Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: meditace

Od: Anonym: Ondra G194.228.169.--- )
Kdy: 04. 05. 2012 16:41
Předmět: Re: meditace

Tlumočím pár myšlenek z konference Aglow (www.aglow.cz, Nahrávky ke stažení, Národní konference 2009, kázání sobota večer):
Křesťanská meditace je jiná svým východiskem - nepovažujeme já (ego) za nádor či vzpouru, nýbrž za Boží stvoření. I cílem není nirvána, jakési "vysmrádnutí" já, náš cíl je společenství (ne identita) s Bohem. Ovšem - tady je třeba říci velké OVŠEM - po hříchu se z ega v našich rukou stává problém. Naše doba, která dává takový důraz na seberealizaci našeho ega, tento problém ještě prohlubuje.
Výsledky známe - na Východě se s egem marně bojuje už několik tisíciletí, aniž by se komu podařilo se ho zbavit, a na Západě nejsme se seberealizací ega úspěšnější. Kudy z toho ven? Něco se může podobat východním návodům - především zapři sám sebe, upokoj svou duši (jako dítě na matčině klíně). Na druhou stranu tu zůstává naše já (jehož hlavou se stává Kristus) i Bůh i naši bližní (právě absence tohoto rozměru je tak nápadná na Indii, kde nechají bědné umírat bez výčitek svědomí na ulici, neb si tak zlepšují svou karmu).

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód