Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Církevní restituce

Od: Anonym: Tomáš Molnár <> ( ---.87.broadband5.iol.cz )
Kdy: 04. 02. 2011 21:45
Předmět: Re: Církevní restituce

Z nejmilejších bratře kolego Jaroslave Pechare, vskutku jsem vedle jak ta jedle stran Vašeho způsobu myšlení. Nechám stranou již bratra Dospivu - on se jistě umí hájit i sám. Ani o tom, jak si utrhávali na chudé Vysočině od huby nemusíme debatovat, protože o tom nepochybuji a pochybovat ani nechci. Také to, že je zadržován majetek jejich sboru a dokonce rozprodáván, je pro mne pohoršlivé.
Nějak se ale s Vámi neshodnu na onom zázraku, který popisujete, páč žádný nevidím. Páč tu Vámi chválenou solidarotu právě vnímám jako puštění vlastního vrabčáka z ruky (teda o huse mám přece jen jinou představu) za vidinu, dokonce nikoli opravdové vidění holuba na střeše. Vždyť ani nezavrkal, jen jsme si povídali o "šustění" jeho "křídel". Ale to "šustění" bylo mámivé, že? Ti z Vysočiny k tomu zřejmě přišli jak slepý k houslím a vůbec je neviním a nepodezřívám z ničeho, prosím.
Stát asi není dobrý hospodář. Je církev dobrý hospodář? Uvažovat o tom bych si troufl jen tehdy, šlo-li by o podobenství. Jináč, bratře Pechare, je církev skutečně z principu cosi jiného, než hospodář - tím netvrdím, prosím, že by neměla hospodařit se svými věcmi. (Trochu poučné je, že i v dobách, kdy ŘK měla všechen svůj majetek, musela být přesto podporována státem. A také je poučné, jak dnes hospodaříme s majetkem, který vlastníme - je to fakt vždycky hospodářský zázrak? - Zde nikoho, prosím, neurážím, nemyslím na žádné nemilé kauzy atp. A jestli se toto zdvořilé a tak trochu tázající "konstatování" někoho dotýká, již předem se kajícně omlouvám.)
A tady asi bude ten zádrhel mezi našimi názory: naše východiska budou jiná. Vaším bude právo a instituce církve. Velmi se snažím, aby mým východiskem byl jistý rabbi z Nazarétu. Že třeba i k takovému modelu, jaký mám na mysli, je třeba cosi peněz, nepochybuji. Ale principem je cosi úplně jiného - kdosi úplně jiný - a to vždy a bezpodmínečně.
To tvrdím, jakkoli nejsem na bohatém sboru a odstřižení od penězotoků státu by zřejmě znamenalo konec mé existence co placeného faráře. Leč více se sluší poslouchati Boha, než lidi - i sebe samého a svůj prospěch.
Pěkný večer! TM

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód