Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Předmanželský sex

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 26. 05. 2010 14:45
Předmět: Re: Předmanželský sex

Dobrý den,
oficiální či závazné stanovisko naší církve opravdu neexistuje.
K tématu velmi doporučuji prozatím poslední číslo evangelického časopisu pro mládež Bratrstvo (2010/5). Věnuje se z více stran dilematu "Spát či nespat", tedy vlastně Vaší otázce.
Protože jsem do něj shodou okolností také psal a protože Vás zajímají i osobní názory, kopíruji svůj článeček i zde. Zastupoval jsem, ač z mladší generace farářů, "konzervy":-):

Nejdůležitější argumenty pro sexuální zdrženlivost jsou, dle mého názoru, tyto:
1. Naše schopnost vydat se plně – tělem i duší – milované osobě je jako pětitisícová bankovka. Můžeme ji buďto rozměnit a postupně utratit za drobnosti nebo si ji šetřit, a pak si za ni koupit něco pořádného. Kdo postupně chodí a spí s třemi holkami po sobě, nedokáže dát čtvrté to, co by si přál. Kus ze své duše a schopnosti milovat už od těch třech předchozích nedostane nikdy zpátky.
2. Když s někým spím, tak z hlediska přenosu sexuálně přenosných chorob spím rovněž se všemi jejími předchozími partnery a partnerkami partnerů a tak dále téměř do nekonečna…
3. Přes všechny současné možnosti antikoncepce je vždy ve hře ještě dítě, které námi může být počato. Ten malý bezmocný tvoreček si nezaslouží být jen neplánovaným produktem ukojení našich pudů.
4. Míra tělesného sbližování by měla být přímo úměrná míře sblížení v komunikaci, společných zájmech a míře sblížení v duchovních záležitostech. Jen ten, kdo před Bohem i před lidmi slíbil, že se mnou chce sdílet nejen postel, ale i všechno ostatní, v dobrém i zlém, a to až "dokud nás smrt nerozdělí", si zaslouží sdílet mou sexuální intimitu.
Nabídnutá cesta sexuální zdrženlivosti je ovšem schůdná pouze pro ty, kdo jsou otevřeni křesťanským inspiracím z Bible, z modliteb, z vlivu aktivního křesťanského společenství sboru. Jen pod vlivem takových inspirací totiž máme šanci zvládnout vnitřní sílu sexuálního pudu i vliv současné přesexualizované společnosti.
Vydržet chodit s holkou přes 3 roky a vyspat se s ní až po svatbě – to byl jeden z mých nejtěžších životních úkolů. Ovšem plody, které společně sklízíme až dodnes díky tomu, že jsme ho splnili, jsou přesladké…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód