Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Předmanželský sex

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 21. 06. 2010 21:49
Předmět: Re: Předmanželský sex

Pane Tefre, na rozdíl od bratra Tomáška souhlasím s Vámi, že z Bible zřetelně vyplývá zapovězení mimomanželského, tedy i předmanželského sexu. Je smutné, když nevěřící vidí to, co člověk hlásící se ke křesťanství považuje za hloupé vidět.
Pojem "smilstvo" byl dříve všeobecně srozumitelný a v rámci dobového společenského kontextu zahrnoval i předmanželský sex, na rozdíl ode dneška, kdy se jím chápe možná cizoložství (ale je cizoložství spát ne s manželkou, ale s pouhou "přítelkyní" někoho jiného?) či promiskuita (ale kdy je střídání partnerů "rychlé" a kdy "pomalé"?) nebo snad jen prostituce nebo sex s prostitutkou (která se však od silně promiskuitní ženy liší jen tím, že se jí za to platí). Jaký smysl by potom mělo oddělovat přikázání "nesesmilníš" a "nepožádáš manželky bližního svého atd."?
Nemyslím si, že tento význam by byl překonán poznáním, jak se např. argumentuje u stvoření, evoluce, homosexuality atp., ale že stále platí a vyjadřuje určitou antropologickou konstantu. Erotika do každého vztahu patří, ale k pohlavnímu styku by mělo dojít až v takové fázi vztahu, kdy i citově a duševně partneři dospěli k tomu, že chtějí být "jedno", životními partnery, kdy už zavřou jakákoli zadní vrátka, protože jinak by jeden druhého zneužívali k uspokojení svých pudů bez plného odevzdání se druhému.
Vám jde však o to, proč na to člověk potřebuje "štempl". Podle mě nejde tak ani o razítko, jako spíš o vzájemný slib. A protože je člověk tvor společenský a duchovní, opravdovou váhu má takové rozhodnutí, pokud je symbolicky učiněné i navenek před druhými lidmi a před Bohem (to se týká i civilního manželství). Nežijeme na pustém ostrově, jen tam by to snad neplatilo, ale v dnešní individualizované době se tváříme, že jsme izolované ostrovy, a důležitost tohoto obřadu podceňujeme.
Proto pro Alici, která prvně vznesla tento dotaz:
Pokud jste si s partnerem jistí, že chcete být i životní partneři, tak se vezměte. Pokud ne, tak s pohlavním stykem raději počkejte. Že třeba ještě studujete a nejste hmotně zabezpečeni? Neříkám, že není rozumné zvažovat i tenhle aspekt, ale není jediný.
A pokud to porušíte, Bůh Vás kvůli tomu nezavrhne. Přesto to neschvaluje, ale ne proto, že by nám chtěl zakazovat vše, co je příjemné, ale protože má o nás obavy, abychom si vzájemně neublížili.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód