Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Jádro křesťanství (Re: Prvotní hřích a Kristus)

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 12. 04. 2010 22:33
Předmět: Re: Jádro křesťanství (Re: Prvotní hřích a Kristus)

Jinak chvíli jsem tu nebyl a nestačím se divit, co jsem rozpoutal. Myslím, že jsem se dotkl něčeho velmi citlivého a naznačuje to, že mířím správně.
Bratře Tomášku, možná Vás to …, ale "s postavou a životem Ježíše Krista křesťanství stojí a padá" (Jiří Gruber, Pojď a přesvědč se, Kalich 2007). Pokud i toto berete jako jakýsi abstraktní existenciální mýtus bez krve a těla, pak to jen dokládá, kam teologie opouštějící v nějakém jediném bodě FUNDAMENTY křesťanské víry vede a že toto je jádro a podstata krize ČCE.
Bratře Šamšulo, děkuji za odkazy, pokusím se k těmto pramenům dostat. Ovšem pokud představu původního rajského stavu, kde smrti nebylo, považujete za absurdní, pak označujete za absurdní něco, co bylo samozřejmou a integrální součástí víry apoštola Pavla, Augustina nebo Luthera. Jistě, lze namítnout, že oni také např. sdíleli dobovou geocentrickou představu o světě, ale ta se nedotýká jádra křesťanské víry, kdežto učení o prvotním hříchu a pádu člověka a stvoření, obávám se, ano. Mnohým ateistům souvislost tohoto učení a Kristova evangelia neuniká a pak s poukazem na údajné vědecké pravdy o evoluci, které považují za stejně prokázané jako heliocentrismus, snadno označí za absurdní celou křeťanskou víru.
Jenže co je tady opravdu vědecky prokázáno? Ze střípků domýšlíme celý obraz a zasazujeme si je tam, kam potřebujeme, podle toho, jaký obraz vyznáváme. Co když je pravda jiná, než nám ji předkládá materialismem a ateismem ovlivněná věda? V rámci naší časnosti se nikdy úplně nedozvíme, jak to všechno bylo. Rozhodně to bylo asi mnohem složitější, než o tom vyprávějí učebnice přírodopisu s obrázky postupně se napřimujících lidoopů, a také než o tom vypráví Bible. Vždycky se najdou fakta, která nám nezapadají ani do jednoho, ani do druhého. Proč tedy biblickou zprávu označovat hned za absurdní?
Navzdory dojmu, který můžu budit, mi není zaslepený fundamentalismus vlastní. Poukazuji jen na nedomyšlenost konceptů snažících se sladit evolucionismus a křesťanství, abychom nevypadali jako tmáři a mohli zůstat křesťany. Co takhle přece jenom rehabilitovat Písmo jako spolehlivý zdroj pravdy o světě a brát první tři kapitoly bible jako sice alegorický popis, ovšem historické skutečnosti?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód