Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

Od: Uživatel Evangnetu Tomas Cvrcek <>
Kdy: 29. 11. 2011 17:21
Předmět: Re: Slavoj Žižek a křesťanství

No, ja jsem naslouchal celymu osmininutovymu zaznamu a byl jsem mirne receno prekvapen. Jednak teda ta pasaz z evangelia, kterou on cituje, je spatne prelozena. Krome toho je tam spousta dost silenejch zkresleni. Tvrzeni, ze Cina ma nejefektivnejsi kapitalismus a ze se tak konecne ukazuje spolecna podstata totalitniho komunismu a "totalitniho kapitalismu", jsou na prvni pohled absurdni. Cina nema nejefektivnejsi kapitalismus ani omylem a to tvrzeni o zasadni spriznenosti komunismu a kapitalismu zjevne ignoruje cely dvacaty stoleti, ktery bylo soubojem techto dvou systemu a soude podle tech desitek milionu mrtvejch to rozhodne nebyl souboj jen "naoko".
Proste, kdykoli se nejakej intelektual rozhodne bejt slavnej, tak tim vstupuje na tenkej led, protoze bude muset jednak prilisne zjednodusovat, jednak komentovat i veci, vo kterejch ve skutecnosti nic nevi. Malokdo tomuhle dokaze odolat, a Zizek bohuzel mezi ty maloktere nepatri… Je docela dobre mozne, ze ve vlastnim oboru je dobrej (a ja to nemuzu posoudit, protoze jsem jeho "Sublime Object of Ideology" ani nic jinyho necetl), ale kdyz se vyjadruje k otazkam ekonomickym (v nichz si troufam narokovat urcitou minimalni odbornost), tak je to vetsinou utrpeni. Kdyby mlcel, zustal by filozofem.
BTW, pokud jde o nejake moralni srovnavani pseudo-krestanskych fasistu a pseudo-krestanskych levicaku, tak tam nejakej zasadni rozdil nevidim. Oboji povazuji za zkresleni evangelia, byt kazdy trochu jinym smerem. A jak uz jsem napsal vyse, pokud nekomu jedna z tech svou dezinterpretaci prijde blizsi, tak je to maximalne vyraz vlastnich politickych preferenci, spis nez nejaky podstatny "spravnosti" toho ci onoho pohledu.
Tomas C

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód