Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: K PROBLÉMU BOŽÍ TROJICE

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 22. 04. 2020 19:20
Předmět: Re: K PROBLÉMU BOŽÍ TROJICE

Pane Wrano. :)))) Diskuze reaguje, má reagovat na slova onoho katolíka (?) "Figy Museum-YouTube" z 22. 04. 2020 00:09: "Ale otázka na evangelíky je, když vyznávají jen Bible, Sola Scriptura, v Bibli o Trojici není žádný zcela jasný důkaz, přesto se v této víře křesťané shodují. V tom případě evangelíci uznávají i první zdroj víry, tedy katolický, konkrétně tradici o které se v Bibli píše v Korinťanech, uznávají apoštolskou posloupnost, ovšem rebelují proti papeži."
Tak tady panu Figymu zkouším vysvětlit, že my evangelíci se v tomhle kontextu nepohybujeme, že zcela jistě subjektivně, ale ani objektivně "nerebelujeme proti papeži". Že se tak žádný z nás nemáme důvod cítit, protože to bychom jinak zamrzli někde u husitů v 15. století. Dnes žádné rebelie proti papeži není potřeba, protože my evangelíci jsme zcela jiná instituce a žádným způsobem papeži nepodléháme. Už 500 let ne.
Načež přijdete vy, začnete tu meldovat, že někteří staří evangelíci katolictví nenávidí, že lidé jsou zlí a nemají se rádi a nějaká půlka vesnice dělá jiné půlce vesnice naschvály. Nic z toho nemá sebemenší dějinnou, institucionální ani věroučnou relevanci, žádné praktické výstupy mimo úroveň subjektivní ukřivděnosti několika málo lidiček tam i onde. Krajní off topic, který jde úplně jinam než původní podnět Figyho.
Dojem onoho Figyho, že evangelíci jsou ve stavu rebelie proti papeži, má podobně velkohubé a mytické konotace, jako třeba když nějaký muslim považuje ČR za "Dar al-Harb", oblast války (nemorálnosti a nesvornosti spjatými s nevírou v Korán), kterou má "zachránit" "dar al-islám", získání této země pro islám. To je skutečně jenom subjektivní problém onoho Figyho, že nás chápe ve stavu "rebelie proti papeži" (podsouvá tím, že legitimně pod moc papeže patříme či co), stejně jako je problém pouze toho muslima, že nás tu chápe jako oblast úpadku, války každého proti každému, proti kterémužto stavu nám on nese meducínu v podobě islámu.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód