Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

Od: Uživatel Evangnetu Tomas Cvrcek <>
Kdy: 10. 12. 2011 03:07
Předmět: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

Ne kazdej, kdo chce pracovat, hleda nutne "plnohodnotnou, poctive zaplacenou praci na plny uvazek". Nekdo hleda jen kratkodobou brigadu, nekdo da prednost dvema castecnym uvazkum pred jednim plnym, nekdo chce byt placen od hodiny, nekdo od kusu, nekdo si rad udela cas i v nedeli a radsi bude mit volno v tejdnu, nekdo klidne ozeli dovolenou, ale za to chce mit vysokej plat a nekdo to zase ma obracene. Co clovek, to jina potreba. Jenze v tom je prave ten problem "socialnich prav", ze v drtivy vetsine pres tyhle vsechny rozmanitosti humpolacky prejedou a zcela arbitrarne stanovi, ze spravna prace musi - podle jednotnyho mustru - bejt "plnohodnotna", pripadne "na plnej uvazek", musi mit tolik a tolik pracovnich hodin, musi k ni bejt zdravotni pojisteni a x tejdnu dovoleny a ja nevim jeste co vsechno jeste. Co na tom, ze nekdo by to zrovna potreboval udelat jinak? Socialni legislativa nedovoli, aby nekdo byl zkracen na tom, co sama povazuje za "socialni pravo", i kdyby ten clovek sam potreboval ve svy zivotni situaci neco jinyho.
(Jiste, kazdej chce praci "poctive zaplacenou", i kdyz kazdej mame ruzny predstavy o tom, kolik si "poctive" zaslouzime - v drtivy vetsine maji lidi velmi prehnany predstavy o tom, jak uzitecna je jejich vlastni prace, a jen velmi mlhavy predstavy o tom, jak namahava je prace ostatnich).
A tady se prave dostavame zpatky k tem mladejm Spanelum: vsechny ty zakony o socialnich pravech tam velmi peclive urcujou, jak ma pracovni kontrakt vypadat, jenze je to uprava vynucena odborama a tudiz sita jim na miru, je to uprava samozrejme zastarala a zcela nepruzna a tak neni divu, ze nevyhovuje ani zamestanavatelum, ani potencialnim zamestnancum (tem mladejm) - akorat jim brani v tom, aby se sami dohodli na tom, co je pro obe strany vyhodny. Vysledek je ten, ze Spanelsko ma sice vymazleny socialni prava, ale mladi Spanele jsou z velky casti nezamestnany (prej 40%), takze nemaj ani praci, ani ty slavny socialni prava (k cemu mi je pravo jit do stavky, kdyz nemam ani to zamestnani, ve kterym bych stavkoval? K cemu mi je, ze mi zamestnavatel musi nabidnout x tejdnu dovoleny, kdyz nemam zadnyho zamestnavatele, kterej by mi dal praci - natoz dovolenou?). A podobne na to doplacej chudy: dlouhodobou nezamestnanosti. Za to to "bajecne" funguje pro ty, ktery se stihli zahackovat v systemu jeste pred zakotvenim socialnich prav a kteri jsou ted diky socialnim pravum nepropustitelny, i kdyby si v praci celej den jen klikali na internetu a pro zamestnavatele nezvedli ani prst. Copak jste neslyseli o "Chvale lenosti"? Jinymi slovy, tohle je jen dalsi mechanismus, kterym se dobre situovana a politicky zapojena stredni trida snazi branit svoje zajmy na ukor tech, co se nemuzou branit.
Regulace pracovniho trhu (tedy tzv. socialni prava) je zcela urcite pricinou nezamestnanosti, a to obzvlaste te dlouhodobe. To je to, cemu se uz od konce 70. let rika euroskleroza. Pro vsechny ty mlady je prave z tohodle duvodu velmi tezky naskocit do "pracovniho procesu". "Socialni prava" je jen dalsi trik insideru, aby si ochranili (skrze statni moc) svoji pozici pred temi, kteri by jim treba pozdeji mohli konkurovat.
Mimochodem, k tomuhle existuje rozsahla literatura, ktera prakticky bez vyjimky dochazi vzdycky ke stejnymu nazoru (viz treba Lindbeckuv Insider-Outsider model).
Tomas C.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód