Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Církevní restituce

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 13. 02. 2011 23:45
Předmět: Re: Církevní restituce

Tak uvidíme.
Jinak Vaše otázka, co bude po těch 15 letech, prozrazuje, o co tady jde doopravdy - je tím primárně náprava majetkových křivd nebo v prvé řadě snaha se pojistit na dalších 60 let?
Ano - ať už po těch 15 nebo 60 letech - už ani korunu ze státního, anebo když už, tak formou daňových asignací, které pokládám za nejméně špatné řešení - církvím platí jen ti, kteří chtějí, zároveň jsou však k tomu motivováni a stát by tak podporoval církve nepřímo (ač sekulární, může důležitost jejich role uznávat a vytvářet pro ně příznivé prostředí). Nutnost odluky církví od státu vyplývá přímo z našeho ústavního pořádku.
Nespoléhejme na to, že se církev za nějakou dobu zvetí natolik, že bude při "samofinancování" udržitelná ve stávajícím formátu. Ani za 60 let. Bolestná transformace musí přijít dříve nebo později. Třeba se jednou církev zase zpátky rozroste tak, že nabyde původních rozměrů a obnoví své postavení ve společnosti. Já bych si to moc přál. To ale předpokládá NAPŘED přijmout nezajištěnost své existence. Mít své jisté dalších 60 let církev akorát uspí a ve společnosti ztratí poslední zbytky své morální autority.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód