na mě, zdvořile ho odmítám, ale každopádně děkuji. Téma samo mi není sympatické, nemám vztah k novým technologiím, neovládám ani se nechci naučit zacházení s platformou, na které se bude beseda konat a nemám chuť se ještě blíže potkávat s některými postavičkami místních vláken.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 30. 05. 2023 18:33
Předmět: Re: AI v biblistice a v theologii

Zkusím nový pokus o setkání, i když už teď mnozí vyjádřili nezájem či nemožnost účasti, a to 30. 5. 2023 ve 20:00 na adrese https://meet.google.com/xmx-nwqg-xsg