Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Duch Svatý

Od: Kazatel ČCE Jiří Hoblík <>
Kdy: 15. 10. 2009 17:31
Předmět: Re: Duch Svatý

Ahoj. Odpovím takto: Kdysi v jednom sboru jsem kázal na Zj 3,15n a pak jeden z přítomných odcházel domů a brumlal si, že mu být vlažný vyhovuje. Čímž chci říci: studeností lze myslet všeliccos, ale ne všechno stejným způsobem. (Může totiž někomu splývat studenost a vlažnost,o níž se na onom místě ve Zj mluví.) Netahal bych sem například něčí duševní rozpoložení nebo osobnostní založení. Mým oblíbeným postojem je: na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích. A to bych taky nechal být. Církevní studenost ale není měřitelná, čímž si říká o to, aby člověk dělal, že se vlastně nic neděje.
Nicméně lze o ní uvažovat tam, kde se odměřenost, nevstřícnost, ignorance stávají normou a také modem, jímž se člověk obrňuje vůči jinakosti. Jakékoli básnění o opaku samozřejmě nepomůže a jen posiluje iluzi, že vše je vlastně v pořádku a sekularizovaný svět nám prostě nerozumí.
Studenost je způsobována též vnějškovostí a povrchností, které se rovněž těžko definují. Ale rozhodně jsou ruku v ruce s tím, že otázka lidského "vnitřního života" a péče o něj zní slabě, mlčí anebo je umlčována. Samozřejmě je to citlivá otázka, ale na to se nelze vymlouvat. To, že "náboženská zkušenost" zní jako sprosté slovo, není náhoda. Ten, kdo zjistí, že mu chybí, se pak udělá pro sebe nebo jde jinam. Proč tlouct hlavou do studené zdi?
Ale toto ber jen jako letmý náčrt, nadechovat se na přednášku o náboženské zkušenosti tu moc nejde.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód