Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Je bible historicky přesná?

Od: Anonym: Hledající---.540.540-hotline-nebo- )
Kdy: 25. 07. 2011 15:58
Předmět: Re: Je bible historicky přesná?

Uvádíte tady pouze jeden zavádějící výklad evangelia.Mám dojem, že jste se setkal s nějakými hodně omezenými křesťany, kteří se naučili pár frází a teď jimi mlátí druhé po hlavě. Nový zákon nabízí několik výkladů významu Ježíšovy smrti a zmrtvýchvstání. Váš příklad se nedá sladit ani jedním z nich, podstatu evangelia nevystihuje, naopoak. Je založen na satisfakční teorii Anselma z Cantenbury ( necituji přesně) ze středověku. Ta dělá z Boha někoho, kdo je podroben ještě nějaké vyšší moci než je on sám. Docela pěkně a srozumitelně je to popsáno třeba v knize Miloslava Hájka - Vím komu jsem uvěřil. Mě spíš oslovuje výklad ten, že se Bůh přiznal ke Kristově poslušnosti a lásce nějakým způsobem, který církev nazvala vzkříšení dal nám najevo, že žít jako Ježíš má smysl.
Co se týče toho, do jaké míry se kryje zkušenost lidí z doby před dvěma tisíci lety a dnes? Kulisy jsou jiné. Lidé ale v zásadě stejní.Zkuste zapomenout na všechny tlachy, co jste se dozvěděl a číst bibli a přemýšlet nad ní vlastní hlavou. 2500 let je v dějinách lidstva velmi krátká doba. V tradicích Izraele se projevují zkušenosti starší a i zkušenosti mnohých jiných národů. Oni byli sice malý národ, ale na křižovatce, kde se stýkalo myšlení egyptské, řecké, iránské a mnohé další.A je úkolem solidní teologie, aby to lidem vysvětlila a pomohla jim přemostit ten škaredý příkop ( běžně používaný termín)2000 let. Jo, jenže místo poctivě pracujících teologů jsou většinou slyšet fundamentalističtí omezenci.
Stále mě překvapuje, jak jsou dnešní křesťané příliš často spíše podobní lidem, kteří Ježíše nechali ukřižovat, především ve své namyšlenosti, omezenosti a sobectví.
Co se týče viny - Pokud si promluvíte s někým, kdo má aspoň minimální teologické vzdělání a není to nějaký zabedněný sektářský trouba, řekne vám, že evangelium a jeho nezkreslený výklad umožňuje vyrovnat se s vinou, začít znova ve vědomí Boží lásky.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód