Etika na Evangnetu

Diskuse o tom, jak na Evangnetu konstruktivně diskutovat, jak přispívat, aniž bychom se vzájemně napadali.

Odpověď na příspěvek: Re: (ne)diskuse

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 13. 07. 2017 11:09
Předmět: Re: (ne)diskuse

Pokud jde o FB, má proti Evangnetu tu výhodu, že je třeba se tam registrovat a trolla je snadné vykázat. Ale faráři tam nevystupují duchovně, žádná teologie, jen sem tam vtípek, což je bohužel i můj pocit z evangelických kázání na internetu.
Na Evangenetu se ještě před pár lety docela diskutovalo a o zajímavých věcech, pak to náhle chcíplo. Tragickým případem je Grano Salis. Ale všechna křesťanská diskusní fóra umírají v křečích hádek a trollingu. Evangnet (o kterém jsem se mimochodem dozvěděl z kázání jednoho Vašeho faráře, který své posluchače nabádal, aby tam nechodili, že je to hnus) měl docela výdrž a spíš se vypotřeboval, asi jako nejstarší česká církevní diskusní fóra, která provozovali starokatolíci.
To, co se nazývá "Martin Janča", je typický troll: nemá identitu, dokonce tu vystupoval dlouho jako žena a jako žena odpovídal vlezle i na inzeráty seznámení, nebo na nabídky práce, kde předsíral(a), že je absolventem bohosloví … to je typické chování bezvýznamně trapného jedince, který si prostřednictvím internetové identity žije svůj druhý život. Ani jeho historku o pronásledování bych vážně nebral. Tady ukázal, co vše je s to si z palce vycucat.
Vedle toho ale plní nějaké zadání: snaží se Vás spolu s dalšími rozštípnout, polarizovat - používá sémantiku kruhů kolem Vašeho prezidenta: my, obyčejní, většina, ovšem pronásledovaná, proti elitám, menšinovým, ale agresivním. Dokonce proti farářům - tady už byste se nad tím měli dost zamyslet! "Velký pes" dokonce nabízel "pravým evangelíkům", že vytvoří nějakou metacírkev, aby ji pak převedl pod jinou, nejspíš CB. To jsem se docela bavil: jak by to chtěl anonym udělat? Byla by to velkopejsková církev? Ale tato smečka sem neustále vnucuje témata, jako Miloš Zeman (vlastenec), odpor proti EU a proti elitám. To už nemají jen ze své uskřinuté hlavičky. Úspěšně ale ovládli prostor a na náhodného návštěvníka mohou skutečně působit, jako že reprezentují český, evangelický hlas.
Takové trolly je třeba ignorovat. I sem už zase Janča, a zřejmě úspěšně, pere svoji milovanou homosexualitu. Odpovídat mu na to, znamená krmit trolly.
Problém ale vidím ve Vaší schizofrenii: pořídíte si diskusní fórum, ale stavíte se k němu, jako k nechtěnému dítěti. Rádi dáváte najevo, že účast na něm je pod Vaši úroveň, jako by šlo o něco pokleslého a nemravného. Pokud ho ale nezačnete využívat a plnit skutečně evangelickým a hutným obsahem, bude vám tu bujet tohle. Plevel je vždy životaschopnější, než kulturní rostlina, nevyžaduje žádnou péči a práci. Dobrý obsah je nutné rodit v bolestech. Je tedy dobře zvážit, jestli jste otevřením Evangnetu nepřesáhli své schopnosti.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód