Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: teodicea - Bůh a zlo

Od: Uživatel Evangnetu Petr Tomášek <>
Kdy: 17. 07. 2005 11:21
Předmět: Re: teodicea - Bůh a zlo

Kraus napsal(a):
…. Adam byl podobný Bohu. Bylo mu dáno prakticky všechno, ale s podmínkou, že bude poslušný Hospodinu, svému Otci. Bůh však nepočítal s hříchem.
V tom případě by nebyl Bůh všemohoucí, ani vševědoucí., Proto je otázka teodiceje tak těžkou, protože na ni nelze jednoduše odpovědět, aniž by člověk nenarazil na rozpor: buď je Bůh dobrý, ale existuje-li zlo, nemůže být všemohoucí, nebo je všemohoucí, ale musí být zlý (alespoň částečně, přinejmenším musí být původcem zla). Anebo je to všechno složitější, ale tedy rozhodně nepomůžou takovéto schématické bláboly, jaké tu píšete…
Člověk se nechal oklamat vidinou vlastní nezávislosti na Bohu a Jeho podmínku nesplnil. Proto to prokletí, proto ta dřina a bolesti, proto existuje všechno zlo. Každý člověk, dokonce i Ježíš (ač sám bez hříchu)nesl toto jho až do úplného vítězství na Golgotě. Bůh dopouští zlo, protože dal lidem svobodu, ale nenávidí hřích.
Dobře, ale proč? Vždyť je Bohem, a mohlo to zařídit i jinak: aby člověk měl svobodu, ale aby nebylo zlo. Proč to musel udělat zrovna takhle poťouchle? (Jako by - když je Bůh - nevěděl, že si člověk zvolí právě to zlo?)
Anebo přece jen má zlo nějaký _smysl_ samo o sobě?… Proč by se jinak psalo, že Bůh je stvořitelem zla? (Iz 45,7)
Definitivně zvítězil nad vládcem zla Satanem
Satan? Co máte furt s tím nesmyslem? Ve velké části Bible se s ním vůbec nepočítá (např. ve SZ se o něm hovoří pouze v Jobovi, a ještě na dvou místech v Zachariášovi a jednom v 1.Pa). Představa o Satanovi jakožto protivníku Božím patří ke stejným dobovým představám, jako například, že země je plochá a slunce obíhá okolo ní…
a rozhodl se se zlem skoncovat s konečnou platností. Bohužel s touto závěrečnou čistkou na konci věku na vždy zahynou i ti, kteří slouží zlu. Neočistitelné skončí ohněm (viz. Leviticus).
Tak to by mě teda opravdu zajímalo, kde v Leviticu píše o konci věků… :-o

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód