Diskuze k článku: Dionýsovská misie v Česku dnes

Jak lze propagovat a obhajovat bakchický prožitek spojený s pitím vína – dnes, kdy je oficiální postoj společnosti vůči alkoholu spíše, a jak uvidíme, stále více kritický?


Téma: veliký je Bakchus Valtický

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 22. 01. 2023 17:19
Předmět: veliký je Bakchus Valtický

Navigace: link | přehled | fórum
Výtěžnost podobných črt mi připadá minimální – pravděpodobně dospějí k nějakým paralelám mezi náboženským provozem a některými obchodními, marketingovými postupy.
Autor ve 3. kapitolce popisuje různé zahušťování konfliktu mezi vinařskou lobby a omezující byrokracií a morální kritikou alkoholu. Vše se však dá dalekosáhle převést na obavu obchodníků o rozvoj své živnosti, ekonomickou úzkost výrobců nad překážkami, které se jejich podnikání kladou shora. Úzkost a nenávist tu má ekonomické zdůvodnění a nacházet tu parareligiózní aspekty („válka s nevěřícími“) tento zásadní ekonomický zájem výrobců vína a obchodníků s vínem snad zdvojuje a poněkud neobratně idealizuje. S Biblí sžitější křesťan si vzpomene na pobouření efezských zlatníků („veliká je Artemis Efezská“, Sk 19,28).
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 23. 01. 2023 09:02
Předmět: Re: veliký je Bakchus Valtický

Považuji bakchanálie skutečně za živý, byť skrývaný kult. Nejen za abstraktní komerci. A nejde mi o srovnání kultů, jen o misijní působení náboženské řeči. - Za zmínění paralely s Artemis děkuji.