Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Od: Anonym: Veronika <> ( ---.cust.vodafone.cz )
Kdy: 07. 06. 2015 11:39
Předmět: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Včera, když jsem se večer modlila k Bohu, prosila jsem ho, aby mi dal nějaké znamení, co ode mne čeká, aby mi ukázal cestu, kterou se mám vydat, aby mi naznačil, co ode mne očekává. V noci se mi zdálo, že jsem navštívila evangelický kostel.
Jako Kateřina se připravuji na křest v katolické církvi. I já mám své otázky a pochybnosti. Je to přirozené, protože církev, jakákoli, je sdružení lidí a my, lidé, jsme omylní, někdy zabednění, někdy chtiví po moci, někdy zlí.
Skrze můj sen jsem se tedy dostala k této diskuzi, celkem zajímavé z mnoha aspektů. O evangelících se v ŘKC předpokládá, že jejich konání nevede Duch Svatý. Já, byť prostý katechumen, si to nemyslím. Bůh je pravda společná pro všechny a je to jediná pravda. K této pravdě ale vede mnoho cest a všechny cesty jsou vedené Duchem Svatým. Problémy a rozkoly nastávají tam, kde si člověk chce uzurpovat monopol na svou pravdu. Vidím v tom dokonce odraz prvotního hříchu, kdy člověk toužil být jako Bůh a rozhodovat, co je dobré a co špatné.
Všechny cesty jsou správné a pravdivé, pokud vedou k Bohu. Každý z nás je jiný, máme jinou kondici, jinak silné nohy, jiné boty. Řadu vybavení k chůzi po cestách jsme dostali či nedostali od Boha právě proto, aby nám ukázal tu naši správnou cestu.
Paní, kterou opustil manžel, jde po správné cestě, dělá to nejlepší, co zvládá. Homosexuálové, kteří se scházejí v rámci Bratrské církve, jdou po správné cestě a dělají, co mohou.
Katolická církev mnohdy hřeší, když si nárokuje monopol na pravdu. Totéž, jak vidím v této diskuzi, dělají evangelíci. Monopol na pravdu má pouze Bůh a pokud my, smrtelní hříšníci říkáme, že jen naše pravda je jediná skutečná pravda, stavíme se do role Boha, která nám nepřísluší. Je to stejný prvotní hřích, kvůli kterému žijeme od Boha izolováni.
Tak to vidím já jako katechumen. Moje cesta je skrze ŘKC s pomocí pokorných bratrů františkánskánů. Nepoznala jsem pokornější lidi do této chvíle. I tak mě evangelíci oslovují v mnohém. Zaplať Pánbůh za to, že existují. Jsou cestou pro mnohé další, kteří nosí jiné boty, než já.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód