Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 12. 12. 2011 20:28
Předmět: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

Ale kdeže. Nezaměstnanost je už nějakých 150 let strukturální součástí průmyslové ekonomiky (nepočítám-li umělou socialistickou "přezaměstnanost"). Její příčinou je jednoduchá skutečnost, že prostě tato ekonomika nepotřebuje ke svému fungování práci všech práceschopných lidí v produktivním věku.
Nápad řešit tento problém zkracováním pracovní doby není nový, ale tohle narazí víc než na odpor zaměstnanců na odpor zaměstnavatelů, kterým se prostě ekonomicky nevyplatí zaměstnávat víc lidí.
Pokud bychom odbourali sociální práva a pracovněprávní ochranu zaměstnanců, nic se neřeší. Zvýší se akorát podřízené postavení zaměstnanců, kterým zbyde držet hubu a krok. Nelíbí se ti? Tam venku čeká spousta nezaměstnaných, kteří tu práci za jakýchkoli podmínek rádi zastanou. Rádi? Opravdu tím tolik získají? Vážně chcete věřit, že se podstatně sníží počet dlouhodobě nezaměstnaných, protože každý bude nezaměstnaný jen krátce a bude přirozeně tržně fungovat jakási rotace lidí mezi pozicí zaměstnaného a nezaměstnaného?
Jediné, komu to prospěje, jsou zaměstnavatelé, což je koneckonců skutečný důvod, proč se ty "reformy" dělají. A tentokrát už to nebude mít příznivý efekt na celou ekonomiku, krizi to jen prohloubí.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód