Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Křesťanství a reinkarnace

Od: Anonym: Tomáš Lachtan---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 04. 10. 2011 15:40
Předmět: Re: Křesťanství a reinkarnace

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 A ještě odkaz na článek o převtělování od J. Hellera, který je pro mne  velkou autoritou, a sám nemám na to, abych Bibli vykládal lépe:    letohrad.farnost.cz/3.pdf,    a z tohoto článku pro tuto diskusi vybírám aspoň jednu Hellerovu větu:  "Mohu bezpečně říci, že v bibli o převtělování není nic, leda si v ní  něco překroutíme po svém."
Vážený pane kazateli Wrano, nikterak nezpochybňuji, že v rámci církve jsou lidé, kteří dokáží mistrnně odkrývat v bibli skryté významy a vysvětlovat je velice přesvědčivým způsobem. Sám jsem poznal několik takových lidí a určitý čas jsem byl pod jejich vlivem. O tom zde však nechci hovořit.
Chci zdůraznit jeden fakt jako reakci na vámi uvedenou Hellerovu větu. Biblické knihy prodělaly v průběhu formování církve účelové redakční úpravy. To je dnes stoprocentně dokázáno a mimo jiné z ní byly odstraněny i pasáže, ze kterých vyplývala víra v reinkarnaci. Je to přece naprosto logické, že toto učení a učení křesťanské ve své vykristalizované podobě jsou naprosto neslučitelná ze své podstaty. Připustila-li by církev reinkarnační proces, nebyla by schopna odůvodnit a hlavně udržet své postavení. To je více než zřejmé. Uznejte konečně fakt, že církev v době své neomezené moci byla totalitní silou a žádná totalitní síla se o svojí moc nerozdělí. Bylo proto třeba odstranit vše, co nějakým způsobem oslabovalo a zpochybňovalo postavení církve. Stejně jako nacisté a komunisté potlačili demokratické politické strany protože potřebovali hlásat pouze svojí "pravdu", tak stejně učinila v minulosti církev vůči všem svobodomyslným proudům v náboženství. A že tyto svobodomyslné proudy existovaly snad nechcete popírat.
A co říká např. Všeobecná encyklopedie Diderot v hesle "kabala"?
"…Pomocí speciálních technik lze vést duše po vzestupné cestě k vyšším sefirám; s tím souvisí i učení o převtělování duší."
Vzhledem k tomu, že kabala je v přímé souvislosti se Starým Zákonem odvolává se na některé knihy SZ, ale o tom jistě dobře víte.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód