Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Jádro křesťanství (Re: Prvotní hřích a Kristus)

Od: Uživatel Evangnetu Jiří Šamšula <>
Kdy: 24. 04. 2010 00:05
Předmět: Re: Jádro křesťanství (Re: Prvotní hřích a Kristus)

Vážený bratře, také si díky této debatě mnohé uvědomuju.
Odmítnout pavlovskou resp. biblickou kosmologii musíme, resp. musíme přijmout její dějinnou podmíněnost. Znovu opakuji: biblický obraz světa nelze dnes držet. Tady měl Bultmann dle mého soudu pravdu. Nelze míchat přírodovědecké a teologické výpovědi. Co ovšem držet lze/je třeba (protože to není přírodovědecká výpověď), že svět je něco, co my chápeme jako Boží dar člověku a nikoliv jako trest (jak to chápali gnostikové): tedy jako dobré stvoření. A dále je třeba držet (a na to kladl Augustin takový důraz), že tento svět je padlý.
Nejsem si ovšem jist, zda lze na přírodní dění vztahovat naše theologické a etické kategorie. Ale souhlasím s vámi v tom, že pro nás jsou ty zákonitosti kruté. A že biblické svědectví zná vizi harmonie mimolidského stvoření (harmonie ve zvířecí říši). Jedna otázka je samozřejmě, zda to brát doslovně a vyvozovat z toho masivní představy o tom, že a jak to v posledních dnech bude vypadat. Ale máte pravdu, že Pavel mluví v Ř 8 o celém stvoření…
Myslím však, že je nedržitelné tvrdit, že tyto přírodní zákonitosti jsou důsledkem lidského pádu a je třeba přijmout to, že takto to v našem světě bylo od počátku. Jako na druhou stanu je nutné tvrdit, že lidská činnost má a měla na mimolidské stvoření zhoubný vliv (viz třeba současnou debatu o globálním oteplování). Tady mě napadá, jako by Pavel jaksi předpověděl současnou ekologickou krizi, kterou mnozí tak vehemntně popírají).
Je tu však ještě jedna věc: jestliže bychom přijali tezi, že smrtelnost a krutost přírodního dění je důsledkem singulárního lidského činu (o němž sice nic nevíme, ale měl se stát), jak je možné že jsme Kristovou smrtí a jeho vzkříšením nebyli od toho vysvobozeni? Proč stále dějiny pokračují? A proč je tu smrtelnost a zlo stále? A proč zrovna nábboženství, a křesťanské církve především měli na šíření tohoto zla takový strašný podíl? Proč Kristus nepřišel brzo, jak v to věřili první bibličtí svědkové a po nich další generace křesťanů a ono se to stále nenaplnilo?
Zdraví Vás J.Š.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód