Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Církevní restituce

Od: Kazatel ČCE Jaroslav Pechar <>
Kdy: 04. 02. 2011 18:57
Předmět: Re: Církevní restituce

Nu, Tomáši Molnáre, řekl bych, že jste vedle jak ta jedle a víc vedle už být nemůžete. Pochybuji že by se měl bratr Dospiva cítit uražen - pokud ano, samotného mne to mrzí - ale když zůstanu na věcné rovině, tak nejuraženější by mohli být ti nebozí evangelíci zmiňovaní bratrem Vítkem. Tady žijí potomci lidí, kteří si na té chudé Vysočině fakt utrhávali od huby, aby měli soběstačný sbor. A teď vidí, že to, co jejich předkové dali, tak drží stát. Drží 20 let, hospodaří, vydělává, tu a tam prodá a výnos shrábne.
A teď sledujte ten zázrak - dávno mohli podat restituční žalobu, ale ze solidarity se všemi církvemi ji nepodali. Vzdávají se svých nároků, jen aby se vyřešila otázka vztahu církve a státu. To byla podmínka MKČR, že se bude jednat o veškerých nárocích, nebo vůbec! Ten jeden sbor mohl potopit celé jednání státu a církví. A vy řeknete, že to s tím nesouvisí?
Jaké je řešení bratra Dospivy - nechat všechno státu. Vy si opravdu myslíte, že stát je lepší hospodář, než soukromý vlastník? Co Vás o tom přesvědčuje? Lepší hospodář více vydělá a nejen, že zaplatí více na daních, ale také v místě svého působení pomůže více lidem, které osobně zná a ví, jestli pomoc potřebují, nebo ne.
Promiňte, že jsem tak emotivní, ale já ty lidi namnoze osobně znám. Tvrdit, že se "vzdali vrabce, aby měli holuba", když se mohli na všechny vyprdnout a dostali by husu, to je skutečně nefér.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód