Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Církevní restituce

Od: Kazatel ČCE Jaroslav Pechar <>
Kdy: 04. 02. 2011 10:31
Předmět: Re: Církevní restituce

- Zase to "nejspíš" u slova nepochází - proč? O co opíráte toto "nejspíš"? Prosím o zdroj, protože analýza právnické fakulty napořád hovoří o "bohatých donátorech" a o vztahu jejich daru k vlastnictví a správě, ale nikde o krádežích či konfiskátech.
- A co když někdo církvi věnuje dům či pole dnes - před rokem kdosi odkázal církvi dům na péči o slepce. Zase jí ho má stát sebrat? Musí církev nejprve dokázat, že nikdo dotyčnému nehrozil peklem, když ten dům církvi neodkáže?
- "Miliardový protestantský majetek" vychází z rozpoznání, že pokud by se měla církev dohadovat mezi sebou, pak by to byla opět otázka, k jakému datu se dohodnout. Není důvod mluvit o 25.2.1948, to je datum vztahu církve a státu. Datum vztahu církví je dejme tomu westfálský mír, kdy 6/7 obyvatelstva musela přijmout katolickou víru. Období předhusitské je pak obdobím společné církve. Obdobou je majetek získaný v manželství - také patří oběma nerozdělitelně. Vzpomínám na ekumenické bohoslužby ve svém bývalém sboru - probíhaly v kostele, který si postavili luteráni, dnes je katolický. Abychom se vyhnuli hádkám, stanovil se poměr podle současných potřeb církví.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód